Concluzii neclare: nu exista dovezi, dar sunt inca dubii
Nu exista elemente noi care sa confirme sau sa infirme prezenta zborurilor ilegale CIA cel putin pe baza Kogalniceanu de la Constanta, sunt concluziile Comisiei de ancheta, din Parlamentul European, dupa trei zile de investigatii in Romania. Totusi, nu se poate exclude ca au existat operatiuni secrete CIA, fara cunostinta autoritatilor romane, au declarat, joi, reperezentantii comisiei.
Claudio Fava, raportor in Parlamentul European pe chestiunea zborurilor CIA, considera ca exista dubii in privinta posibilitatii ca anumiti detinuti sa fi fost transportati prin spatiul aerian al Romaniei, prin intermediul unor zboruri ale CIA, dar spune ca nu sunt dovezi.
"Referitor la baza de la Kogalniceanu, nu am obtinut elemente noi care sa confirme sau sa infirme posibilitatea ca acesta baza sa fi gazduit detinuti sub autoritatea SUA", a spus Claudio Fava.
"Dar avem in continuare dubii", a adaugat raportorul european subliniind ca in timpul razboiului din Irak nu poate fi exclusa posibilitatea ca CIA sa fi organizat trecerea sau retinerea unor detinuti in aeroportul de la Kogalniceanu, fara ca autoritatile romane sa-si fi putut da seama de acest lucru.
"Autoritatile romane au tratat superficial problema zborurilor CIA", a adaugat Fava, subliniind ca exista zboruri care ar fi trebuit mai atent investigate de Romania.
Raportorul a exemplificat cursa Bagram-Bucuresti, din 6 decembrie 2004, operata de o companie angajata de CIA. Cei sapte pasageri de la bord erau toti americani si calatoreau cu pasaport de serviciu. Nimeni nu a incercat sa afle scopul zborului, iar cei sapte au plecat dupa doua zile fara nicio problema, a spus Fava.
"Nu exista niciun dubiu ca acest zbor a fost gestionat de CIA. Venea de la Bagram, baza americana unde sunt concentrati toti inamicii capturati in Afganistan", a subliniat raportorul european.
El a recomandat autoritatilor romane sa faca mai multe cercetari in aceste cazuri pentru a se evita pe viitor repetarea unor zboruri ilegale.
Carlos Coelho, presedintele comisiei de ancheta CIA din Parlamentul European, a subliniat ca toate insitutiile trebuie sa faca eforturi pentru a afla adevarul in acesta chestiune si pentru a nu lasa nicio urma de indoiala.
Reprezentantii Parlamentului European au multumit autoritatilor romane pentru cooperare si au salutat decizia Senatului de a infiinta o comisie de ancheta in cazul zborurilor CIA.
HotNews.ro, C.N.A., 19 oct 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu