sâmbătă, august 26, 2006

Jobul ideal: functionar european


Romanii care vor prinde un post de functionar european la Bruxelles vor castiga salarii ce pornesc de la 4.000 de euro pe luna. Mai mult, cand vor iesi la pensie, vor primi 70% din leafa de baza.

Pana acum, pentru cele 215 joburi din administratia publica europeana, scoase la concurs de Oficiul European pentru Selectia de Personal pentru aceasta toamna, s-au inscris 9.213 romani, concurenta fiind de 42/loc. Opt ore pe zi, viitorii functionari vor lucra in departamente de administratie publica europeana, drept, economie sau audit.

Pensionati la cerere

Ce-i determina pe conationalii nostri sa se inscrie la un concurs foarte greu unde, ca sa reusesti, trebuie sa te clasezi in primii 20a dintre concurenti?

Principalele motive sunt o cariera in institutii transparente, unde ai posibilitatea de promovare, si remunerarea cu sume la fel de mari ca acelea ale managerilor romani.

"Un simplu functionar european, cu studii superioare, castiga lunar un salariu de aproape 4.000 de euro. Daca stie doua limbi straine poate concura pentru un post de conducere, de exemplu pentru sef de departament, unde salariul lunar de baza ajunge la 13.000 de euro.

La acestea se adauga alocatiile pentru expatriere si, unde e cazul, cele pentru familie (locuinta, copil, educatie)", spune Cristia Filip, project manager Euroconcurs.ro, singura companie care pregateste oamenii pentru concursurile europene.

De asemenea, multi dintre romani candideaza la aceste posturi cu gandul la o pensie frumoasa, care poate fi de cel putin 2.800 de euro/luna. Varsta de pensioanare este de 65 de ani, respectiv 67 de ani pentru cei care vor sa mai munceasca. Exista insa si posibilitatea pensionarii la cerere de la 55 de ani.

Teste mai grele decat la facultate

Concursul are mai multe etape, unele eliminatorii, si este foarte greu. In aproximativ o ora si jumatate, candidatii trebuie sa rezolve mai multe seturi de teste-grila, care contin intrebari ce verifica gandirea logica si cunostintele despre istoria europeana.

"Testele sunt dificile si specifice. E mai greu decat la admiterea la facultate. Sunt intrebari despre Uniunea Europeana, dar sunt puse in date si cifre. Trebuie sa fii foarte bine pregatit ca sa te poti misca repede", mai spune Cristia Filip.

Training de pregatire

In parteneriat cu Centrul de Perfectionare Continua pentru Intreprinzatori, Euroconcurs.ro organizeaza singurul training de pregatire pentru posturile europene, tinute de trainerul Phil Gaskell, care vine de la Bruxelles. Pentru 390 lei noi, un viitor candidat poate invata in doua zile cum trebuie sa se prezinte la examen.

"Cursul cuprinde, pe langa informatii despre examene, si multe probleme care apar in practica. In prima parte le arat ce ar trebui sa stie astfel incat sa poata sa rezolve foarte repede intrebarile", explica Phil Gaskell.

Acesta spune ca, pentru a reusi la concurs, sunt foarte importante abilitatile lingvistice si cunostintele de logica si matematica la nivel de liceu.

Evenimentul Zilei, 24 aug 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu