vineri, decembrie 08, 2006

Romania, locul doi in topul coruptiei


Luarea de mita de catre politisti si alti functionari publici reprezinta o problema majora in lumea in curs dezvoltare si ea se practica chiar in tari ale Uniunii Europene, precum Republica Ceha si Grecia, se afirma intr-un raport al Transparency International(TI) privind coruptia, dat publicitatii joi la Berlin.

Romania ocupa locul doi in topul celor mai corupte tari din Europa, una din cinci persoane chestionate afirmand ca a dat mita recent.

"Coruptia s-a infiltrat in viata publica si persista", a afirmat Robin Hodess, director de cercetare in cadrul TI.

Organizatia neguvernamentala cu sediul la Berlin a explicat ca barometrul din 2006 privind coruptia globala stabileste ca mita este prevalenta in Africa, unde o medie de 36 la suta dintre cei chestionati au afirmat ca ei sau unul dintre membrii familiilor lor au oferit mita in ultimele 12 luni.

America Latina ocupa locul secund, cu 17 la suta dintre respondenti care spun ca au oferit mita recent. In Rusia si in fostele republici sovietice, nivelul este de 12 la suta.

Totusi, cea mai corupta tara din lume este reprezentata de cel mai sarac stat de pe continentul european. In Albania, 66 la suta din cetatenii chestionati au recunoscut ca au oferit mita in ultimele 12 luni, potrivit TI.

"Parlamentarii sunt alesi cu o misiune extrem de importanta, aceea de a plasa interesele cetatenilor deasura celor personale", a a explicat Hodess. "Barometrul indica faptul ca aceasta misiune a fost incalcata, dar multi oficiali alesi din numeroase tari au platit scump acest lucru, legitimitatea lor avand de suferit.

Procesul democratic este amenintat, in cazul in care avertismentul nu este luat in seama", a adugat el.

Romania - un "onorabil" loc doi in topul coruptiei

A doua tara ca nivel al coruptiei din Europa a fost, in 2006, Romania, ce va adera din 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana. Unul din cinci romani a declarat ca a oferit mita recent, in timp ce procentul bulgarilor aflati in aceasta situatie este mult mai scazut, de 8 la suta.

Grecia si Republica Ceha, state membre UE, ocupa urmatoarele doua pozitii, dupa Romania, in clasamentul celor mai corupte tari.

La polul opus in Europa se afla cetatenii finlandezi, elvetieni si suedezi, care doar in proportie de unu la suta au sustinut ca au dat mita in ultimul an si numai doi la suta din populatia Austriei, Danemarcei, Frantei, Germaniei, Islandei, Olandei, Norvegiei, Portugaliei, Spaniei si Marii Britanii.

Mai corupte decat Romania, dintre cele 60 de state studiate de Gallup in Barometrul Global al Coruptiei, realizat pentru Transparency International (TI), sunt marea majoritate a tarilor africane (Camerun, Congo, Gabon, Kenya, Maroc, Nigeria, Senegal) si cateva din cele din America Latina (Bolivia, Republica Dominicana, Mexic, Paraguay, Peru, Venezuela).

Scorurile obtinute de cele din urma sunt insa cu doar cateva procente mai mari decat cel al Romaniei.

In opinia celor 1.024 de respondenti romani alesi pe criterii sociologice clare, cele mai corupte medii din Romania sunt cel politic (care a primit 4,1 puncte, din maximum cinci care reprezinta "domeniu extrem de corupt"), urmat de Parlament, care a primit o medie de patru puncte pe scara de la unu la cinci si de sistemul judiciar, notat de romani cu 3,9 puncte.

In privinta coruptiei, situatia Romaniei este alarmanta

Evolutia perceptiei asupra coruptiei a inregistrat, totusi, in ultimii doi ani, un trend descendent din 2004 si pana la finalul acestui an. Procentul celor care afirma ca au dat mita in Romania a scazut, in ultimii doi ani, cu patru procente.

In opinia Iuliei Cospanaru, reprezentant TI Romania „Barometrul Global al Coruptiei nu arata o situatie imbucuratoare pentru tara noastra”. Cospanaru a declarat pentru Hotnews ca eforturile Guvernului in problema coruptiei sunt considerate drept putin eficace de aproximativ 40 la suta din populatie.

„Autoritatile trebuie sa-si concentreze eforturile pentru a preveni coruptia, consolidand legislatia deja existenta din acest domeniu”, a mai precizat ea.

Iulia Cospanaru a conturat faptul ca aderarea Romaniei la UE va aduce o bila alba in problema coruptiri, datorita presiunilor statelor membre asupra tarii noastre de a rezolva aceasta problema si a reformelor pentru combaterea coruptiei demarate odata cu procesul de aderare.

Intr-un alt studiu, independent fata de cel dat publicitatii joi de TI, dar realizat tot de Gallup International, Romania se situa pe pozitia a patra intr-un top al coruptiei la nivel mondial. Acest studiu se referea la perceptia asupra dimensiunilor fenomenului in mediile guvernamentale si de afaceri. Romania primea 90 de puncte, la egalitate cu Maroc, Rusia, Ucraina si Camerun.

Tara perceputa drept cea mai corupta era Lituania, care aduna 94 de puncte. Pe locul doi, la egalitate, cu 93 de puncte, se aflau Polonia si Liban. Locul trei era ocupat de Thailanda, cu 91 de puncte.

HotNews.ro, C. Marin, 07 dec 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu