miercuri, octombrie 18, 2006

Romania a urcat pe locul 24 in topul atractivitatii investitiilor straine


Investititiile straine directe la nivel mondial au crescut anul trecut cu 29% pana la 916 miliarde dolari, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si China fiind tarile care au atras cele mai mari investitii.

Fata de anul 2004, Romania a urcat anul trecut sapte pozitii, ocupand locul 24 din 141 de state, potrivit Raportului Mondial al Investitiilor (WIR), publicat luni de catre Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

Potrivit raportului, care masoara indicele de performanta a investitiilor straine directe, investitiile straine directe din tarile Europei de Sud-Est si cele apartinand Comunitatii Statelor Independente si-au mentinut ritmul de crestere si in 2005, atingand nivelul de 40 miliarde de dolari.

Romania, Federatia Rusa si Ucraina au acaparat aproape trei sferturi din totalul intrarilor de capital strain din regiune. In toate cele trei tari, nivelul investitiilor straine a depasit nivelul de cinci miliarde dolari, numai in Rusia valoarea investitiilor straine depasind 10 miliarde dolari.


Conform raportului, in 2005 Romania a atras investitii straine directe in valoare de circa 6,4 miliarde dolari.

Expertii UNCTAD apreciaza ca nivelul ridicat de capital strain atras anul trecut de catre Romania se datoreaza privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) si a companiilor de distributie a gazelor naturale. Introducerea cotei unice de impozitare, de 16%, este vazuta ca un factor care a condus la aceste rezultate pozitive.

De asemenea, studiul evidentiaza ca autoritatile romane au anuntat ca vor simplifica procesele de achizitie a proprietatilor imobiliare de catre rezidentii din Uniunea Europeana, dupa aderare, dar vor mentine restrictiile la cumpararea terenurilor agricole si a padurilor.

Raportul apreciaza ca aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei va avea un impact pozitiv asupra investitiilor desfasurate in cadrul Uniunii.

Numarul de investitii Greenfield atrase de Romania anul trecut a ajuns la 235 de proiecte, dupa ce in 2004 numarul acestora fusese de 171 de proiecte. Potrivit Raportului Mondial al Investitiilor, anul trecut, stocul de investitii straine directe in Romania a depasit valoarea de 23,81 miliarde dolari.

Cel mai mare recipient de investitii straine directe de anul trecut a fost Marea Britanie (165 miliarde de dolari), fapt datorat in special fuziunii dintre Shell Transport and Trading Company si Royal Dutch Petroleum Company din care a rezultat Royal Dutch Shell, urmate de achizitionarea altor cateva firme britanice valoroase.

Al doilea mare recipient a fost Statele Unite ale Americii cu 122 miliarde dolari, pe urmatoarele locuri clasandu-se China (72 miliarde dolari) si Franta (64 miliarde dolari).

Raportul estimeaza ca la nivel global investitiile straine directe vor creste si mai mult in 2006. Aceasta previziune se bazeaza pe cresterea economica continua, profiturile ridicate ale corporatiilor - urmate de o crestere a preturilor la bursa care ar mari instantaneu valoarea fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere - si liberalizarea politicilor.

HotNews.ro, A.V., 17 oct 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu