luni, octombrie 16, 2006

Ce face un procuror din Bucuresti la Vama Veche? Construieste !


Ovidiu Rosca, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 4, a demarat in anul 1998 o serie de achizitii imobiliare. A inceput cu un teren in Vama Veche si a continuat cu doua autoturisme si un apartament in Bucuresti. Pe terenul din Vama Veche a ridicat trei vile. Pentru ca era procuror, nu a considerat ca e necesar sa aiba si actele in ordine.

Nicolae Urdea, primarul din Limanu, nu a indraznit sa il deranjeze niciodata si sa il intrebe cine i-a dat voie sa ridice vilele. In anul 2003, cand acestea erau aproape terminate, Rosca a venit la primarie sa ceara eliberarea certificatului de urbanism. In 2004, a depus cerere si a si obtinut in aceeasi zi autorizatia de constructie, desi el nu mai avea de mult nevoie de ea.

Primarul din Limanu explica promptitudinea angajatilor sai prin faptul ca nu avea rost sa "poarte omul pe drumuri". Ca totul sa fie perfect romanesc, sotia procurorului, avocata Mihaela Rosca, este anchetata in dosarul Camatarilor

Goana dupa marii corupti, facuta de cele mai multe ori pentru "a da bine" in fata comisarilor europeni, lupta cu clanurile din lumea interlopa, sunt doar laitmotive. Procurorii isi vad de treaba. Mai mult a lor. Personala. O gramada din dosarele cu "pesti mari" sunt plimbate de la o instanta la alta, sunt etichetate cu NUP sau sunt intarziate din chestiuni procedurale.

Prin rezonanta denumirii profesiei, prin faptul ca sunt factori de decizie intr-o societate cu grave probleme de coruptie, magistratii sunt inconjurati in viziunea multora de un nimb. Par intangibili, sunt considerati influenti si aceste lucruri fac ca usile sa li se deschida peste tot fara a fi nevoie cateodata nici macar sa bata la ele.

Iar in momentul in care isi desfasoara activitatea si la Bucuresti, provincialii fie ei ce or fi, aproape ca se prosterneaza in fata lor.

Obrazul subtire, cu cheltuiala se tine
Statiunile montane si cele de pe litoral au atras intotdeauna high-class-ul bucurestean. Dupa 1989, a fost un adevarat exod al celor cu dare de mana spre aceste locuri. Prin fel si fel de metode au luat terenuri prin zone privilegiate, unde de cele mai multe ori au rasarit si case. Unele mai mari, altele mai mici, dupa gusturi si puterea financiara.

Multi din locuitorii acestor cartiere care au aparut ca ciupercile dupa ploaie sunt magistrati. Oameni cu salarii nu tocmai fenomenale, dar care intr-un fel sau altul au reusit sa "agoniseasca" intr-atat incat sa isi permita o casa de vacanta. Din aceasta categorie face parte si Ovidiu Rosca, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 .

In anul 1998, acesta a achizitionat impreuna cu Nicolae Balacescu, de la Sabina Negoi pentru suma de sapte milioane lei, 300 de metri patrati de teren in Vama Veche. Locatia este excelenta, foarte aproape de malul marii, ca pentru obrazul subtire al procurorului.

Dupa ce s-a facut vanzarea a urmat o perioada de "respiro", timp in care proaspetii proprietari au asteptat sa vada cum "merge" piata imobiliara in zona. Ovidiu Rosca nu a stat degeaba nici in aceasta perioada si potrivit datelor din declaratia sa de avere urmatorul an si-a cumparat un autoturism Volkswagen. Anul 2000 a fost unul de gratie pentru magistrat.

Rosca a reusit sa isi cumpere un apartament in Bucuresti si inca un autoturism, de aceasta data Daewoo.

La un semn deschisa-i calea...
Pus la punct in Bucuresti, si deja obosit probabil de atata munca, procurorul Rosca s-a gandit ca este momentul sa investeasca si in terenul din Vama Veche. Asa ca fara sa stea prea mult pe ganduri si cu elan de magistrat a pornit constructia a trei case trase la indigo. Ce a uitat e ca, pentru a demara acest gen de lucrari, e nevoie de acte si acordul autoritatilor locale.

Regulile acestea sunt pentru muritorii de rand nu pentru ditamai procurorul. E cam greu ca cineva sa se apuce de construit in Vama Veche si autoritatile locale sa nu afle. Dar pentru ca era vorba de "domnul procuror de la Bucuresti" om cu multe pe cap, primarul din Limanu, Nicolae Urdea nu si-a putut permite sa il ia la intrebari.

In anul 2003 si-a adus aminte si Rosca de acte asa ca a depus la Primarie cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism cu toate ca de mult se apucase de construit. Partile au cazut de acord ca ar fi bine sa i se dea si o amenda prieteneasca, de ochii lumii.

Lucrarile la vile s-au desfasurat in continuare, iar in anul 2004 procurorul a facut si cerere pentru obtinerea autorizatiei de construire care i s-a dat in aceeasi zi in care a solicitat-o. "Pentru ca omul era din Bucuresti si nu avea rost sa il tinem incurcat", se justifica primarul.

Ziua dr Constanta, 16 oct 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu