Avocatul italian Giancarlo Germani a infiintat la Roma Partidul Identitatea Romaneasca, formatiune care isi propune sa ii reprezinte pe sutele de mii de romani aflati in Italia. Asta dupa ce, recent, un om de afaceri de origine romana a fondat in Spania un partid destinat, de asemenea, romanilor din aceasta tara.
Dincolo de ineditul lor, initiativele politice isi propun sa contribuie la imbunatatirea conditiilor de viata ale romanilor si la atragerea lor in viata politica din tarile de adoptie.
"Partidul Identitatea Romaneasca are drept scop oferirea unui spatiu politic celei mai numeroase comunitati de imigranti din Italia, dar care este si cel mai slab reprezentata", a declarat Giancarlo Germani, citat de agentia de presa NewsIn.
Diaspora nu e atrasa la urne
Incepind din 1992, cetatenii romani din diaspora au drept de vot si in tara de origine. Neoficial, in afara granitelor, s-ar afla peste doua milioane de romani. La ultimele alegeri insa, din cauza legislatiei greoaie, numai 30 de mii dintre ei au votat.
Germani crede ca in Italia s-ar afla nu mai putin de doua milioane de romani, iar numarul lor s-ar putea chiar dubla dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Partidul isi propune imbunatatirea conditiilor de viata ale romanilor din Italia, mai exact facilitarea obtinerii permiselor de sedere, recunoasterea diplomelor de studiu obtinute in Romania, recunoasterea Bisericii Ortodoxe romane de catre Italia.
"In plus, isi propune sa fie o putere politica, pentru ca romanii sa aiba
acces la posturi publice, in administratie, sa aiba acces la case populare (case ce pot fi inchiriate de la stat la preturi mici) si sa aiba acces la cursuri in scoli si gradinite - in limba romana", a mai spus Germani.
El a subliniat ca nu isi doreste ca romanii sa fie absorbiti de alte forte politice din Italia, care vor beneficia doar de voturile lor, dar nu vor face nimic pentru ei.
Integrarea Romaniei in UE urmeaza sa aduca o serie de drepturi suplimentare pentru romanii aflati legal in Italia. Ei vor avea drept de vot in alegerile locale sau vor avea posibilitatea ca - dupa patru ani de resedinta in Italia - sa obtina cetatenia italiana.
Bucurosi ca au celulare
Imaginea romanilor in Italia nu este deloc una pozitiva: ei sunt campioni la nasteri, prost platiti, dar satisfacuti ca au celulare si cu un indice al delincventei in crestere, arata ultimul raport Caritas despre imigranti (octombrie 2006), citat de politologul Miruna Cajvaneanu.
Desi sunt comunitatea straina cea mai numeroasa (oficial, in Peninsula sunt 270.845 de romani), compatriotii nostri sunt tratati ca orice imigrant. Ei sunt prost platiti, cam la jumatate din salariul italienilor, si in plus sunt obligati sa-si reinnoiasca contractul in fiecare an, fapt ce convine foarte mult patronilor.
Si totusi, romanii prezenti in Italia se declara multumiti de statutul lor economic. Aproape toti ( 91%) au si folosesc un celular, 80% au televizor, 75% reusesc sa trimita bani in patrie, iar mai mult de jumatate (55%) au si masina.
In ciuda statutului lor, romanii incep sa fie luati in considerare, pentru ca in Europa largita reprezinta o importanta forta electorala. Dupa aderare, unul din drepturile cetatenilor comunitari este si acela de a vota pentru alegerile administrative in orasele unde locuiesc legal.
“Deja, acum in mari centre urbane, ca Roma, Torino sau Milano, unde sunt prezenti foarte multi romani, le ofera posibilitatea sa influenteze mult rezultatul alegerilor pentru primaria, provincii si regiuni.
Este important ca comunitatea romana sa nu se desparta in initiative personale si individuale, dar sa ramana unita si compacta pentru a incerca sa obtina rezultate practice care ar da posibilitatea romanilor de a avea conditii mai bune de viata”, mai spune avocatul Giancarlo Germani.
Potentialul de vot al 'capsunarilor'
Situatia este foarte asemanatoare si in Spania, tara unde se afla - legal, dar mai ales ilegal - alte citeva sute de mii de romani. Aici, omul de afaceri roman Augusto Constantin a fondat, recent, Partidul Independent Roman (PIR), formatiune care isi propune sa militeze pentru drepturile romanilor aflati in Spania.
"Dorim sa aparam drepturile romanilor in Spania si in Uniunea Europeana, prin intermediul unei politici complete care sa sa vina in intampinarea intereselor generale ale tuturor cetatenilor", se arata in documentul de infiintare a partidului.
In Spania se discuta in acest moment schimbarea legislatiei astfel incit sa se permita rezidentilor sa voteze la alegerile municipale. Iar acest lucru ar permite ca in orase precum Alcala de Henares sau Castellon de la Plana, unde se afla comunitati compacte si semnificative de romani, participarea lor la vot sa influenteze decisiv rezultatul scrutinului local.
Milioanele de romani aflati in afara granitelor constituie o tinta electorala si pentru formatiunile politice de la Bucuresti. Aici, autoritatile au inceput sa discute schimbarea sistemului de votare, care sa permita si celor circa doua milioane de romani aflati in afara granitelor sa voteze la alegerile din Romania.
Alegerile pentru Parlamentul European, din 2007, vor fi foarte probabil primul test al viitorului sistem de vot.
HotNews.ro, M.C., 10 nov 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu