Autoritatile din Moscova au calificat drept „pure inventii” acuzatiile conform carora ar fi implicati in otravirea lui, Alexandr Litvinenko, fost colonel KGB, stabilit de sase ani in Marea Britanie. Litvinenko a fost internat in stare gara, la un spital din Londra, in urma unei tentative de oravire cu taliu, relateaza BBC News.
Acesta se afla in continuare in stare grava, iar medicii au confirmat otravirea cu o doza potential letala de taliu, un metal foarte toxic. Politia britanica a demarat o ancheta asupra tentativei de ucidere a dizidentului rus Alexandr Litvinenko si l-a plasat pe acesta sub paza.
Apropiatii lui Litvinenko, citati de presa britanica, au afirmat ca acesta ar fi fost otravit din cauza atitudinii sale critice fata de presedintele rus, Vladimir Putin.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu putem face nici un comentariu asupra a ceea ce i s-a intamplat lui Litvinenko. Nu consideram posibil sa comentam declaratiile in care este acuzat Kremlinul deoarece nu reprezinta altceva decat niste pure ineptii".
Alexandr Litvinenko are 43 de ani, a fost colonel in FSB, fostele servicii secrete KGB, si este cunoscut drept un critic aspru al guvernului rus.
Acesta s-a imbolnavit la inceputul lunii, dupa ce a luat masa intr-un restaurant cu specific japonez cu un jurnalist italian, care pretindea ca detine informatii cu privire la recenta asasinare, inca neelucidata, a ziaristei ruse Anna Politkovskaya, o voce critica si ea la adresa presedintelui Putin si a politicii duse de Rusia in Cecenia.
"Cineva m-a abordat si a spus ca ar trebui sa ne intalnim. Intalnirea a avut loc intr-un resturant din Londra. Mi-a dat niste hartii pe care erau niste nume - poate nume ale celor care s-ar fi putut sa fie implicati in uciderea Annei Politkovskaia. La cateva ore de la intalnire, a inceput sa imi fie rau", a declarat Alexandr Litvinenko, intr-un interviu acordat pentru BBC.
Medicul toxicolog John Henry spune ca Alexandr Litvinenko "este grav bolnav" si ca "nu exista nici o indoiala" ca a fost otravit de o doza potential letala de taliu, probabil pe 1 noiembrie. Acesta a confirmat ca sansele de insanatosire ale pacientului sunt de 50 la suta, deoarece nu a mancat de 19 zile, iar sistemul lui imunitar a fost grav compromis.
Potrivit unui raport de studiu, taliul ataca sistemul nervos, plamanii, inimia, ficatul si rinichii, provoaca voma, diaree si caderea parului, iar doze de peste un gram pot provoca moartea.
Fostul comandant KGB fugit din Rusia in noiembrie 2000 si a cerut azil politic in Marea Britanie, la numai doi ani dupa ce si-a acuzat public superiorii ca i-ar fi ordonat sa il asasineze pe magnatul si dizidentul Boris Berezovski. Ministrul de Externe al guvernului cecen in exil, Ahmed Zakaiev, a declarat ca Litvinenko este victima terorismului rusesc de stat comis pe teritoriul britanic.
"Ceea ce s-a intamplat pe teritoriul britanic la 1 noiembrie este rezultatul concesiilor si atitudinii lase a guvernelor occidentale fata de presedintele Putin si terorismul de stat practicat de Rusia", a declarat Ahmed Zakaiev.
In mediile de informare ruse , subiectul otravirii nu a fost in general acoperit. Conform Mediafax, Kommersant este singurul ziar din Rusia care si-a dat interesul sa investigheze otravirea lui Aleksandr Litvinenko.
HotNews.ro, C. Marin, 21 nov 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu