joi, decembrie 07, 2006

Jumatate din bogatiile planetei, detinute de 2% dintre locuitori


Top 6 miliardari: Gates, Buffet, Helu, Kamprad, Mittal, Paul Allen

Cei mai bogati 2 la suta dintre oameni, la nivel mondial, detin peste 50 la suta din totalul averilor individuale, in timp ce jumatate din populatia saraca a Terrei - doar 1 la suta din activele totale, se arata intr-o analiza publicata, miercuri, de Institutul Mondial de Cercetare a Dezvoltarii Economice (WIDER), din Universitatea Natiunilor Unite (ONU).

1% din populatie detine 40% din avere

Conform studiului, cei mai bogati 1% dintre adulti, reprezentand 37 de milioane de persoane, controleaza 40% din activele personale totale la nivel mondial. Procentajul urca la 85%, in cazul primilor 10% dintre cele mai bogate persoane.

Comparativ, cei mai saraci 50% dintre adulti, cu averi personale sub 2.200 de dolari, detin aproximativ 1% din averile totale la nivel mondial.

Averi concentrate in emisfera nordica

In urma studiului efectuat a rezultat ca averile sunt concentrate in principal in America de Nord, Europa si unele state mai bogate din regiunea Asia-Pacific (Japonia, Australia si Republica Coreea). Populatia adulta din America de Nord reprezinta 6% din total, la nivel mondial, dar ponderea activelor personale este de 34%.

In ceea ce priveste statele est-europene, valoarea activelor personale este in crestere, dar nu atinge, inca, un nivel ridicat, in conditiile in care investitiile precum pensii private si asigurarile de viata sunt detinute de un procentaj redus al populatiei, potrivit studiului.

Romania - pe la mijloc

Romania este inclusa, alaturi de state precum Columbia, Cuba, sau Macedonia, in categoria tarilor cu averi medii, cu o valoare a activelor personale de 4.821 dolari pe cap de locuitor, ajustata la diferentele de curs valutar. Activele personale din Romania au reprezentat, in anul 2000, circa 0,09% din averile totale la nivel mondial.

Calculata la paritatea puterii de cumparare, averea medie s-a plasat, in Romania, la 14.827 dolari pe cap de locuitor, echivalentul a 0,2% din totalul mondial.

Proprietatile reale, precum pamantul si activele din sectorul agricol, au o importanta sporita in statele mai putin dezvoltate, iar conturile de economii detin o pondere semnificativa in statele bogate din Asia si in cazul economiilor de tranzitie.

In Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Romania si Slovacia, ponderea activelor lichide in totalul activelor financiare detinute depaseste 60%.

Studiul reprezinta prima cercetare de acest tip care acopera toate statele si toate componentele averilor individuale, inclusiv activele personale, datoriile si proprietatile.

Valoarea totala a averilor s-a plasat la 125.000 miliarde de dolari, in anul 2000, echivalentul a de trei ori Produsul Intern Brut (PIB) la nivel mondial.

Studiul "Distributia mondiala a averilor personale" se refera la activele detinute de persoanele majore, din punct de vedere legal, iar informatiile dateaza din anul 2000

Top 10 - cei mai bogati oameni din lume

Conform topului anual alcatuit de revistei economice Forbes, cel mai bogat om de pe Terra este William “Bill” Gates, care ocupa prima pozitie pentru al 12-lea an consecutiv. Averea fondatorului Microsoft se ridica la 50 de miliarde de dolari si creste cu aproximativ patru miliarde pe an.

Fiscul american (Income Revenue Service) are nevoie de un calculator special, separat si utilizat exclusiv pentru stocarea datelor referitoare la averea familiei Gates.

Chiar daca averea sa a mai scazut cu doua miliarde de dolari fata de anul trecut, Warren Buffet, presedintele concernului Berkshire Hathway si cel mai mare investitor din lume, ocupa a doua pozitie, cu o avere estimata la 42 de miliarde de dolari.

Urmatorul pe lista este Carlos Slim Helu, cel mai bogat latino-american. De profesie inginer, Helu este licentiat al Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Universitatea Nationala Autonoma din Mexico).

A fost vicepresedinte al Bursei de Valori Mexicane si presedintele Asociatiei Mexicane de brokeraj. De asemenea, a fost primul presedinte al Comitetului Latino-american al Consiulului de Administrare al Bursei de Valori din New York, pentru o perioada de 2 ani. Averea sa a crescut cu peste 6 miliarde de dolari in mai putin de un an.

Ingvar Kamprad, in varsta de 79 de ani, este al patrulea pe lista miliardarilor, este fondatorul producatorului european de mobila Ikea. Anul acesta a urcat doua pozitii in top, pana pe patru, averea sa fiind estimata la 28 de miliarde de dolari, cu 5 miliarde mai mult.

Cu toate ca este putred de bogat, Kamprad evita sa poarte haine scumpe, mananca la restaurante ieftine si zboara la clasa a doua.

Presedintele Mittal Steel, Lakshmi Mittal, in varsta de 55 ani, este cel mai bogat om din India, cu o avere estimata la circa 20 miliarde de dolari. In topul de anul acesta a cazut de pe trei pe cinci, averea sa fiind mai mica cu 1,5 miliarde de dolari comparativ cu anul trecut.

Pe a sasea pozitie se afla Paul Allen, co-fondator al companiei Microsoft, impreuna cu Bill gates in 1975. In prezent, este directorul companiei Charter Communications.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Bernard Arnault (locul 7), Printul Alwaleed Bin Talal Alsaud, nepotul regelui din Arabia Saudita (locul 8), Kenneth Thomson, actionar majoritar al trustului de media Thomson Corp (locul 9) si Li Ka-shing, patronul uneia dintre cele mai mari firme care furnizeaza energie electrica in Hong Kong.

HotNews.ro, C. Pantazi, 06 dec 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu