Guvernul a realizat un inventar al autorizatiilor, avizelor si permiselor necesare agentilor economici. Cifrele au starnit mania oamenilor de afaceri, deoarece investitorii si-au dat seama de dimensiunea reala a birocratiei cu care se confrunta.
Ei i-au cerut premierului Tariceanu sa-si respecte programul de guvernare, care prevede atat simplificarea formalitatilor birocratice, cat si elaborarea unei legislatii simple.
Patronii au mai solicitat politicienilor sa ia masuri dure anti-spaga impotriva functionarilor care se ocupa de autorizarea firmelor, mergand pana la acuzarea de "sabotaj impotriva economiei nationale" a celor care tergiverseaza obtinerea de avize (in speranta ca procedand astfel pot primi bacsis de la intreprinzatori).
Din cauza legislatiei stufoase, s-a ajuns la un numar total de 534 de autorizatii, avize si premise pe care trebuie sa le obtina patronii, in urma depunerii a milioane de dosare, cu tone de acte, la 34 de institutii ale statului.
Diagnosticul dosariadei a fost pus chiar de Guvern, in urma unui studiu pe tema birocratiei si prezentat ieri de catre Gheorghe Tania, consilier al vicepremierului pentru problemele mediului de afaceri, Bogdan Pascu.
90 de zile pentru un act
Durata legala a eliberarii acestor acte variaza intre 5 si 90 de zile lucratoare, a aratat oficialul guvernamental, precizand ca doar pentru 104 autorizatii se poate aplica in prezent procedura aprobarii tacite (o activitate se considera autorizata daca institutia publica nu raspunde intreprinzatorului in timp real).
Tania a mai spus ca numarul autorizatiilor are chiar tendinta de crestere, deoarece in ultima vreme s-au adaugat noi prevederi legislative, vizand avizarea diferitelor activitati.
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMPR), a declarat ca reducerea birocratiei nu costa nimic, deoarece depinde numai de vointa politica a Guvernului.
In opinia sa, intreprinzatorii trebuie scutiti de depunerea aceluiasi dosar la diferite institutii ale statului pentru autorizarea aceleiasi activitati, de pierderea de timp si de bani. Nicolescu a subliniat ca reducerea birocratiei este boicotata in prezent de niste "grupuri de interese care sunt in ministere de ani de zile si care nu vor sa renunte la peschesuri".
Aceste grupuri ii conving pe demnitarii care vor sa reformeze sistemul sa n-o mai faca, a explicat el.
Romania Libera, Camelia Popa, 11 nov 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu