Postul de televiziune ProTV a investit circa 10 mil. euro in echipamente si constructia unui nou studio de televiziune pentru a lansa, in premiera in Europa de Est, servicii de televiziune de inalta definitie (High Definition - HD) la inceputul lui 2007.
Pentru inceput, transmisiunile vor viza Bucurestiul si zonele rezidentiale limitrofe, care vor fi acoperite cu trei emitatoare digitale sincronizate (DVB-T).
Calitatea transmisiilor va fi asemanatoare cu cea a vizionarii unui film la un sistem home cinema, impactul trecerii de la transmisiile standard de televiziune la cele de inalta definitie fiind "comparabil cu cel al trecerii de la televiziunea alb negru la cea color", conform lui George Iliescu, director general adjunct pentru operatii tehnice al PRO TV S.A.
Conform ProTV, migrarea productiei de emisiuni catre noul format, de inalta definitie se va face treptat, pentru inceput urmand ca doar emisia Stirilor ProTV sa fie de inalta definitie.
"Nivelul de detaliu si claritate pe care il asigura transmisia HD din punct de vedere al imaginii este atat de mare incat machiajul prezentatorilor si decorul vor fi cu totul speciale fata de ceea ce folosim in prezent. De altfel, am investit in constructia unui studio nou, complet compatibil HD. Este primul studio din Romania construit special pentru cerintele unei televiziuni", a mai spus Iliescu. Televiziunea a comandat deja in format HD toate filmele disponibile in acest format din grila sa de programe.
"Acest proiect isi propune sa ii ofere consumatorului de televiziune calitatea exceptionala a imaginii de inalta definitie si a sunetului dolby digital si sa puna in valoare investitiile consumatorului de aparatura TV, pentru care nu exista in momentul de fata continut HD", a declarat George Iliescu.
"Semnalul va include transmisia ProTv in format HD, cu sunet Dolby digital insotit de servicii de EPG (Electronic Program Guide - ghid electronic al programului televiziunii -n.red.) si va fi difuzat in clar fara a se folosi niciun sistem de acces conditionat", a spus Claudiu Paraschiv, directorul de operatiuni tehnice al ProTV.
Pentru a putea vizualiza programele ProTV in format HD consumatorii au nevoie de un receptor specializat (Set Top Box), care urmeaza sa fie disponibil in marile lanturi retail, si de un televizor LCD sau cu plasma compatibil HD (HD ready). Semnalul poate fi receptionat folosind aceleasi antene ca in televiziunea clasica, nefiind nevoie de achizitionarea unor antene speciale ca in cazul serviciilor de televiziune prin satelit. "In plus, date fiind particularitatile tehnice ale emisiei se pot folosi cu succes si antenele de camera telescopice", a adaugat Claudiu Paraschiv.
In ultimii ani s-au vandut in Romania cateva mii de plasme si televizoare LCD. Pretul lor variaza intre 3.000 RON si 40.000 RON.
Primele experimente DVB-T HD din Europa au fost lansate in Marea Britanie si Franta. BBC HD a fost lansat pe 15 mai 2006, emitand intre doua si cinci ore pe zi. Pe 9 iunie 2006 BBC HD a efectuat prima transmisiune live in format de inalta definitie cu meciul Germania - Costa Rica de la Campionatul Mondial de fotbal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu