vineri, noiembrie 03, 2006

Agentia Internationala pentru Energie recomanda, in premiera, construirea de centrale nucleare


Pentru prima data in istoria sa de 32 de ani, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) va cere guvernelor din intreaga lume sa contribuie la construirea cit mai urgenta a noi centrale nucleare, relateaza Financial Times. Subiectul ramine unul controversat, dar in conditiile cresterii continue a nevoilor energetice mondiale, energia nucleara constituie o optiune luata tot mai mult in calcul.

Desi mai multe tari puternic industrializate, printre care India, China, Statele Unite si Franta au anuntat deja ca vor sa construiasca noi reactoare nucleare, iar Marea Britanie a demarat deja proiecte in acest sens, sunt alte state - Germania si Spania, mai precis - care se opun ideii de a suplimenta capacitatea nucleara.

Fatih Birol, economistul sef al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) crede ca a sosit momentul luarii unei decizii clare in ce priveste politica construirii de noi centrale nucleare. “Trebuie sa luam acum o decizie, asta inainte de a ajunge intr-un punct fara intoarcere in ceea ce priveste climatul si siguranta resurselor energetice”.

Intr-un interviu acordat cu putin timp inainte de publicarea raportului “World Energy Outlook”, Birol a mai spus ca politicienii trebuie sa ii convinga pe alegatori ca energia nucleara este sigura si, in plus, necesara. Totodata, ei trebuie sa creeze conditii cit mai bune pentru mediul de afaceri.

Raportul Agentiei Internationale pentru Energie - primul care ofera explicit solutii in loc de analize - vine dup ace Grupul celor mai puternic industrializate state din lume (G8) a cerut AIE sa ofere consultanta asupra modului in care guvernele mondiale pot sprijini securitatea energetica si combate fenomenul incalzirii globale.

Agentia considera ca energia nucleara este compatibila ca pret cu cea provenita din carbune si gaze naturale si in plus, la nivel mondial, exista suficiente depozite de uranium.

Birol a mai precizat ca, potrivit calculelor AIE, costurile pentru investitii in domeniul energetic pana in 2030 a crescut din cauza inflatiei, iar suma prevazuta initial, de 17.000 de miliarde de dolari, va fi modificata.

“La nivel mondial am abordat o strategie care ne face vulnerabili si care in plus este poluanta si scumpa”, se arata in raportul AIE. De aceea, Fatih Birol crede ca guvernele trebuie sa se orienteze rapid spre un sistem energetic mai curat, mai sigur si care sa presupuna costuri cit mai mici.

Pana in 2050 consumul mondial de energie electrica se va dubla pe fondul cresterii standardului de viata a multor cetateni ai planetei, dar si al cresterii populatiei in general. In 2004 au fost conectate 5 noi centrale nucleare cu o putere de 4,8 GWh si au fost inchise alte 5 cu o putere de 1,4 GWh.

Contributia energiei nucleare la energia produsa in lume este 16%, procent care se mentine constant din 1995. In 2004 erau in constructie 26 de centrale, din care 18 in Asia.

Energia nucleara in Europa

Dupa ce in 1987 s-a renuntat le energia atomica sub efectul emotional al dezastrului de la Cernobal, tot mai multe state europene isi reconsidera politica fata de energie nucleara. Politicile in domeniu difera destul de mult.

Centrale si capacitati de productie

Bulgaria: 4 reactoare la Kozlodui, 2880Mwh
Cehia: 4 reactoare la Dukovany, 1720MWh; 2 reactoare la Temelin, 2000 MWh
Ungaria: 4 reactoare la Paks, 1866 MWh
Lituania: 1 reactor la Ignalina, 1500 Mwh
Slovacia: 4 reactoare la Bohunice, 1720 MWh; 2 reactoare la Mochovce, 880 MWh
Slovenia: 1 reactor la Krsko, 700 MWh
Ucraina: 15 reactoare, 13880 MWh

Daca, spre exemplu, acest gen de energie este chiar interzis in Austria, alte state - printre care Franta si Marea Britanie, incurajeaza constructia de noi centrale nucleare.

In Europa, doar Romania (reactorul 2 al centralei de la Cernavoda) si Finlanda mai construiesc centrale atomice, iar ca proiect se pregateste una in Franta, din 2007.

Cel mai important constructor european de reactoare nucleare este Aveva (Franta), in timp ce companiile energetice Electricite de France, EoN si RWE.

O competitie dura se desfasoara si la nivel regional, unde statele din estul Europei incearca - pe de o parte - sa se conformeze standardelor europene de securitate energetica si totodata sa-si dezvolte capacitatile de productie nucleare.

Cel putin patru noi proiecte de constructie de centrale sau reactoare nucleare sunt in diferite stadii, in acest moment.

Slovenia, care in acest moment importa circa 53 la suta din necesarul sau energetic, are gata planurile pentru constructia unui nou reactor la centrala de la Krsko. Micul stat fost iugoslav a adoptat recent strategia sa energetica pina in anul 2023, iar aceasta se bazeaza pe o crestere continua a nevoilor energetice si a consumului intern.

Si statele balcanice se confrunta cu o criza a resurselor energetice. De aceea ele au stabilit ca au nevoie de un nou reactor nuclear la centrala de la Ignalina (Lituania), care sa aiba o capacitate de 800-1600 MW. Reactorul, care ar urma sa conste intre 2.5 si 4 miliarde de euro, ar urma sa fie gata in 2015.

Bulgaria, care este cel mai mare exportator net de energie in Balcani, incearca sa gaseasca solutii la inchiderea a doua reactoare de la centrala sa de la Kozlodui. De aceea, a demarat proiectul de constructie a unei noi centrale nucleare, pe Dunare, la Belene, a carei constructie ar dura aproximativ sapte ani si ar costa 4 miliarde de euro. Centrala de la Belene ar urma sa aiba o putere estimate de 2000 MW.

Romania este nevoita sa treaca pe energie atomica, pe masura ce centralele termo imbatranesc si raman un important factor de poluare. De aceea, in primavara anului 2007 ar urma sa fie dat in functiune reactorul nr. 2 al centralei de la Cernavoda, cu o capacitate estimate la 700 MWh. In acel moment, Romania si-ar asigura 16 la suta din necesarul de energie din productia de la Cernavoda.

Un nou reactor, construit exclusiv din fonduri private, ar urma sa fie pornit in 2015.

HotNews.ro, M.C., 02 nov 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu