Dupa doua ore de discutii, deputatii din Comisia Juridica au aprobat modificarea Legii referendumului intr-o varianta aproape identica cu cea propusa de PSD. Propunerea juristilor este ca, in cazul in care presedintele este desemnat doar in al doilea tur de scrutin, numarul de voturi necesare pentru demiterea sa prin referendum sa fie jumatate plus unu din prezenta la vot.
Propunerea pe care deputatii juristi au inceput sa o discute in jurul orei 16.00 a fost initiata de PSD si prevedea ca demiterea presedintelui sa aiba loc daca jumatate plus unu din numarul de voturi exprimate aproba aceasta masura.
Invocand principiul simetriei, si liberalii s-au declarat in favoarea unei asemenea modificari. Reprezentantii PSD, PNL, PC si PRM au sprijinit initiativa sustinand ca este incorect ca pentru demiterea presedintelui sa fie nevoie de mai multe voturi decat cele obtinute de acesta in alegeri.
In acest moment, Legea referendumului prevede ca presedintele sa poata fi demis doar daca la referendumul organizat pe aceasta tema se obtine acordul a jumatate plus unu din numarul total de cetateni romani cu drept de vot.
In timpul dezbaterilor, insa, deputatii au constatat ca e nevoie sa se puna in acord cu doua prevederi diferite continute in Constitutia Romaniei. Astfel, articolul 81 al acestui document prevede, la al doilea aliniat, ca un candidat la presedintie castiga mandatul din primul tur de scrutin daca obtine voturile a jumatate plus unu din numarul total de cetateni cu drept de vot din Romania.
Urmatorul paragraf, insa, contine prevederi legate de situatia in care seful statului este ales abia din al doilea tur de scrutin, in acest caz fiind nevoie de doar jumatate plus unu din numarul de voturi valabil exprimate.
Varianta aprobata in final de membrii Comisiei Juridice prevede ca, in cazul in care seful statului este ales doar in al doilea tur de scrutin, demiterea sa poata avea loc prin referendum cu doar jumatate plus unu din numarul de voturi exprimate.
Proiectul, in forma adoptata deComisia juridica, va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, aceasta fiind for decizional in acest caz. In forma in care va fi aprobata de plen va merge spre promulgare la presedintele tarii.
Dezbateri cu scandal
Parlamentarii PD si cei apartinand PLD au militat pentru amanarea sau respingerea proiectului, astfel ca presedintele comisiei, Sergiu Andon (PC) a supus ambele variante la vot.
Din cauza ca acestea au fost respinse prin alierea PSD, PNL, PC si PRM si prin abtinerea UDMR, cei trei membri ai PLD, Dragos Ujeniuc, Cornel Stirbet si Petre Ungureanu au parasit sala. Aceeasi intentie au avut-o si democratii Daniel Buda, Gheorghe Sarb si Augustin Zegrean, dar acestia au intarziat in sala, prinsi in discutiile aprinse cu colegii.
Sergiu Andon a suspus propunerea PSD la vot cand inca cei trei erau in sala, initiativa fiind aprobata cu 10 voturi apartinand PSD, PNL, PC si PRM.
Democratii au fost inclusi in numaratoare la capitolul "abtineri", alaturi de reprezentantul UDMR din Comisie si de unul dintre reprezentantii minoritatilor, Mircea Grosaru. Singurul reprezentan al PNL prezent la lucrarile comisiei a fost Ioan Timis, care a fost membru al PSD pana in iunie 2006.
La finalul dezbaterilor, Sergiu Andon a declarat ca, indiferent de decizia partidului din care face parte, nu va vota pentru suspendarea lui Traian Basescu, dar ca va sustine modificarea Legii referendumului, deoarece, in forma actuala, aceasta este neconstitutionala.
Daniel Buda a declarat ca va contesta decizia Comisiei Juridice.
HotNews.ro, L.Pirvu, B. Blagu, 29 ian 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu