vineri, decembrie 15, 2006

Cei mai buni chirurgi din tara


Surpriza topului o reprezinta medicii nominalizati din provincie.

Criteriile dupa care au fost nominalizati medicii chirurgi la "Zece pentru Romania" au fost stabilite in urma unui sondaj realizat in breasla chirurgilor. Doctori din spitalele judetene si din clinicile universitare din toata tara au fost alesi la intamplare pentru a spune care sunt, din punctul lor de vedere, chirurgii cei mai buni din Romania.

Cei 10 medici nominalizati sunt de fapt 11, ultimii trei clasati avand procente egale. Surpriza topului este prezenta in numar mare a medicilor din provincie.

Bucurestiul conduce cu sapte medici chirurgi, in timp ce din provincie se disting doctori de la spitale din Craiova, Iasi si Mures. Va prezentam chirurgii nominalizati, in ordine alfabetica.

Mircea Beuran

Chirurg generalist, Spitalul de Urgenta Floreasca, Bucuresti, fost ministru al sanatatii, demis in urma unor acuzatii de plagiat.
Reputat chirurg, doctor in stiinte medicale si unul dintre cei mai apreciati profesori de la Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Mircea Beuran a fost al treisprezecelea ministru al sanatatii.

In prezent, este seful Sectiei de Chirurgie III de la Spitalul de Urgenta Floreasca si membru al mai multor societati importante de chirurgie. Este medicul care l-a operat pe Omar Hayssam dupa ce familia acestuia l-a solicitat. Mircea Beuran, in varsta de 53 de ani, a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1980 si Liceul "Tudor Vladimirescu", din Targu-Jiu.

Serban Bradisteanu

Este chirurgul care a realizat primul transplant cardiac din tara noastra. Toata averea ii este sub sechestru din cauza acuzatiilor de coruptie.

Tot doctorul Serban Bradisteanu este si cel care a realizat primul implant de cord artificial unui pacient roman. A fost director la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" si seful Sectiei de Chirurgie Cardiaca de la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Succesul sau a fost pus in umbra de scandalurile in care a fost si este implicat: acuzat ca a primit mita pentru a sprijini o firma sa castige o licitatie organizata de Directia Penitenciarelor, contestat pentru modul in care a incercat sa-si obtina titlul de profesor, pe baza recomandarilor colegilor, si nu in urma publicarii unor lucrari stiintifice.

Vladimir Ciurea

Profesor la UMF "Carol Davila" din Bucuresti, medicul Vladimir Ciurea este cunoscut drept unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Romania.

Este seful Sectiei I Neurochirurgie Adulti si Neurochirurgie Pediatrica de la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni", unde a fost si director. Crescut intr-o familie de medici, chirurgia a fost o alegere naturala.

Cu un numar impresionant de studii si monografii publicate, profesorul a fost in permanenta preocupat de cercetari inovative. Anul acesta a fost implicat in dezvoltarea unei banci nationale de tumori cerebrale si tesuturi umane. Pentru activitatea sa editoriala a primit anul acesta doua distinctii.

Constantin Copotoiu

Medic chirurgie generala, seful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Judetean de Urgenta Mures si rectorul Universitatii muresene de Medicina si Farmacie.

Profesorul Constantin Copotoiu a fost ales anul acesta in functia de presedinte al Societatii Romane de Chirurgie pentru perioada 2008-2010. In medie, chirurgul face intre 700 si 800 operatii pe an.

Anul acesta s-a indreptat catre chirurgia hepatica minim invaziva. Clinica pe care o coordoneaza detine una dintre cele mai bune statistici din tara in operatiile toracoscopice sau laparoscopice. Planurile lui se refera la realizarea transplanturilor viscerale, precum si imbunatatirea activitatii chirurgicale minim invazive.

Cristian Dragomir

Medic primar chirurgie generala, profesor de chirurgie si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" din Iasi, sef al Clinicii III Chirurgie de la Spitalul "Sf. Spiridon", Iasi.

In ultimul timp, s-a specializat in chirurgia oncologica, la Iasi fiind cunoscut si pentru initierea operatiilor pentru tumori hepatice. Este implicat in mai multe proiecte, atat din lumea chirurgicala, cat si din cea universitara.

"Avem datoria sa crestem noua generatie", crede doctorul Cristian Dragomir. Asa ca peste 100 de rezidenti din Iasi au fost trimisi sa studieze la universitati din Belgia. "Cine se lasa cuprins de rutina in chirurgie nu progreseaza. Desi incadram bolnavii in aceleasi categorii de afectiuni, cazurile nu seamana unul cu altul", mai spune specialistul iesean.

Ion Georgescu

Este unul dintre chirurgii renumiti din Craiova si un profesor apreciat de rezidenti. A facut pana acum peste 8.000 de interventii chirurgicale.

De cand este seful Clinicii I de la Spitalul Judetean de Urgenta din Craiova, profesorul Ion Georgescu a imbunatatit chirurgia laparoscopica, prin colaborari cu medici din Italia, si a reusit sa extinda aria interventiilor chirurgicale de mare anvergura, cum sunt cele din domeniul oncologic.

"Vreau ca si clinica pe care o conduc sa fie la standardul celor din strainatate", spune profesorul. S-a nascut in Ramnicu-Valcea si are 56 de ani. "Mai devreme sau mai tarziu munca se rasplateste. Mi-a placut sa ma port omeneste cu bolnavii", comenteaza medicul craiovean.

Teodor Horvat

Medic primar chirurgie toracica, sef al Clinicii de Chirurgie Toracica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central din Capitala si presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Toracica.

Profesorul Teodor Horvat a introdus autotransfuzia operatorie in chirurgia toracica din Romania si a efectuat pentru prima oara in tara noastra 49 de tehnici chirurgicale si procedee terapeutice, dintre care 15 sunt originale.

Autor al peste 300 de lucrari stiintifice, isi doreste sa realizeze transplantul pulmonar in Romania. "Nu am facut socoteala operatiilor pe care le-am efectuat pana acum. Sunt mii de operatii. Consider ca mai mult conteaza alitatea si amploarea lor, decat cantitatea", afirma specialistul bucurestean.

Sorin Oprescu

Doctor in stiinte medicale, specializarea chirurgie generala. A fost vreme de 12 ani director al Spitalului Universitar din Bucuresti, unul dintre cele mai mari si mai moderne din tara.

Multi au spus despre profesorul Sorin Oprescu ca a fost un bun manager. Dupa ce a fost demis din functie a ramas seful Sectiei de Chirurgie IV de la Spitalul Universitar. A realizat peste 800 de esofagoplastii.

Apropiatii spun ca ii placea sa opereze in special noaptea. Este un tip glumet, saritor, ii place sa povesteasca, stie sa dea replica. Studiile si le-a facut in Bucuresti, absolvind Liceul "Ion Luca Caragiale" si Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Este nascut la Bucuresti, are 55 de ani si a fost casatorit cu endocrinologul Simona Fica, de la Spitalul Elias.

Irinel Popescu

Specializarea sa principala este chirurgia generala, dar a devenit foarte cunoscut in lumea medicala, dupa ce a introdus transplantul de ficat in Romania.

S-a nascut la Filiasi, a urmat Facultatea de Medicina la Bucuresti, unde a intrat si a terminat printre primii. A absolvit in 1977, iar acum conduce Clinica de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni si este expert al Consiliului Europei in probleme de transplant.

Mentorul sau a fost celebrul profesor Setlacec, unul dintre cei mai mari chirurgi pe care i-a avut Romania. Medicul ii este recunoscator pentru ca, datorita lui, a inceput sa opereze inca din primii ani de rezidentiat. A urmat, de asemenea, si stagii in strainatate, in tari precum Franta, Germania, SUA.

Ionel Sinescu

Medic primar urolog, doctor in medicina, profesor universitar, director al Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal de la Institutul Fundeni.

Urologul Ionel Sinescu a realizat pana acum peste 1.700 de operatii de chirurgie urologica, 720 de transplanturi de rinichi si a reconstruit peste 300 de vezici urinare.

Este primul medic din Romania care a realizat autotransplanturi de testicule si a utilizat, in premiera pentru pacienti romani, brahiterapia, o metoda moderna de tratare a cancerului de prostata.

Medicul pregateste si primul transplant de pancreas, util pacientilor dependenti de insulina. "Cea mai mare satisfactie este ca am realizat totul doar cu medicii romani pe care-i coordonez", spune doctorul Sinescu.

Ion Vasile

Sef al Clinicii II de Chirurgie din Spitalul Judetean din Craiova si profesor universitar la Facultatea de Medicina doljeana. Cu peste 100 de studii si articole stiintifice publicate in 30 de ani de activitate, doctorul Ion Vasile a realizat aproape 10.000 de interventii chirurgicale.

Clinica pe care o conduce nu este poate dintre cele mai moderne din tara, dar rezultatele obtinute le egaleaza pe ale doctorilor din clinicile dotate cu aparatura de ultima ora.

Prioritatile pentru anul viitor sunt dotarea clinicii si trimiterea a doi chirurgi tineri la clinici in strainatate. "Un chirurg valoros este expresia unui colectiv valoros. Am avut sansa de a avea profesor un maestru, pe regretatul Ion Busu", isi aminteste medicului.

Evenimentul Zilei, 15 dec 2006

3 comentarii:

  1. Anonim5:17 p.m.

    dar Mihnea Ionescu este si el un foarte bun chirurg...nu credeti ca ar trebui sa fie mentionat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim8:25 p.m.

    cam tarziu pentru un comentariu la un articol scris cu 3 ani in urma...exceptand asta sunt de acord ca Mihnea Ionescu este unul din cei mi buni chiruri din Romania.merita sa fie inclus in acest top al medicilor

    RăspundețiȘtergere
  3. Dle doctor Vladimir va rog din suflet sa ne ajutati,suntem din Cta am o sora de 21 de ani si are epilepsie in urma careia din cauza cazaturilor de la crize foarte dese a capatat o hidrocifalie.A fost operata de dl doctor.Balan Corneliu in 6dec 2011prima oara dupa care a mai suferit alte 2 interventi ultima acum 3sapt ieri ni sa spus k trebuie sa se opereze din nou va rog din suflet sa ne ajutati se numeste Francu Bianca Maria si este internata in spit jud Cta

    RăspundețiȘtergere