joi, septembrie 21, 2006

Fostul sef Pirelli Romania, arestat in scandalul monstru al interceptarilor telefonice ilegale


Italia e zguduita de un mega-scandal de trafic de influenta. Capi ai Telecom - un gigant al telecomunicatiilor, sunt acuzati de procurori ca au pus la punct un sistem diabolic de interceptare ilegala a sute de mii de convorbiri telefonice. Printre cei ascultati ilegal se numara bancheri, oameni de afaceri, politicieni.

Cel care a pus la punct intregul sistem este Giuliano Tavaroli, fostul sef al Pirelli Romania si al departamentului de securitate al Telecom. Tavaroli a fost arestat miercuri.

Tavaroli isi dirija operatiunile din Romania

Conform procurorilor italieni, citati de presa din Peninsula, capul intregii afaceri este Giuliano Tavaroli, in calitate de sef al serviciului de securitate al Telecom. Acesta este nimeni altul decit fostul boss al Pirelli Romania pina in primavara acestui an, cind a izbucnit scandalul.

Fost angajat al trupelor antitero, Giuliano Tavaroli (46 de ani) a inceput sa lucreze in domeniul securitatii interne la compania Italtel, in 1985. De aici trece la Pirelli. In 2001 ajunge seful serviciului de securitate al Telecom, cind compania trecea printr-o criza majora, provocata de gasirea unui microfon in masina directorului general.

Lui Giuliano Tavaroli i se da mina libera pentru a reorganiza departamentul, si reuseste sa puna la punct un adevarat serviciu secret. In 2004, cind procurorii au intrat pe fir, Tavaroli si-a dat demisia din functia de sef al securitatii Telecom. A ramas insa in grup, fiind desemnat Country Manager pentru Romania al grupului Pirelli.

Mijloacele tehnice utilizate pentru spionaj

Softuri pentru ascultarea telefoanelor
„Radar”, un server ultraperformant, care stoca si analiza datele culese
Un sistem de videosupraveghere a computerelor celor spionati
„Magistratura”, un sistem care avertiza asupra interceptarilor realizate de alte institutii

Tavaroli a continuat insa sa coordoneze din Romania sistemul de interceptari ilegale. „Pentru o anumita perioada, chiar si dupa plecarea de la sefia departamentului de securitate, Tavaroli a avut un rol activ in Telecom, operind mai ales din Romania”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii italieni, citat de La Repubblica.

Pe linga aceste activitati, Tavaroli a jucat un rol important in dezvoltarea afacerilor Pirelli in Romania. Printre altele, a coordonat negocierile cu autoritatile romane pentru acordarea de facilitati pentru noua uzina Pirelli de la Slatina.

In acest an, Tavaroli a fost retras de la sefia Pirelli Romania. Acum, e in arestul procuraturii din Milano. A fost arestat miercuri dimineata, dupa ce judecatorii au considerat ca probele adunate de procurori sunt suficiente. Impreuna cu el au mai fost arestate alte 19 persoane implicate in scandalul interceptarilor ilegale.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Pirelli Group nu au comentat arestarea fostului director Pirelli Romania.

Scandalul anului in Italia

Scandalul a izbucnit in momentul in care procurorii italieni au descalcit itele afacerii.

In interiorul Telecom exista un serviciu de securitate interna, condus de Giuliano Tavaroli - care mai tirziu avea sa devina boss-ul Pirelli Romania, serviciu care intercepta convorbiri telefonice ale angajatilor companiei, partenerilor de afaceri, concurentei, personajelor influente din Italia, oamenilor politici, oamenilor din show-biz, ba chiar si ale unor fotbalisti.

Rezultatul? O baza de date imensa, pusa la dispozitia presedintilor companiilor Telecom si Pirelli (Pirelli este actionar majoritar in Telecom, prin intermediul companiei Olimpia), care au folosit-o pentru a extorca fonduri. Care fonduri, conform unui procuror citat de cotidianul La Repubblica, au fost folosite pentru acte de coruptie.

Cine erau cei spionati

Procurorii italieni au descoperit o lista imensa de nume ale persoanelor spionate ilegal de Tavaroli&Co. Primii luati la puricat au fost angajatii Telecom si Pirelli. Au inceput apoi sa pice in plasa bancheri si importanti oameni de afaceri.

Printre ei se numara Calisto Tanzi, fostul patron al Parmalat, Cesare Geronzi, fost presedinte al Capitalia, fratii Della Valle (patronii clubului de fotbal AC Fiorentina), sefii Benetton.

N-au scapat nici oamenii politici, precum parlamentarul Vittorio Ripa di Meana. Iar lista mai cuprinde nume sonore din sport, afaceri si lumea spectacolului.

Legaturi cu serviciile secrete

Pentru a-si aduna datele, „Marea Ureche” a Telecom s-a bazat pe o intreaga retea de complici din interiorul principalelor institutii publice italiene. Printre ele - carabinierii, procuratura si serviciile secrete. Unul dintre complicii lui Giuliano Tavaroli le-a relatat procurorilor de caz modul in care acestia erau mituiti pentru a furniza datele necesare.

Relatiile dintre Telecom/Pirelli si Sismi (serviciul de informatii interne al Italiei) erau extrem de strinse la nivelul conducerii, intre cele doua parti existind un schimb continuu de informatii, conform marturiilor adunate in dosarul de urmarire penala.

HotNews.ro, 21 sep 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu