Un tribunal din Bulgaria a condamnat, luni, cinci barbati cu pedepse de pana la 12 ani de inchisoare, pentru asasinarea la comanda, in plina zi, a unui lider mafiot, transmite Reuters. Aceasta sentinta pune capat unui lung sir de cazuri in care justitia nu s-a pronuntat, desi peste 200 de crime la comanda au avut loc in ultimii zece ani.
Printre cei care au cazut victime acestui fenomen se numara fostul prim ministru Andrei Lukanov, cel mai bogat om din tara, presedintele celei mai mari banci din Bulgaria si patronul unui club de fotbal.
Analistii spun ca aceasta sentinta reprezinta un pas important in problema criminalitatii organizate care a marcat drumul Bulgariei spre Uniunea Europeana.
"E un pas foarte mare inainte", a declarat Boyko Todorov, directorul de programe a Centrului pentru Studierea Democratiei.
Bruxellesul a criticat autoritatile din Bulgaria care nu au avut o pozitie ferma impotriva coruptiei foarte raspandite in aceasta tara si au permis gruparilor de crima organizata sa actioneze nestingherit.
"Aceasta decizie este o gura de aer proaspat pentru intregul sistem judiciar", a spus Boiko Naidenov, seful unitatii de crima organizata din cadrul procuraturii. "Este un semn ca lucrurile se schimba", a adaugat el.
Tribunalul din Sofia i-a condamnat pe cei cinci pentru asasinarea in 1996 a lui Valentin Aleksiev, cunoscut si ca Vulpea.
Emilian Tsonev, cel care a planuit crima, si Stefan Ranguelov, cel care a comis fapta, au fost condamnati la cate 12 ani de inchisoare. Soferul Velin Dobrev si cei care au comandat crima, Valter Papazki si Gheorghi Gheorghiev, au primit cate zece ani de inchisoare.
Acest caz a fost solutionat in opt ani, fiind amanat in mod repetat de schimbarea judecatorilor, imbolnavirea avocatilor si alte probleme tipice proceselor din Bulgaria.
Insa, sub presiunea Uniunii Europene, autoritatile de la Sofia au adoptat un nou Cod de Prodedura Penala pentru a creste raspunderea magistratilor si a grabi procesele.
Noul procuror-sef, Boris Velchev, a demis mai multi procurori care au blocat sute de cazuri, altii fiind cercetati pentru infractiuni similare.
HotNews.ro, D.C., 23 oct 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu