sâmbătă, iulie 22, 2006

Google, Yahoo si Microsoft sunt acuzate de incalcarea drepturilor omului


Google, Yahoo si Microsoft sunt acuzate de incalcarea flagranta a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului prin acceptarea tacita a cenzurii practicate de statul chinez in ceea ce priveste internetul, se arata intr-un raport al organizatiei Amnesty International.

In urma unor angajamente intre Yahoo si Guvernul chinez, o serie de disidenti anti-comunisti au fost condamnati la inchisoare sub diverse acuzatii.

Acesta nu este primul semnal de alarma tras de reprezentantii Amnesty, in 2005, compania Yahoo fiind acuzata ca a furnizat autoritatilor chineze o serie de informatii care au dus la arestare unor disidenti comunisti, printre care si jurnalistul Shi Tao, condamnat acum la zece ani de inchisoare.

De asemenea Microsoft si Google au mai fost tinta unor critici din partea oraganizatiilor de aparare a drepturilor omului. Microsoft ar fi inchis un blog de pe MSN Space Web in urma unei solicitari facute de Guvernul chinez, iar Google a acceptat o versiune cenzurata a motorului de cautare in asa fel incat o serie de rezultate sa nu fie afisate.

Oficialii celor trei companii au argumentat in trecut ca aceste practici sunt normale, intrucat legile chineze trebuie respectate.

Amnesty a facut un apel celor trei companii solicitandu-le sa faca publice toate intelegerile facute cu Guvernul chinez, precum si publicarea unor liste cu expresiile si cuvintele cenzurate de motoarele de cautare.

Cazul abuzului comis impotriva jurnalistului Shi Tao a devenit unul de notorietate internationala. Pe data de 20 aprilie 2004, Shi Tao a transmis un mail, de pe contul sau de Yahoo, catre o organizatie chineza de aparare a drepturilor omului cu sediul in SUA.

In mesajul transmis, Shi Tao semnala modul in care autoritatile comuniste isi faceau propaganda, prin transmiterea verbala a unor indicatii catre editorul ziarului la care Shi Tao lucra.
Pe baza acestui mail, Shi Tao a fost arestat fiind acuzat de furnizarea de secrete de stat catre entitati straine. A fost retinut pe 24 noiembrie si condamnat la 10 ani de inchisoare.

Potrivit organizatiilor de aparare a drepturilor omului, Yahoo Holdings a pus la dispozitia autoritatilor comuniste datele contului de e-mail astfel incat acestea au putut fi folosite in procesul intentat jurnalistului.

HotNews.ro, Vlad Telibasa, 20 iul 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu