Dupa Portugalia si Germania, in Italia se dezbate o tema care nu mai este de mult subiect tabu in Europa: in ce masura interceptarile telefonice dirijate de serviciile secrete cu motivatia supravegherii antiteroriste respecta conceptul de privacy - care include atat respectarea vietii private, cat si secrete profesionale, de exemplu in situatia oamenilor de afaceri sau a jurnalistilor.
In ce masura informatiile personale despre o persoana sunt separate de cele justificabile legal - mai noua tema de dezbatere a jurnalistilor din Italia, care deocamdata nu are o concluzie clara privind necesitatea interceptarilor. Deocamdata acestea sunt privite ca o incalcare grosolana a drepturilor omului.
Germania: ziaristi, "turnatori" la serviciile secrete
Primele scandaluri publice legate de interceptarile telefonice abuzive in Europa au aparut in Portugalia, la inceputul anului: in preajma alegerilor prezidentiale, mai multi oameni politici au reclamat ca sunt spionati de serviciile secrete, scopul interceptarilor fiind mai mult politic decat in legatura cu lupta antiterorista.
In primavara, a fost randul Germaniei sa analizeze subiectul, dupa ce s-a descoperit ca mai multi jurnalisti germani sunt spionati de BND (serviciul de informatii externe german). Mai mult, s-a demonstrat chiar faptul ca BND a platit jurnalisti, inclusiv redactori-sefi, sa isi spioneze colegii.
Scandalul a fost inchis cu o decizie a executivului german, care a interzis BND supravegherea operativa a jurnalistilor sau racolarea acestora.
Saptamanalul L"Espresso: Toti spionati de Telecom Italia
Pornind de la scandalul interceptarilor telefonice ale "mogulilor" din fotbalul italian (soldat pana acum cu retrogradarea in divizia B a unor echipe de talie mondiala precum Juventus Torino, Fiorentina sau Lazio Roma) jurnalistii italiani de la saptamanalul L"Espresso au descoperit, in urma unei ample investigatii, cine si cum asculta telefoanele in "Cizma".
Apeluri receptionate si facute, localizari si plati-un sistem secret si paralel care monitorizeaza transmisiunile prin celular a milioane de italiani. "Era o arhiva secreta a Telecom Italia. Iar Telecom sustine ca nu stie nimic.
O centrala telefonica paralela care a acumulat si probabil a livrat informatii sensibile despre pozitia si continutul apelurilor a milioane de italieni.", incepe dezvaluirea pubblicata recent in L"Espresso.
O gaura neagra, care contine inca miliarde de fisiere si directoare cu numerele de telefon, orele si durata apelurilor, localizarea antenei utilizate si deci a pozitiei in care se afla abonatul.
L-au descoperit responsabilii cu auditul companiei, ultimul pas dupa imaginea inrautatita de ancheta procuraturii din Milano asupra companiei, care s-a soldat cu demisia lui Giuliano Tavaroli, vicepresedinte si responsabil de securitate interna. Sistemul, denumit Radar, avea puterea a cinci supercalculatoare: patru servere legate la o centrala de 10 terrabiti.
Potrivit specialistilor, sistemul Radar putea sa arhiveze si informatii despre abonatii altor companii de telefonie fixa sau mobila, daca acestia erau sunati de la un numar fix sau mobil Telecom Italia. Jurnalistii italieni considera ca echipamentul era folosit de serviciile secrete.
Aceeasi investigatie jurnalistica a descoperit ca interceptarile erau analizate informatic si sociologic cu ajutorul a doua softuri speciale: Enterprise Miner si Analyast's Notebook.
Gratie semnalelor trasmise de telefonul mobil, programele respective pot recompune aproape intreaga existenta a unei persoane : contacte, pozitia geografica in care se afla, durata si continutul convorbirilor, analize incluzand informatii fiscale, bancare sau legate de asigurari sociale.
Potrivit jurnalistilor italieni, aceste mijloace de supraveghere si analiza reprezinta o incalcare grosolana a drepturilor omului.
Feedback
Cum sa iti protejezi intimitatea? Iata o intrebare la care au raspuns firme specializate in producerea echipamentelor de protectie a datelor, afacere care este in crestere in Europa si America de Nord. Se pot cumpara chiar prin Internet celulare modificate care sunt dotate cu programe de criptare - daca semnalul e interceptat, "urechea" nu aude decat piuituri.
"Cheia" de criptare este un algoritm AES de 256 de biti pe care nimeni nu a reusit sa il "violeze". Insa pretul exorbitant al unui astfel de aparat (intre 2000 si 3500 de euro) il face practic inaccesibil omului obisnuit.
O alta modalitate de securitate a informatiilor folosita in special in mediul de afaceri o reprezinta bruiarea semnalului GSM sau Bluetooth in salile de sedinta ale companiilor. Echipamentele de bruiaj costa doar cateva sute de euro si se gasesc de vanzare in magazine specializate din Luxemburg, San Marino sau Elvetia.
de Daniel Neamu
danielneamu@hotmail.it
HotNews.ro, 19 iul 2006
miercuri, iulie 19, 2006
Telefoane ascultate, conturi supravegheate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu