luni, noiembrie 13, 2006

Traian Basescu: Romania va fi o surpriza placuta pentru UE


Romania, care va adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, va fi o "surpriza placuta" pentru Europa, a apreciat presedintele Traian Basescu, incercand sa reduca temerile tarilor Uniunii privind un eventual exod de muncitori romani, scrie AFP.

"Romania va fi o surpriza placuta pentru Uniunea Europeana, avand in vedere formidabilul sau potential de dezvoltare", a spus presedintele, la o intalnire cu jurnalistii straini acreditati in Romania.

Seful statului le-a explicat acestora ca Romania a inregistrat o crestere economica medie de 5,5%-6% in ultimii cinci ani si spera sa incheie anul 2006 cu o crestere a PIB de 7,2%.

Pe de alta parte, nivelul investitiilor straine a crescut continuu si a ajuns de la 5,2 miliarde de euro, in 2005, la sapte miliarde de euro in cursul primelor zece luni ale anului 2006.

"In 2007, ne asteptam ca nivelul acestora sa depaseasca zece miliarde de euro in 2007", declarat presedintele, citand, in sprijinul afirmatiilor sale un studiu al Bancii Mondiale care arata o "remarcabila imbunatatire a mediului de afaceri".

"Cu cei 22 de milioane de locuitori, Romania va reprezenta cea de-a saptea piata a Uniunii Europene, avand de mana de lucru calificata", a adaugat seful statului.

Chiar daca, ultimul raport al Transparency International arata ca un obstacol in atragerea investitiilor straine ramane coruptia, seful statului a precizat ca "numeroase progrese” au fost inregistrate" in lupta impotriva acestui flagel.

Dar "este greu sa ne debarasam de eticheta" de tara corupta, a adaugat el.

Inregistrand intarzieri in domeniul infrastructurii, Bucurestiul spera sa profite de nivelul scazut de indatorare publica pentru a contracta imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si de la Banca Mondiala, pentru a lansa ample proiecte de dezvoltare.

"Avem sansa imensa de a putea moderniza infrastructurile, fara a afecta bugetul de stat, contractand credite cu dobanzi atractive", a subliniat presedintele, reamintind ca Romania ar putea beneficia, in perioada 2007-2013, de 32 de miliarde de euro, fonduri din partea Uniunii Europene.

In pofida cifrelor incurajatoare inregistrate in economie, exista inca dificultati privind scoaterea din saracie a unei parti importante a populatiei, a recunoscut Traian Basescu.

"Clasa de mijloc nu este suficient de puternica pentru a deveni un motor al societatii. In sectoare precum constructiile si informatica, asistam la o schimbare de tendinta, odata cu revenirea in tara a unei parti a romanilor care au emigrat si care apreciaza ca isi pot castiga traiul in Romania mai bine", a declarat seful statului.

In acest context, Basescu a criticat decizia "discriminatoare" adoptata de Marea Britanie si Irlanda, de a impune restrictii pe piata muncii cetatenilor romani si bulgari.

"Nu avem nimic de reprosat tarilor din UE care aplica romanilor acelasi tratament pe care l-au aplicat celor zece tari care au aderat la UE in 2004. Dar, cand Marea Britanie si Irlanda impun un tratament diferit, discriminatoriu, credem ca acest lucru este incorect", a declarat Traian Basescu.

"Nu am gasit aceeasi determinare in atitutudinea lor in ceea ce priveste trupele noastre luptand impreuna in Irak, " a mai adaugat Traian Basescu.

HotNews.ro, C.N.A., 12 nov 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu