Liceenii nu cunosc organizatii neguvernamentale care lupta impotriva discriminarii, in vreme ce studentii mai recunosc actiuni de promovare a diversitatii, fara sa cunoasca insa autorii „miscarilor”. De asemenea, tinerii traduc diversitatea drept o combinatie ciudata de haine si parul vopsit in culori tari.
Cu toate acestea, sustine generatia proaspata, fiecare are dreptul de a se comporta si arata exact asa cum doreste, iar diferentele dintre oameni sunt, pana la urma, pozitive si aduc evolutia in societate.
In cadrul programului EYCAdemy derulat de EYCA - European Youth Card Association, si sustinut de Comisia Europeana si Consiliul Europei, Euro<26 Romania a organizat cinci focus-grupuri in randul tinerilor cu scopul de a afla cum definesc ei diversitatea si care este atitudinea lor in legatura cu oamenii “diferiti”.
La aceste intrebari au raspuns tineri cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani, studenti, liceeni si ucenici la scolile de arta si meserii.
Intrebati despre actiuni sau organizatii neguvernamentale care au avut ca obiectiv diminuarea discriminarii, in comunitatea locala junii romani au fost pusi in dilema.
Fetele de liceu nu au putut numi nicio astfel de actiune sau organizatie, iar in cadrul grupului de baitei, numai unul din participanti a putut face referire la UNICEF si la un proiect menit sa reduca discriminarea impotriva copiilor de etnie roma. Elevii din scolile profesionale au indicat actiuni care s-au petrecut in cadrul scolii, pentru prevenirea SIDA, si actiuni ale politiei.
Studentii, pe de alta parte, au indicat asociatia ACCEPT - pentru sprijinirea comunitatii gay - si o serie de alte actiuni sporadice, fara a putea insa numi asociatia organizatoare.
Diversitatea vazuta in doua feluri: extravaganta sau agresiva
Cu toate ca sustin ca diferenta are o valoare neutra sau pozitiva ducand la evolutia societatii, atunci cand sunt pusi sa exemplifice termenul de diferit, adolescentii dau exemple negative.
Ei considera ca cei diferiti pot fi recunoscuti in primul rand dupa aspectul hainelor. Raportul arata ca “o infatisare stridenta, cum ar fi o combinatie nepotrivita de haine, nepotrivita cu locul, extravaganta, haine care arata un statut social superior sau denota prost-gust, parul vopsit in culori tari, va atrage atentia automat asupra persoanei respective”.
De asemenea, un comportament necorespunzator, adica agresiv, va fi sanctionat si etichetat ca fiind diferit, dar intr-un sens negativ.
Din punct de vedere al atitudinii, cele mai suparatoare persoane sunt, conform tinerilor, cele nepoliticoase, carora le place sa se laude si sa iasa in evidenta fie prin faptul ca vorbesc prea tare, fie prin faptul ca au foarte multi bani si se cred superiori.
“Astfel de comportamente au fost identificate in toate grupurile participante, astfel ca putem deduce ca statutul social are o semnificatie deosebita pentru tinerii romani, resimtita la nivel personal ca si contrastand cu statutul pe care persoanele respective l-ar merita”, se arata in documentul EYCAdemy.
Pe langa infatisare si comportament, tinerii au mai identificat ca “diferenta” originea etnica. Observatiile au fost facute de catre grupurile de studenti si liceeni. Acesteia s-au mai adaugat criterii cum ar fi religia, originea sociala, handicapul fizic (mentionat numai de grupul studentilor).
“Romii si maghiarii au fost identificati ca grupuri distincte in cele mai multe cazuri, cu aspect negativ doar in asociere cu comportamente valorizate social negative”, arata raportul.
HotNews.ro, Liana Anghelescu, 12 oct 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu