marți, septembrie 05, 2006

Noul Cod Rutier: pedepse noi, puncte-amenda si posibilitatea de a plati direct la politist


Noul Cod Rutier va intra in vigoare la 20 septembrie, iar soferilor le-au fost pregatite citeva surprize. Cea mai mare este introducerea punctelor de penalizare, care vor insoti majoritatea amenzilor date pentru contraventii. In plus, apar noi pedepse: ridicarea vehiculelor parcate aiurea sau amenda pentru rularea cu farurile stinse pe timpul zilei.

De altfel, obligatia de a conduce cu farurile aprinse ziua exista in acest moment in aproape toate Statele Membre UE, Romania fiind printre ultimele tari din Europa in care nu exista pina acum o prevedere clara in acest sens.

Soferii vor avea de-a face cu un sistem destul de complicat de punctare a contraventiilor, regula de baza fiind urmatoarea: cine a adunat 15 puncte de penalizare va ramine fara permis timp de o luna. Cuantumul punctelor de penalizare este stabilit in functie de gravitatea contraventiei, mergindu-se de la 2 puncte pina la 100 de puncte.

Un punct de penalizare este platit cu 10% din salariul minim pe economie, ceea ce inseamna in acest moment 35 RON (350.000 lei vechi). Conform Codului Rutier, punctele se anuleaza la implinirea unui termen de 6 luni de la momentul constatarii contraventiei.

O prevedere noua ii va face sa rasufle usurati pe cei care nu au foarte mult timp la dispozitie: amenzile in cuantum de pana la 20 de puncte se pot achita pe loc politistului care a constatat contraventia.

2-3 puncte pentru fleacuri

Cel mai lejer pedepsite (2 sau 3 puncte) vor fi contraventii precum condusul cu viteza nejustificat de scazuta, nesemnalizarea, ignorarea obligatiei de a purta centura de siguranta. Tot cu punctaj minim se va penaliza si contraventia soferilor incepatori care nu poarta „lamaia” in geam, precum si trecerea pe culoarea galbena a semaforului.

4-5 puncte pentru faruri stinse ziua

Contraventiile din a doua clasa sunt penalizate cu 4 sau 5 puncte, aici fiind incluse:
- conducerea unei masini care polueaza fonic sau emana noxe peste limita admisa
- condusul cu farurile stinse ziua
- lipsa trusei medicale, a triunghiului reflectorizant si a stingatorului pentru incendii
- neacordarea prioritatii pentru pietoni pe zebra (se ridica si permisul de conducere)
- neacordarea prioritatii (se ridica si permisul de conducere)
- trecerea pe rosu la semafor (se ridica si permisul de conducere)
- depasirea pe linia continua sau in locuri unde este aceasta manevra interzisa (se ridica si permisul de conducere)
- nerespectarea indicatiilor politistilor rutieri (se ridica si permisul de conducere)

6-8 puncte pentru vitezomani

Depasirea vitezei legale este sanctionata cu 6-8 puncte, la fel ca si alte contraventii, precum conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat sau pornirea de pe loc a autovehiculului cu usile deschise. De asemenea, circulatia pe sens opus se pedepseste tot cu 6-8 puncte, dar si cu suspendarea permisului timp de 2 luni.

HotNews.ro, 04 sep 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu