miercuri, noiembrie 08, 2006

Europenii nu isi folosesc telefoanele in strainatate


Tarifele foarte mari in roaming, ii determina pe cetatenii tarilor din Uniunea Europeana sa isi foloseasca telefoanele mobile foarte putin in afara granitelor tarii de origine, se arata intr-un studiu al Uniunii Europene. Marea lor majoritate sunt de parere ca executivul european ar trebui sa intervina pentru ca micsorarea acestor tarife.

Utilizatorii de telefoane mobile din spatiul Uniunii Europene platesc intre 1 si 1,5 euro minutul de convorbire in roaming, dar tariful poate ajunge si la 3 euro.

Comisia Europeana duce un adevarat razboi cu marile companii de telefonie mobila pentru a determina reducerea tarifelor de roaming.

“Reducerea tarifele in roaming nu este doar responsabilitatea Comisiei Europene, ci poate fi un model de business, dupa cum au demonstrat cativa operatori care, in ultimele luni, au introdus oferte speciale pentru roaming.
Ii indemn pe toti operatorii de telefonie mobila sa ne ajute sa daramam ultimele granite ale economiei interne europene”, a declarat Viviane Reding, comisar european pe probleme de informatii si media.

Europenii, speriati de preturile mari

Potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene publicat marti, marea majoritate a respondentilor, aproximativ 70%, sprijina ideea ca UE sa se implice in diminuarea tarifelor in roaming, iar 68% dintre acestia sprijina chiar si diminuarea tarifelor pentru mesajele scrise.

Studiul, realizat pe 24.565 de persoane din toate tarile Uniunii, a aratat ca 79% dintre respondenti detin un telefon mobil si 44% dintre ei au calatorit intr-o alta tara din UE in ultimele 12 luni.

Marea majoritate a participantilor la studiu au declarat ca isi folosesc foarte putin telefonul mobil atunci cand calatoresc peste granita. Aceasta atitudine este mai pronuntata la persoanele cuprinse intre 15 si 24 de ani (68%), iar 81% dintre respondenti au subliniat ca pretul ridicat este principalul factor care ii face sa nu isi foloseasca telefonul.

15% dintre utilizatorii de telefoane mobile aleg fie sa nu isi ia aparatul in calatoriile peste granita, fie sa il tina inchis, in timp ce 21% folosesc doar mesajele scrise cand sunt plecati din tara. Daca tarifele in roaming ar fi mai mici 59% dintre respondenti au declarat sa si-ar folosi mai mult telefoanele.

Doar sase operatori din UE si-au micsorat tarifele

Pana acum, doar sase operatori de telefonie mobila din Europa au anuntat ca vor reduce tarifele in roaming. Este vorba despre T- Mobile, Orange, Telecom Italia, Telenor, TeliaSonera si Wind.

Aceste companii au peste 200 de milioane de clienti si prin aceasta masura se vor supune cerintelor Uniunii Europene care anuntase ca va face presiuni pentru ca tarifele convorbirilor in roaming sa scada.

HotNews.ro, D.C., 07 nov 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu