joi, decembrie 14, 2006

Cum fura unii medici banii de la CNAS


Pentru unii, decesul inseamna adio viata si chiar adio medicamente compensate. Altii insa figureaza ca pacienti in registrele medicilor, chiar si dupa ce au obtinut si cel din urma document: Certificatul de deces. “Aparitia” insa nu are nici o legatura cu fenomenele paranormale, ci este un obicei practicat de unii medici pentru a mai scoate un ban de la Casa de Sanatate Judeteana.

Informatia pe scurt:

Oficialii CNAS arata incompetenta unor medici, chiar si la furat: sustin ca trateaza pacienti care fie sunt morti, fie sunt plecati din tara

Un control efectuat in judetul Olt a descoperit ca 35% dintre medicii verificati raportau servicii medicale fictive.

Doua spitale, tot din Olt, au facut raportari duble in privinta serviciilor medicale prestate

Cum sa furi un contribuabil

Banii vin, fireste, de la cei care robesc, cu carte de munca. Se aduna in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si apoi, teoretic, se intorc la contribuabil prin servicii medicale. Cei care nu cotizeaza la CNAS, printre care se numara decedatii si persoanele care si-au schimbat cetatenia, nu ar trebui sa primeasca servicii medicale, dar lucrurile nu stau intotdeauna asa.

Unii medici scriu in acte ca trateaza pacienti care au murit. Alti doctori sunt prinsi cu registrul de consultatii care nu are completate cu toate datele. Uneori lipseste semnatura beneficiarului de medicamente compensate.

Exista si cazuri in care doctorii cer bani de la Casa de Sanatate pentru analiza medicala care era deja platita de catre pacient. (vezi documentul atasat).

Diagnostic pentru decedati

“In registrele medicilor depistati cu raportari incorecte apar pacienti decedati sau altii care sunt plecati din tara. In alte ocazii unii raporteaza un numar atat prea mare de consultatii.
Spre exemplu nu ai cum sa-ti imaginezi ca un medic consulta 1000 de pacienti pe zi, ceea ce ar insemna unul la doua minute”, explica seful departamentului de Comunicare al CNAS, Augustus Costache.

La randul sau, Dan Serban, seful Corpului de Control al CNAS, spune ca unii medici trimit prea des pacientul la analize si ca de multe ori adevarul despre activitatea medicului e detinut de pacient. Falsele raportari, explica Serban, nu sunt singurele pacate ale medicilor.

“Unii nu scriu in registru consultatiile, retetele compensate pe care le parafeaza, nu trec toate investigatiile necesare in stabilirea diagnosticului, nu fac imunizarile (n.r vaccinarile obligatorii)” a declarat Dan Serban.

Medicii care pica probele de logica ale raportarilor care Casa de Asigurari nu patimesc prea tare. Li se iau inapoi banii obtinuti din umflarea raportarilor si uneori li se mai aplica si o penalizare. Daca au masurat de prea multe ori numarul de consultatii cu ocaua mica pot sa piarda contractul cu statul si sunt nevoiti apoi sa intre pe cont propriu, cu propria afacere.

Nu-si pierd licenta de a profesa si nici nu ajung la puscarie.

In Olt, raportari fictive pe banda rulanta

Corpul de Control al Casei Judeteane de Asigurari de Sanatate (CJAS) Olt a descoperit, in urma controalelor efectuate la cabinetele medicilor de familie din judet, ca 35% dintre doctori au raportat mai multe servicii medicale decat au executat.

„Cea mai des intalnita problema in activitatea medicilor de familie vizeaza raportarile facute catre CJAS Olt. Diferenta de servicii medicale intre cele raportate si cele ce reies din situatia de la cabinetele medicale a condus la incasarea unor sume mai mari decat cele corecte.

Acest lucru inseamna ca, fie medicii in cauza au facut raportari fictive pentru a primi mai multi bani, fie nu si-au tinut evidenta serviciilor medicale prestate asa cum trebuia”, a declarat pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al CJAS Olt, Gabriela Pavel.

Situatia nu este una speciala sau caracteristica cabinetelor medicilor de familie. Alte doua spitale din Olt au facut raportari duble, incasand in plus aproape 20.000 lei RON.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 12 dec 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu