joi, octombrie 12, 2006

"Rockul e muribund"


Sting lanseaza un nou album, cu muzica elisabetana, interpretata la lauta.

Sting lanseaza luna aceasta noul sau album, „Songs from the labyrinth”, cu adevarat o noutate, nu numai prin faptul ca este ultimul album al cantaretului britanic, ci mai ales pentru ca Sting reinvie, prin muzica sa, secolul al XVI-lea. Albumul contine 17 balade compuse de John Dowland, compozitor din epoca elisabetana, iar Sting da o viata noua sunetului elisabetan, transformadu-l in „muzica moderna”, dupa cum noteaza saptamanalul german „Stern”.

Sting a invatat in timp record sa manuiasca lauta, la care canta acompaniat de maestrul acestui instrument, bosniacul Edin Karamazov. Presa din intreaga lume se intreaba cum ajunge un interpret de muzica rock-pop sa interpreteze, tocmai acum, in era sunetelor sintetice, muzica de acum 400 de ani. Mai ales ca Sting nu s-a servit de calculator, ci doar de instrumentele originale, la care Dowland a cantat la vremea lui.

Dance-ul si rockul, genuri depasite

Intr-un interviu acordat revistei „Stern”, Sting sustine ca „suntem la capatul erei pop, care devine tot mai monotona. Rockul se afla pe patul de moarte. (...) Daca asculti in masina muzica pop, aceasta lirica pentru copii, acompaniata de trei sau cinci acorduri simple, te ia somnul.

Muzica se infrunta cu zgomotul motorului pentru premiul de monotonie. (...) Prea mult timp ne-am inchipuit ca rockul este revolutionar. Uitati-o, prieteni! Rockul e pe moarte”. Artistul afirma ca singura salvare este curiozitatea. Asa i-a descoperit, spune el, din nou pe clasici: „Stravinsky este un adevarat revolutionar”.

Chiar daca acum interpreteaza muzica din vremea lui Shakespeare, Sting sustine ca este si va ramane un interpret pop. „Sunt si raman un populist din convingere, dar eu vreau sa fiu unul curios. Nu servesc popularului, ci ii pun intrebari”, citeaza „Stern”.

Un star pop de la 1500

Interpretul hitului „Desert Rose”, acest „englishman” in lumea mare, „nu se teme ca va aluneca in afara comercialului”, dupa cum formuleaza cotidianul britanic „The Sun”. Pentru Sting, John Dowland, care a trait intre anii 1563 si 1626, este un star pop cunoscut in toata lumea.

„A fost un star! Probabail unul dintre primii. El si-a transformat muzica intr-un fenomen de masa. In toata Europa si chiar in America, melodii precum „Flow my tears” au fost mari hituri. Iar aceasta ne leaga. Starurile pop calatoresc pentru
a-si raspandi povestile. Nu o mai fac de la o curte regala la alta, ci de la o sala de concert la alta, dar principiul e acelasi, ca in secolul al XVI-lea.”

„Nu o inteleg pe Beyonce”

„In momentul in care o melodie este gata, sper ca ea sa contina toate emotiile si ca nu mai trebuie decat cantata. Iar pentru asta nu trebuie nici sa cad in genunchi pe scena si nici sa-mi izbesc chitara de podea.” Cu o asemenea atitudine, nu este de mirare ca Sting nu se arata prea intelegator pentru muzica pop de astazi, desi el este detinatorul a numeroase premii comerciale, precum Grammy sau Golden Globe.

„Muzica zilelor noastre nu este pentru mine. Nu inteleg o Beyonce sau un Justin Timberlake, deoarece pentru mine cantatul este o calatorie spirituala”, citeaza „New York Post”.

La cei 55 de ani ai sai, Sting isi defineste foarte clar relatia sa cu muzica. „Am invatat ca oricine, care ia muzica in serios, ramane mereu un invatacel, deoarece nu exista niciodata raspunsuri, ci doar intrebari.”

„Nu mi-am schimbat linia!”

Gordon Matthew Sumner, alias Sting, care a depus mare efort pentru a deveni din muncitor de santier muzicianul faimos de astazi, nu se opreste la cele 18 albume inregistrate pana acum. Artistul declara postului TV german ZDF: „Nu mi-am schimbat brusc directia muzicala. Am vrut doar sa imi largesc repertoriul”.

Iar revistei americane „Bilboard”: „Mi-ar placea sa fac un nou album de muzica pop, dar inca nu stiu ce va fi. Poate acest album (referindu-se la „Songs from the Labyrinth”) imi va da un impuls”.

Sursa: Evz.ro

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu