Olanda nu isi va deschide piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, dupa1 ianuarie 2007, a anuntat, vineri, Ministerul Afacerilor sociale, citat de AFP.
Un regim tranzitoriu va fi impus pentru o perioada de doi ani incepand de la 1 ianuarie 2007. Pe perioada celor doi ani cetatenii romani si bulgari vor putea fi angajati pe baza unui permis de munca, acesta urmand sa fie eliberat numai in acele cazuri in care nu poate fi gasit personal calificat pe piata olandeza.
Viitorul angajator trebuie sa garanteze conditiile de munca si locuit pentru angajat. La finalul primului an al perioadei tranzitorii, Guvernul de la Haga va evalua situatia pietei muncii la nivel national si european, putand decide deschiderea acesteia.
"Aceasta inseamna ca angajatorii vor continua sa ceara permis de munca daca vor sa angajeze" bulgari si romani in 2007, se arata intr-un comunicat publicat la finalul sedintei saptamanale a guvernului.
"Acest permis nu va fi eliberat decat daca nu exista muncitori disponibili in Olanda sau Uniunea Europeana", se mai arata in comunicatul, care precizeaza ca "un regim de tranzitie de acest gen exista in aproape toate tarile din Uniune".
Olanda nu si-a deschis inca piata muncii cetatenilor originari din tarile est-europene care au aderat in 2004, dar a facilitat angajarea acestora in 16 sectoare de activitate, precum agricultura, sanatatea sau administratia publica.
Guvernul actual de la Haga se ocupa de treburile curente, pana la formarea unei coalitii dupa alegerile legislative de miercuri. Doua partide de extrema dreapta si extrema stanga, ostile Uniunii Europene si opuse imigratiei din Europa de Est, au avut o ascensiune spectaculoasa in cadrul acestor alegeri.
Marea Britanie si Irlanda au anuntat deja, oficial, masuri de restrictionare a accesului muncitorilor romani si bulgari.
HotNews.ro, D.G., 24 nov 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu