sâmbătă, septembrie 02, 2006

Legile sigurantei in varianta finala


Radu Stroe, secretrar General al Guvernului si Marius Oprea, consilier al premierului pe probleme de securitate au prezentat joi modificarile aduse legilor sigurantei nationale. Schimbarile vizeaza in primul rand activitatea serviciilor de informatii, ale caror privilegii au fost eliminate.

Renate Weber, presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa, a declarat pentru HotNews.ro ca legile sigurantei nu mai sunt in forma actuala simple enunturi, ci ofera garantii procedurale.

Istoricul Marius Oprea a subliniat ca reforma in domeniul sigurantei nationale este acum completa si ca s-au pastrat foarte putine elemente din setul initial de propuneri venite de la Cotroceni.

Potrivit noii legi a sigurantei, ofiterii de informatii vor putea efectua acte de urmarire numai in caz de terorism. O alta modificare care vizeaza activitatea serviciilor de informatii este interdictia de a desfasura activitati economice.

Oprea a explicat ca s-a plecat de la principiul ca nu exista siguranta statului fara siguranta cetateanului si ca au diparut prevederile care incalcau drepturilor omului: “Ofiterii de informatii nu mai au voie sa intre in casa si sa te calce cu bocancul pe gat, doar pentru ca ei au o misiune”, a spus Oprea.

La randul sau, secretarul general al Guvernului Radu Stroe a explicat de ce legile sigurantei in forma primita de la Cotroceni incalcau flagrant drepturile omului.

“Lucrurile s-au incurcat la un moment dat si problema legilor sigurantei a fost preluata la CSAT la Cotroceni, mai degraba la Cotroceni decat la CSAT, noi am fost foarte nemultumiti la acea etapa, pentru faptul ca nu se stabilea un echilibru intre apararea drepturilor cetateanului si apararea securitatii Romaniei”.

Presedintia a elaborat in colaborare cu CSAT un pachet de legi privind siguranta nationala care a stranit la vreme respectiva contoverse. Presedintele si-a asumat public varianta actelor normative, recunoscandu-si implicarea in definitivarea legilor.

Initial pachetul de legi a avut caracter secret, insa la protestul societii civile, Traian Basescu a hotarat desecretizarea acestuia si postarea pe site spre dezbatere publica.

Guvernul a prezentat, la sfarsitul lunii iulie, spre dezbatere o lege cadru a sigurantei nationale. Pe aceasta lege cadru, Executivul a lucrat si a venit cu prezentarea celor sase legi de aceasta data complete.

Legile sigurantei nationale urmeaza sa fie avizate in urmatoarele zile de ministere, dupa care vor intra in dezbtere in Parlament.

HotNews.ro, D.G, L.P., 31 aug 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu