vineri, octombrie 20, 2006

Sorin Ovidiu Vintu isi spala actiunile


O afacere marca Sorin Ovidiu Vintu, ce viza un pachet important de actiuni la societatea care controleaza Registrul independent al actionarilor - Regisco SA, a fost blocata pentru moment.

Tranzactia care presupunea vanzarea actiunilor detinute de firmele Gelsor SRL si SOV Invest - companii infiintate si controlate de SOV - catre GM Invest SA - societate in spatele careia se afla grupul Vintu-Luca -, nu a fost aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor Regisco SA.

Astfel, pachetul de actiuni de peste 7%, ramas deocamdata in posesia Gelsor SRL si SOV Invest, este pe cale sa conduca la un adevarat razboi intre grupul lui Vintu si cel al actionarilor Bursei de Valori Bucuresti, cei care controleaza Regisco.

In linii mari, afacerea vizata de grupul Luca-Vintu este una destul de simpla, dar cu o miza extrem de mare. Societatile Gelsor SRL si SOV Invest detineau un pachet comun de peste 7% la Regisco SA, societate care intentioneaza sa treaca la un nivel superior de dezvoltare.

Conducerea Regisco a ajuns la concluzia ca cele doua firme infiintate si controlate de Sorin Ovidiu Vintu nu sunt eligibile in conformitate cu legea pietei de capital si le-a cerut sa-si vanda participatiile detinute la Registru.

Initial, Gelsor SRL si SOV Invest s-au conformat si au trimis o oferta de vanzare catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta a acceptat oferta, insa imediat dupa aceea a primit o instiintare ca actiunile au fost vandute catre GM Invest, firma controlata de grupul Vintu-Luca prin off-shore-ul Comac LTD, din Cipru.

„Oferta facuta de Gelsor si SOV Invest catre Bursa ca actionar majoritar nu s-a mai respectat. Reprezentantii celor doua firme ne-au adus la cunostinta ca au o alta oferta de la GM Invest”, ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Tranzactie blocata

Nerespectarea termenilor de vanzare a actiunilor, adica neacordarea dreptului la preemtiune actionarilor Regisco, a dus la blocarea tranzactiei dintre Gelsor si SOV Invest, pe de-o parte, si GM Invest, pe de alta parte.

„Adunarea generala nu a aprobat contractul de cesiune a actiunilor Gelsor si SOV Invest catre GM Invest. Motivele au tinut de nerespectarea procedu-rilor”, ne-a declarat Ioan Catona, director general la Regisco.

Teoretic, cele doua firme pot contesta decizia AGA in instanta. Daca nu ataca hotararea pot relua procedura de a face oferta de vanzare catre actionarii din interiorul societatii.

Rodica Chinaloglu, administrator al Gelsor SRL, ne-a confirmat ca tranzactia a fost blocata. „Dansii nu accepta aceasta vanzare, insa asta urmeaza sa decida instanta. In acest moment, firma este functionala, dar in reorganizare judiciara”, ne-a mai spus Chinaloglu.

Tezaurul in actiuni

Miza detinerii unor pachete de actiuni la Regisco este uriasa. Regisco gestioneaza toate informatiile despre companiile care au aderat la acest registru, fiind o adevarata mina informationala.

Sergiu Ovidiu Pop, presedintele consiliului de administratie de la Regisco, ne-a declarat ca societatea isi va schimba numele in Depozitarul Central: „Dupa tezaurul detinut de BNR, baza de date a Depozitarului va deveni, ca importanta, un al doilea tezaur. Este vorba despre averea in actiuni a tuturor romanilor”.

Lantul slabiciunilor

„Gelsor Mic” Invest intra in scena

Firma GM Invest SA, societate de valori mobiliare care intermediaza pe Bursa, a iesit din anonimat in 2002, cand a fost preluata de off-shore-ul cipriot Comac Ltd.

Intamplator sau nu, tranzactia s-a parafat la doua luni dupa ce Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) a decis sa retraga autorizatia firmei Gelsor. Dupa preluare, GM Invest a ajuns intre primii zece intermediari de pe Bursa. In prezent se afla pe pozitia a sasea ca volum de tranzactionare si a devenit chiar actionar la Bursa.

GM Invest are sediul in centrul Capitalei, chiar in cladirea fostei Banci Romane de Scont, infiintata de acelasi Vintu. Acesta a negat ca ar avea vreo legatura cu GM Invest, la fel cum a negat ca ar avea vreo legatura cu tranzactiile catre aceasta societate ale actiunilor detinute de Gelsor SRL si SOV Invest la Regisco.

Comac Ltd. detine peste 87% din actiunile societatii de brokeraj, iar restul participatiilor se impart intre „locotenentii” lui SOV: cetatenii moldoveni Tatiana si Ghenadie Nipomici, Darius Golgojan si Mircea Solomon.

Evenimentul Zilei, 20 oct 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu