sâmbătă, august 26, 2006

Ursii se inmultesc in scripte la cererea vinatorilor cu pile


Vinatorii pot sarbatori. Ursii au lucrat pentru ei si s-au inmultit peste noapte mai rau ca iepurii.

Autoritatile au decis aceasta din birou. Pe hirtie, numarul ursilor din tara a crescut la 7.350 de la 5.700, in doar un an, desi sporul natural nu este decit de 4%.

Miza este foarte clara: mai multi ursi inseamna o cota de vinatoare mai mare, adica mai multi bani in conturile Romsilva, a asociatiilor de vinatoare, a complexurilor cinegetice. Interesul este cu atit mai mare cu cit Romania detine jumatate dintre exemplarele de urs din Europa. In plus, este singura tara unde se organizeaza vinatori la urs.

"Mai sint si alte state, ca Bulgaria sau Slovacia, unde se pot impusca ursi, dar de ordinul a 10-20 de exemplare", spun specialistii in domeniu. Romania este astfel principala destinatie a tuturor celor care vor sa se distreze ucigind un urs.

1.500 de animale in plus

Pentru a putea vina mai multi ursi si a obtine mai multi bani, autoritatile au decretat ca ursii s-au inmultit peste masura si au devenit periculosi, astfel incit trebuie majorata cota de vinatoare.

Pe baza datelor oferite de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (din subordinea Romsilva), specialistii Ministerului Mediului au ajuns astfel la concluzia ca in Romania traiesc anul acesta 7.350 de ursi. Problema este ca anul trecut estimarea era de 5.700 de exemplare. "Este imposibil ca intr-un singur an sa creasca atit de mult numarul de ursi.

Avind in vedere ca sporul natural in mediul oferit de Muntii Carpati este de 4%, ar trebui sa avem cu 200 de ursi mai mult ca anul trecut, nu cu peste o mie. Nici in Siberia, unde sint paduri nesfirsite, nu se inregistreaza o crestere a numarului de ursi atit de mare", spune ecologistul Nicolae Daramus.

Primavara se vineaza mai usor

Scopul scuza mijloacele si cel mai la indemina instrument este legea. Astfel, autoritatile au decis sa modifice legislatia pentru a permite o majorare a numarului de animale ce pot fi vinate, dar si reintroducerea vinatorii in primavara. "Prin acest proiect de ordonanta a guvernului este anulat ordinul Ministerului Agriculturii prin care se interzicea impuscarea ursilor in primavara.

Problema este ca in lunile de dupa hibernare, ursii fiind flaminzi si slabiti cad foarte usor prada vinatorilor. Multi prefera aceasta perioada pentru ca omul depune foarte putin efort pentru a impusca animalul, dar de obicei sint ucise tocmai exemplarele cele mai valoroase", spun specialistii in domeniu.

Ursoaicele sint "vinovate"

Secretarul de stat Vasile Lupu, care tocmai a fost schimbat de la Ministerul Agriculturii "pe motive de algoritm politic", sustinea ca ursii din Carpati "au capatat deviatii comportamentale" si ca trebuie impuscati. El nu se multumea cu cota majorata pentru vinatoare de la 250 la 300 de exemplare, ci voia ca anul acesta sa fie impuscati 400 de ursi.

Surse din Ministerul Agriculturii spun ca Lupu va fi mentinut de Gheorghe Flutur in apropiere, pe post de consilier personal.

Cotidianul, 26 aug 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu