joi, august 17, 2006

Numarul fraudelor prin internet este in crestere


Fraudele cu mijloacele electronice de plata au crescut in prima jumatate a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Reprezentantii Inspectoratului General al Politie Romane precizeaza ca o parte din retelele criminale organizate care isi desfasurau activitatea in domenii ca traficul de autoturisme furate, traficul de fiinte umane si chiar traficul de droguri s-au reorientat, savarsind infractiuni cu carti de credit si prin internet.

Sumele de bani obtinute in acest mod pot fi uneori mult mai mari decat cele care se puteau obtine ulterior.

Conform unui comunicat de presa al Inspectoratului General al Politiei
Romane, comertul electronic incepe sa ia amploare si in tara noastra, atat in ceea ce priveste site-urile de comert electronic, folosirea de instrumente de plata electronice cat si a numarului de persoane care achizitioneaza produse prin acest sistem.

De aceea, numai in primele sase luni ale acestui an au fost depistate 526 de infractiuni, au fost invinuite 340 persoane, iar 65 de persoane au fost retinute sau arestate pentru comiterea unor astfel de fapte.

Politia remarca o tendinta de specializare a infractorilor atat asupra
activitatilor desfasurate cat si din punct de vedere tehnic. O parte dintre aceste activitati sunt initiate in Romania, dar vizeaza victime din
strainatate sau sunt finalizate in strainatate.

Reprezentantii Politiei Romane sustin faptul ca in domeniul infractiunilor
informatice nu se remarca o evolutie spectaculoasa, precum nici in
pornografia infantila de pe internet, unde nu au fost depistate cazuri de
racolare de minori supusi la abuzuri sexuale.

Cea mai spectaculoasa crestere a avut loc in cazul fraudelor cu carti de credit. Au fost depistate numeroase cazuri, in Romania sau strainate, in care persoanele folosesc in mod fraudulos cartile de credit.

Reprezentantii IGPR evidentiaza doua moduri de operare in cazul fraudelor cu cartile de credit. "Skimming-ul" este unul dintre ele si consta in instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cartilor de credit, care sunt folosite pentru inscriptionarea unor noi carti de credit.

A doua metoda este asa numitul "Phishing", care "reprezinta crearea unor pagini web false si transmiterea de mesaje catre diverse persoane in scopul obtinerii unor date de identitate pentru internet sau carti de credit".

Pentru a asigura eficientizarea interventiilor Politiei in astfel de cazuri,
Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate a pus bazele unui echipe de cooperare cu FBI-ul, pe linia fraudelor informatice, care incepand cu luna aprilie 2006 a devenit operationala si desfasoara activitati specifice de investigare.

HotNews.ro, G.I., 09 aug 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu