marți, octombrie 24, 2006

Nimeni nu controleaza alimentele modificate genetic din Romania


Stiti cate alimente modificate genetic consumati? Nu aveti de unde, pentru ca nimeni din Romania nu are habar cate dintre alimentele pe baza de soia sau ulei de soia de pe rafturile magazinelor contin organisme modificate genetic (OMG).

Nici macar autoritatile, iar acesta este unul dintre punctele sensibile din ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene.

Cu toate ca 2006 este ultimul an in care au mai fost permise culturile de plante modificate genetic, Romania nu are nici macar un laborator certificat la nivelul UE pentru depistarea alimentelor care contin OMG.

In ultimul raport de monitorizare, Comisia Europeana a atras atentia Romaniei asupra modului de gestionare a organismelor modificate genetic (OMG): „Implementarea cadrului legislativ necesita imbunatatiri semnificative.
Trebuie intensificate pregatirile pentru realizarea unui sistem bine definit, care sa garanteze ca intreaga recolta de soia modificata genetic, din 2006, va fi inregistrata, trimisa catre fabricile de procesare, etichetata si monitorizata conform cerintelor Consiliului European”, se arata in raportul de monitorizare publicat de Comisia Europeana la 26 septembrie a.c.


De asemenea, documentul sustine ca „laboratoarele pentru verificarea calitatii alimentelor, furajelor si semintelor nu sunt inca complet operationale”.

OMG in Romania

De ce respinge UE soia modificata genetic

Nu se stie inca daca alimentele pe baza de soia MG sunt sigure pentru organism.
Substanta pentru care a fost modificat ADN-ul soiei, si anume glifosatul, este periculoasa pentru sol.
Politica UE are o importanta componenta de sustinere a agriculturii ecologice.

In jurul organismelor modificate genetic exista o apriga controversa la nivel mondial. In timp ce SUA si statele mari din America de Sud cultiva si promoveaza utilizarea in alimentatie a plantelor transgenice, Uniunea Europeana este un adversar fervent al OMG.

Practic, toate soiurile de plante pot fi modificate genetic pentru a le conferi fie o productivitate crescuta, fie pentru a le proteja mai bine de daunatori.

Desi nu s-a stabilit inca gradul de periculozitate al alimentelor pe baza de OMG, Uniunea Europeana prefera sa interzica cea mai mare parte a culturilor de OMG, iar in ceea ce priveste comertul cu astfel de alimente a impus reglementari stricte de etichetare.

In Romania, legislatia relaxata a permis culturile de soia modificata genetic timp de opt ani. Au mai fost facute experimente de culturi de pruni cartofi modificati genetic. Cu toate ca multe companii au facut lobby pentru a li se permite continuarea cultivarii de plante modificate genetic, Uniunea Europeana a avut ultimul cuvant: din 2007 se interzic aceste culturi.

In acest sens, cea mai mare problema pentru Romania o reprezinta soia modificata genetic. In 2006, fermierii romani au cultivat nu mai putin de 130.000 de hectare de soia modificata genetic, conform Ministerului Agriculturii. Daca facem un calcul estimativ, productia ajunge la aproximativ 300.000 de tone. Ce s-a intamplat insa cu aceasta recolta, nu se stie.

Alimentele susceptibile a avea in componenta soia sau ulei de soia modificata genetic sunt: maionezele, mezelurile pe baza de soia, pateurile vegetale etc.

Laboratorul romanesc asteapta sa intre in UE sau e deja acolo

Desi Comisia Europeana a cerut expres rezolvarea problemei, autoritatile habar nu au in ce stadiu se afla Romania in privinta depistarii alimentelor care contin OMG. O dovedesc declaratiile a doi dintre cei care, in teorie, sunt responsabili de acest sector sensibil.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram, sustine ca Romania nu are un laborator acreditat de Uniunea Europeana pentru depistarea alimentelor care contin OMG.

„La 31 septembrie a fost acreditat la nivel national Laboratorul National de Referinta pentru OMG, si urmatorul pas ar fi acreditarea la UE. Sunt sapte specialisti care lucreaza acolo, care au analizat cateva sute de probe pentru depistarea OMG”, a declarat pentru Hotnews.ro Marian Avram.

El a mai spus ca rezultatele nu sunt recunoscute la nivel comunitar, pentru ca laboratorul nu este acreditat.

Pe de alta parte, seful Directiei Generale pentru Siguranta Alimentelor (culmea, o directie a ANSVSA), Liviu Rusu, a declarat pentru Hotnews.ro ca testele romanesti la OMG-uri sunt confirmate de europeni.

„Laboratorul de Biologie Moleculara din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala a fost desemnat ca Laborator National de Referinta si denumit Unitatea de Biologie Moleculara si Organisme Modificate Genetic (UBMOMG).

UBMOMG este acreditat ISO 17025 pentru testarea OMG, si este agreat in reteaua de Laboratoare de Referinta Comunitare, rezultatele analizelor fiind recunoscute in UE”, sustine Rusu.

Doi specialisti din aceeasi institutie, doua declaratii care se bat cap in cap. Avand in vedere ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene scrie negru pe alb ca Romania nu are un laborator „complet operational”, adevarul pare de partea lui Marian Avram, presedintele ANSVSA si sef, pe scara ierarhica, a lui Liviu Rusu.

Ecologistii sustin ca autoritatile nu respecta drepturile consumatorilor

Un sondaj de opinie realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania arata ca 78 % dintre romani nu vor sa dea banii pe alimente MG. De asemenea, 98% dintre cetateni considera ca etichetarea acestui tip de alimentelor este necesara, iar jumatate dintre ei cred ca aceste alimente MG pot afecta sanatatea.

Gabriel Paun, reprezentant Greenpeace, sustine ca romanii nu stiu ce cumpara din magazine. „Cu mai putin de trei luni ramase pana la data aderarii, autoritatile competente din Romania nu sunt capabile sa urmareasca OMG-urile din camp si pana pe rafturile de unde clientii pot cumpara, fara a fi corect informati, alimente modificate genetic.

Cu 130.000 de hectare cultivate cu soia neconventionala in acest ultim an, 2006, este lesne de inteles ca rafturile magazinelor pot fi pline cu alimente MG”, a declarat Paun.

El a mai spus ca tara noastra nu este pregatita sa faca fata regulilor europene de protectie a consumatorilor. „Problema este ca Romania nu detine nici in al 12-lea ceas un laborator certificat pentru analiza componentelor MG din seminte si alimente".

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 24 oct 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu