Adeptul lui Felix, ministrul economiei Codrut Seres, a compus un proiect de privatizare a "Petrom"-ului, impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu, in mod special.
Pachetul de aproape 8% din actiunile "Petrom" destinat vanzarii catre salariati - acele actiuni pe care speculatorul Vantu vroia sa le ia prin Asociatia salariatilor condusa de partenerul sau, sindicalistul Liviu Luca - ar urma sa se vanda "direct" catre "persoanele indreptatite".
Direct, adica dreptul de cumparare al actiunilor "Petrom", din pachetul de 8%, "nu este transmisibil pe calea mostenirii legale, testamentare sau alt mod" (citat din Art. 1-(2) al proiectului lui Seres de Hotarare de Guvern). Vantu si-a manifestat mereu interesul pentru actiunile Petrom - mai intai si-a ascuns dorintele, apoi a cochetat voalat, cedand ispitei in mod explicit, in final.
Si este de inteles, pentru ca "Petrom" este o afacere sigura, mai sigura decat o banca, prin zacamintele de petrol concesionate odata cu vanzarea sa. Exploatarea lor ii acopera pretul de vanzare intr-o jumatate de an, sustin unii priceputi.
Iar Sorin Ovidiu Vantu se pricepe si-i plac afacerile sigure (de altfel, faima in piata de capital si-a castigat-o pentru ca a mers intotdeauna "la sigur" - cum a facut?, el stie!). Aceasta prevedere din proiectul lui Seres il vizeaza direct pe Vantu, marele maestru al procurilor si al afacerilor in care nu figureaza drept actionar.
Cand spune ca dreptul de a achizitiona actiuni nu este transmisibil nicidecum, Seres se refera la metoda clasica, practicata si de Vantu (dar nu numai de el), prin care, contra unui comision binevenit, cel indreptatit la actiuni isi cedeaza drepturile printr-o procura notariala. Seres crede ca asa l-ar fi facut praf pe Vantu... Ceea ce este o naivitate.
Caci Vantu, daca este serios in intentiile lui, n-are decat sa incheie un contract de "option", finantandu-i pe cei indreptatiti, in schimbul actiunilor pe care aceia le cumpara cu banii lui. Dar, dincolo de naivitate, ideea ministrului economiei este stupida de-a binelea, pentru ca suspenda un drept constitutional desfiintand "institutia procurii".
Caci, din zecile de mii de salariati "Petrom" indreptatiti, este foarte probabil ca unii, cativa, sa fie indisponibili fizic, suferinzi pe caz de boala, netransportabili ori cu alte interese prin strainatate.
Dupa Seres, oamenii astia raman cu buzele umflate, pentru ca nu-si pot delega drepturile nicidecum, ci trebuie sa vina acolo, la privatizare, in persoana, pentru tranzactia "directa"! De!, un mic si neinsemnat sacrificiu constitutional pe altarul nobilei cauze - Necuratul sa fie alungat din actionariatul Petrom.
De altfel, sunt public cunoscute "gingasele" raporturi dintre Sorin Ovidiu Vantu si Felix - seful partidului din care face parte Seres, magnatul Dan Voiculescu - amandoi fiind proproprietarii unor imperii in mass-media - televiziuni si presa scrisa - in care s-au balacarit reciproc. Interesant este ca aceasta nu-i primul caz din istoria recenta cand o lege este data in mod special pentru Vantu.
Tot asa, celebra limita de detinere a actiunilor celor cinci SIF-uri a fost adoptata ca sa-l impiedice pe Sorin Ovidiu Vantu sa puna mana pe ele si sa le controleze. Scandalul izbucnit anul aceasta in jurul limitei de detinere in SIF-uri, este consecinta a acelei terori cu care Vantu infricosase PSD-ul, cu zece ani in urma.
Si inca, anul acesta Vantu i-a ingrozit pe liberali ca si-ar putea pune mintea sa preia Fondul Proprietatea. Ceea ce arata ca Vantu a avut si are in continuare, o influenta puternica asupra profilului Romaniei, pe care l-a modelat. Asa ca el are dreptate sa declare, public, asa cum a facut-o cu emfaza: "Romanii trebuie sa se adapteze convietuirii cu mine". Cel putin Seres incearca...
Bursa, Make, 04 aug 2006
sâmbătă, august 05, 2006
Vantu modeleaza Romania
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu