sâmbătă, august 19, 2006

Destinatii de calatorie: repere irlandeze


Irlanda este una dintre tarile care imbina in chip fericit istoria, traditiile si romantismul. Tara este alcatuita din Republica Irlanda, cu 26 de comitate si Irlanda de Nord - sase comitate, fiind situata in partea de nord-vest a Europei. Vecinii sunt Marea Britanie la vest, Oceanul Atlantic si Marea Irlandei.

Este cunoscuta mai ales pentru peisajele sale, parca mereu verzi si invaluite in ceata, pentru muntii, cultura si traditii - mai ales pentru legende si folclor - si pentru locuitorii prietenosi si primitori, mandri de tara lor.

Este o tara destul de mica, dar superba, daca preferati in locul plajelor exotice farmecul nordic, ruinele cu povesti istorice si traditia unui spatiu necunoscut. Aveti de vazut multe locuri in Irlanda, asa ca veti avea nevoie de timp.

Puteti incepe din regiunea Burren, un loc extraordinar, salbatic si plin de viata, cu izvoare subterane, pesteri, prapastii, un loc in care vechile legende par sa revina la viata. Cele mai cunoscute sunt Pesterile Aliwee, care sunt in prezent amenajate pentru a primi turistii.

Pentru cei care doresc excursii sau sa se plimbe cu bicicleta o zona buna este Killarney, unde trebuie sa vizitati si orasul cu acelasi nume. Puteti merge pe Insulele Aran, in principal la Inis Meain, Clonmacnois, Connemara, Galway sau Sligo si veti petrece zile intregi intr-un cadru fascinant.

Cei pasionati de poezie si in general de literatura vor gasi aici o cultura eclectica, in care pe primul loc a ramas specificul national. Nu este ceva neobisnuit ca intr-un local din Dublin sa primiti o bere de calitate daca le spuneti celor prezenti o poezie interesanta, si adesea veti asista la adevarate serate literare, stropite din plin cu licori tari si aromate.

Mostenirea literara a Irlandei este foarte importanta pentru locuitorii tari, si veti gasi aici numeroase marturii ale unui trecut bogat, de la mormantul lui Yeat, in nord, la Sligo, la celebrul volum "Book of Kells", pastrat in stare exceptionala la Trinity College, scris de calugarii irlandezi in secolul V.

Irlanda este o destinatie turistica ideala, daca va puteti obisnui cu singurul mare dezavantaj : vremea. Mai mereu ploioasa, aduce un plus de farmec locurilor, dar va fi greu de suportat de cei mai sensibili. Dar cand nu mai suportati atmosfera rece si umeda, cel mai bun loc unde va puteti refugia este cel mai apropiat local, pentru a aprecia mancarea locala, pe langa bauturile traditionale.

Climatul este destul de cald totusi, iar Irlanda este cunoscuta ca Insula de Smarald datorita peisajului verde.

In trecut Irlanda a fost mult timp un tinut enigmatic, considerat de multi o simpla legenda, si se spune ca romanii au renuntat la o potentiala colonizare din cauza unor asemenea povesti, dar mai ales pentru ca se stia ca vremea nu este deloc prietenoasa. De fapt, nici romanii nu stiau exact unde se gaseste aceasta tara, crezand ca este la vest de coastele Spaniei.

Celtii din Irlanda au continuat sa venereze soarele, pana cand au fost convertiti la crestinism in secolul V, de catre Sf Patrick, despre care povestile locale spun ca a scapat Irlanda si de serpi. Invaziile vikinge din secolul IX, urmate de cea a normanzilor in secolul XII au reprezentat momente esentiale ale istoriei tarii.

Britanicii au inceput din secolul XVII o campanie sustinuta de infrangere si colonizare a tarii, dar va dura mai bine de un secol pana cand acest lucru a fost dus la bun sfarsit. Abia in 1801 Irlanda devenea parte a Marii Britanii, prin Actul Unirii. Foametea din 1845 - 1849, dar mai ales revoltele din 1916 sunt alte momente-cheie din Istoria Irlanda.

In 1921, dupa un scurt razboi civil, a luat fiinta Statul Irlandez Liber, un dominion al Imperiului Britanic, cu guvernare autonoma. Dar sase comitate, aflate in nord si avand o populatie majoritar protestanta, au ramas sub stapanire britanica. Noul stat a adoptat in 1936 o Constitutie republicana si a primit numele de Eire.

In timpul celui de al doilea razboi mondial si-a pastrat neutralitate, iar in 1949 a devenit Republica Irlanda, retragandu-se oficial din Commonwealth. In 1973 Irlanda a devenit membru al Comunitatii Economice Europene, astazi Uniunea Europeana.

Dublin : este capitala Republicii Irlanda, avand o populatie de peste un milion de locuitori. Ar fi bine sa ramaneti cateva zile bune aici, pentru ca orasul are enorm de oferit, mai ales ca obiective culturale - teatre, muzee, librarii - dar si parcuri incantatoare, localuri unde veti fi primit ca un prieten, situri istorice interesante.

Este un oras plin de viata, cu strazi aglomerate si un ritm trepidant. Chiar daca Raul Liffey este din multe puncte de vedere coloana vertebrala a orasului, nu veti gasi prea multe de vazut pe laturile acestuia. Doar pe malul dinspre nord veti gasi Four Courts, creatia marelui arhitect James Gandon, iar la mica distanta Custom House, o cladire istorica.

Diviziunea nord - sud a orasului s-a pastrat, Raul Liffey marcand "granita". Partea de nord a Dublinului este in general locuita de muncitori, fiind mai traditionalista, in timp ce in partea de sud populatia este mai amestecata.

Aceste diferente au inceput sa dispara in ultimii ani, in special datorita evolutiei economice fara precedent, fenomen definitiv plastic prin sintagma "Tigrul Celtic".

In partea de sud a raului veti gasi cele mai importante cladiri si situri - muzee, biserici, castele, cladiri oficiale - adunate pe o arie relativ restransa. La College Green veti gasi atat Banca Nationala a Irlandei cat si Trinity College, cea mai veche universitate a tarii.

La mica distanta sa gaseste Strada Grafton, o zona dedicata shoppingului, unde cei care vor sa faca doar cumparaturi au nevoie de mult timp, pentru ca oferta este impresionanta, pe masura calitatii. Veti gasi mai multe piete alimentare si de artizanat in Meeting House Square si Cow Lane in timpul weekendului. Alte locuri potrivite pentru cumparaturi sunt magazinele de pe Strada Henry.

Daca doriti sa beti sau sa mancati ceva este momentul sa va indreptati spre Temple Bar, zona unde veti gasi cele mai multe localuri, restaurante, baruri si cluburi din oras, cu specialitati locale, bauturi tari, atmosfera placuta. Cele mai cunoscute si apreciate baruri sunt Bobs, Buskers, Farringtons (unde veti gasi mai ales turisti) si Fitzsimon's Bar.

Cum in Irlanda barurile sunt numeroase, putand fi gasit cel putin cate unul pe fiecare strada, ceea ce reprezinta o mandrie si un specific national, nu trebuie sa mergeti neaparat in Temple Bar pentru distractie. Pentru o masa pe cinste puteti merge la unul dintre restaurantele din zona - Chameleon, Charlie's 2, Cafe Topolis - cu meniuri variate si potrivite tuturor gusturilor.

Cei care prefera o masa mai usoara si mai "in viteza" pot manca la unul dintre numeroasele pub-uri din Dublin, unde pot bea si bere irlandeza, cum ar fi Guinness, sau se pot alatura celor care canta bine dispusi melodii populare. Este una dintre cele mai usoare maniere de a cunoaste cultura irlandeza.

Una dintre cele mai vizitate cladiri din Dublin este Guinness Storehouse. Istoria berii Guiness are peste 250 de ani, iar aceasta cladire este un muzeu dedicat celebrei marci. Fiecare etaj prezinta o anumita perioada din istoria marcii, iar la ultimul etaj este un bar si posibilitate unei impresionante panorame a orasului. Berea irlandeza este mai tare decat alte marci, asa ca veti avea o surpriza.

Pentru Dublin localul sau pub-ul este o adevarata traditie, putandu-se vorbi despre o cultura a pub-ului. Mai ales seara, fie si in timpul saptamanii, localurile sunt arhipline, asa ca patronii nu se pot plange ca duc lipsa de clienti.

Pentru pasionatii de istorie cea mai buna destinatie este Strada O'Connell, in centrul Dublinului, unde veti gasi General Post Office, locul unde a inceput revolta din 1916, sau cum a fost inregistrata de istoria irlandeza "Easter Rising". Rebelii, condusi Padraig Pearse, au prezentat in fata unei multimi nelamurite "Poblacht na hEireann", document ce proclama noua republica.

General Post Office a fost cartierul general al rebelilor, dar fortele britanice au avut nevoie de doar cateva zile pentru a-i infrange. Perase, alaturi de cativa colaboratori, a fost executat de britanici, devenind un simbol national pentru cei care sustineau independenta.

Se mai vad si astazi in zidurile cladirii urmele gloantelor trase atunci, ca o amintire a unei perioade tulburi din istoria Irlandei.

Aici veti gasi si "Muzeul Scriitorilor", in colectia caruia se gasesc manuscrise, documente si volume diverse, unele vechi de sute de ani, semnate de autori Swift, Sheridan, Yeats, Shaw, Wilde, Joyce sau Beckett. In cadurl muzeului exista o sala speciala, in care copiilor li se explica ce rol au jucat acesti scriitori in istoria Irlandei si de ce sunt importante scrierile lor.

Exista si un muzeu dedicat lui James Joyce - "Centrul James Joyce". Cei care vor sa afle mai multe detalii pot vizita si Muzeul National sau Galeria Nationala de Arta, unde vor gasi portretele personalitatilor irlandeze, precum si informatii despre acestea.

Cork : povestea acestui oras a inceput pe o mica insula, iar in prezent Cork este al doilea oras ca marime din Irlanda, cu o istorie de peste opt secole.

Aici trebuie sa vizitati piata engleza, din centrul orasului, Shandon Steeple, Universitatea - campusul este traversat de raul Lee - St Patrick's Hill, un deal foarte abrupt, din varful caruia, dupa oboseala urcusului, va veti bucura de o panorama pe cinste.

Pentru un oras atat de mic - aproximativ 250.000 locuitori - Cork are un numar impresionant de pub-uri si restaurante, de regula aglomerate in fiecare seara. In multe dintre localuri au loc foarte des concerte ale trupelor locale sau straine, intr-o atmosfera foarte vesela, cu bere Guiness si whisky.

Localnicii sunt recunoscuti pentru simtul umorului, existand un bogat registru local de glume, multe fiind ironii la adresa irlandezilor din alte orase.

Inis Meain : sau Inishmaan este o insula de 5 km lungime si 2.5 latime, situata intre Inis Mor si Inis Oirr, cu o populatie de doar 200 de locuitori. La prima vizita pe aceasta insula veti fi de-a dreptul socati de linistea care domneste aici. Parca Inis Meain este dintr-o alta lume, un loc minunat si cu siguranta unic in Europa occidentala.

Aici s-au pastrat multe dintre traditiile irlandeze, iar un aer de noblete se face simtit pretutindeni. Multi dintre vizitatori au revenit de mai multe ori pe insula, un loc greu de definit, dar de care te indragostesti atat de usor. Aici s-a pastrat cultura galica asa cum era de secole, pastrand o traditie europeana ancestrala.

Un loc linistit, destinatia ideala pentur o vacanta linistita, mai ales pentru ca nu exista vehicule pe insula. Iar fara trafic, va puteti plimba oriunde doriti. Si pe Inis Meain veti gasi un hotel si un pub, restaurante specializate pe preparate din peste si fructe de mare, si mai ales privelisti superbe.

Va puteti plimba, puteti pescui, veti cunoaste cu siguranta oameni interesanti si veti dori sa reveniti. Nu va asteptati la viata de noapte si distractii, cele doua mici baruri fiind mai curand potrivite pentru o cina in familie. Iubitorii naturii au ce vedea, asa ca nu uitati de aparatul foto. Este o destinatie ieftina si va puteti gaza la hoteluri sau in gazda la localnici.

Limerick : este al treilea oras ca marime din Republica Irlanda si unul dintre cele mai importante centre turistice si comericale. Va va impresiona cu siguranta frumusetea raului care traverseaza orasul, trecand pe sub cele trei poduri. Este un oras cu o istorie bogata, dar in acelasi timp un loc al contrastelor.

Centrul medieval se pastreaza si astazi, iar aici veti gasi Castelul Regelui John, construit in secolele XII - XVI si Catedrala St Mary, construita in 1172. Nu uitati nici de castelul Bunratty, cu impresionantul lui parc, una dintre principalele atractii turistice ale Irlandei. La mica distanta se gasesc orasele Galway si Cork, parcurile nationale Burren si Killarney, colinele Moher.

Kilkenny : este unul dintre cele mai frumoase orase medievale din Irlanda. Strazi inguste, un castel aflat pe un deal si nenumaratele cladiri vechi transforma orasul intr-un spatiu tacut al istorie. Intre 1641 - 1650 Klikenny a fost un centru al rezistentei irlandeze impotriva englezilor, iar Confederatia din Kilkenny a avut propriul parlament in oras.

In centrul acestui minunat oras se gasesc mai multe pensiuni, gata sa va primeasca, precum si un hotel destul de ieftin. Castelul Kilkenny este unul dintre obiectivele turistice vesnic aglomerate, si puteti avea neplacuta surpriza de a sta ore intregi la coada, dar merita toate eforturile. Dupa aceea puteti sa mergeti la cumparaturi in Kilkenny Design Centre, aflat in apropiere.

Hanul Kyteler de pe Strada Kieran are o poveste interesanta : Alice Kyteler a fost candva condamnata pentru vrajitorie, fiind arsa pe ruga. Aceeasi soarta au avut-o membrii familiei si angajatii, iar vechea cladire, acum restaurata, este un restaurant excelent, care serveste un meniu impresionant. Iar mancare, asa cum declara cei care i-au fost musafiri, este cea mai buna din Irlanda.

Club 52, situat in apropiere de rau, este un club de noapte deschis cu cativa ani in urma si care si-a castigat popularitatea in scurt timp, asa ca in fiecare seara va fi arhiplin. Se pare ca in decorarea interiorului designerii au folosit parti dintr-o veche biserica franceza, distrusa in timpul celui de al doilea razboi mondial, vizibile in arhitectura gotica.

Athlone : se gaseste chiar in centrul tarii, avand o populatie de peste 20.000 locuitori, un oras mic si placut. De-a lungul timpului, Athlone s-a transformat dintr-un mica localitate rurala si baza militara intr-un centru industrial si comercial de prima importanta. Aici veti gasi si cel mai mare lac, langa raul Shannon, un loc incantator pentru iubitorii naturii.

Kenmare : aflat langa mare si aparat de muntii Cork si Kerry, poarta numele irlandez de "Neidin" - "Micul cuib" sau "Micul leagan", fiind o destinatie turistica foarte importanta. Orasul a fost fondat in 1670 de Sir William Petty. Urmasii acestuia au continuat dezvoltarea orasului, care a ajuns la forma actuala, pastrata si astazi, in 1775.

In acest oras se pune un deosebit accent pe pastrarea traditiilor si istoriei. Kenmare este si un centru important al mesterilor si artizanilor locali, dar si straini, care ofera spre vanzare produse diverse, de la tesaturi si bijuterii, la ceramica, instrumente muzicale, picturi si mancaruri traditionale.

Waterford : este un centru industrial important, dar ofera si peisaje incredibile, tinutul fiind strabatut de raurile Suir si Blackwater. Orasul a fost influentat puternic de vikingi, pastrand si astazi un aspect medieval, cu alei inguste, case vechi si un centru istoric.

In prezent a devenit un centru comercial si port important, fiind cunoscut in intreaga lume mai ales pentru Fabrica de Cristaluri Waterford, care produce numai piese lucrate manual. Turistii pot vizita fabrica pentru a descoperi intregul proces de productie. Pana in secolul XVII Waterford a fost al doilea oras ca importanta al Irlandei.

In luna septembrie a fiecarui an are loc Waterford Light Opera Festival, eveniment cultural care atrage turisti din intreaga lume.

Galway : orasul a trecut in ultimii ani printr-o masiva reconstructie, iar in prezent este un centru urban cu restaurante, puburi, magazine si hoteluri de cea mai buna calitate, fiind cel mai animat oras irlandez, dupa Dublin. Este un centru cosmopolit, dar in acelasi timp are o atmosfera relaxata si placuta. Orasul este renumit si pentru scena culturala - arta, muzica, teatru.

In fiecare an in Galway au loc festivaluri internationale, cunoscute in intreaga lume.

De aici puteti ajunge usor la Insulele Aran, aflate la mica distanta.

Unii turisti sunt impresionati de faptul ca la Galway arta este prezenta pretutindeni, muzica se aude din puburi, iar artistii lucreaza adesea in pietele publice. Treceti de Raul Corrib pentru a ajunge in Claddagh, unde printre altele se gaseste celebrul local Roisin Dubh (Trandafirul Negru), unul dintre cele mai bune din Irlanda, unde au loc foarte des concerte. In Claddagh veti gasi si numerosi barcagii, care va pot duce pe Insulele Aran.

Aici va puteti plimba pe Salt Hill Promenade, de unde sa admirati marea si unde va veti intalni adesea cu localnicii iesiti la plimbare. In Galway se gaseste si o veche Universitate, cladirea fiind un exemplu clasic de arhitectura irlandeza de calitate.

Dar poate cea mai cunoscuta parte a orasului este Eyre Square (Piata Eyre), refacuta recent, chiar daca noul sau aspect a starnit deja controverse.

O caracteristica interesanta a orasului este numarul mare de internet cafe-uri, dar aveti acces la internet si in hoteluri, baruri si restaurante. Caci daca Galway este un oras cu o istorie impresionanta, nu inseamna ca nu este la curent cu ultimele evolutii. Mai mult, s-a dovedit si un oras foarte primitor pentru imigranti, mai ales datorita necesarului in crestere de forta de munca.

Cashel : alaturi de faimoasa Stanca din Cashel, este cel mai important sit istoric din Irlanda. Stanca impresionanta , avand deasupra ruinele castelului si biserica micuta Cormac sunt principalele atractii. La mica distanta se gasesc si ruinele Manastirii Hoare, datand din secolul XIII. In afara localurilor, puteti lua o masa pe cinste la cel mai bun restaurant din zona, Chez Hans.

Daca doriti specialitati chinezesti, indiene, italiene, mancare traditionala irlandeza le veti gasi la unele dintre localurile raspandite prin oras.

Killarney : este una dintre cele mai interesante destinatii din Irlanda, in primul rand datorita peisajelor incredibile. Aici veti gasi si Cascada Torc, cu adevarat spectaculoasa mai ales dupa o ploaie puternica. Puteti urca pana in varful cascadei, dar privelistea nu este la fel de impresionanta.

Dupa ce vizitati cascada mergeti pe Killarney-Kenmare Road pana la Muckross Gardens, gradini amenajate intr-un stil foarte "irlandez", cu adevarat minunate. De aici puteti ajunge la Lacul Muckross.

Sligo : localitatea este situata in partea de nord vest a Irlandei si este foarte cautata de turisti, orasul pastrandu-si farmecul medieval, fiind un amestec de istorie si centru comercial. Strazile mereu aglomerate sunt strajuite de magazine diverse si puburi, dar va puteti relaxa cateva minute pe o banca sau pe unul dintre numeroasele poduri. Cel mai interesant este centrul orasului, plin de viata.

In Irlanda veti gasi si cateva plaje, dar nu va asteptati la o ambianta tropicala, ci la ceva mult mai interesant si specific locurilor. Chiar daca vremea este potrivita pentru plaja doar in timpul verii, veti intalni aici numerosi turisti veniti din intreaga lume.

Una dintre cele mai apreciate plaje este Curracloe, in Wexford, o plaja lunga, cu nisip fin si apa foarte potrivita pentru inot si numeroase dune de nisip care alcatuiesc o imagine interesanta. Morriscastle si Balbriggan sunt alte plaje foarte apreciate de turisti si localnici, mai ales pentru peisaje.

Pe coasta din regiunea Hampton exista o colonie de foci, pe care le veti vedea adesea in jurul portului.

ArtLine.ro, 16 aug 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu