sâmbătă, iulie 22, 2006

Cum protejam copiii la soare ?


Din pacate exista multi parinti care, convinsi ca soarele este foarte sanatos, le permit copiilor sa stea mult prea mult in soare. Este o atitudine complet gresita caci, actiunea radiatiilor ultraviolete asupra peilii este foarte nociva. Site-ul desprecopii.com va spune pe larg, cum trebuie sa ne protejam copiii la soare.

Este bine sa mergem la mare cu un bebelus?
Medicii sunt foarte retinuti la aceasta intrebare. Motivul? Este destul de greu sa i se asigure micutului o protectie solara corespunzatoare. Parintii care isi duc totusi la mare bebelusul mai mic de 1 an - pentru efectul benefic al aerosolilor-nu trebuie sa il expuna nici o secunda la soare.

De la ce varsta putem expune copilul la soare?
Medicii sunt unanimi in a spune ca in primul an de viata - copilul nu trebuie expus la soare nici o secunda. Chiar si atunci cind este scos la plimbare, se impune o protectie: capotina de la carucior, palarioara, tricouas cu manecuta, pantalonasi lungi.
Dupa varsta de 1 an si pina la 10-11 ani, copilul trebuie protejat de soare cu ajutorul produseler cosmetice fotoprotectoare.

Ce este capitalul solar?
Pielea copiilor ca si a adultilor reactioneaza diferit la radiatiile solare. Clasificarea pielii dupa fototip ne ajuta sa stabilim cit de rezistenti suntem la radiatiile UV.
Fiecare om se naste cu un asa numit capital solar, care reprezinta cantitatea de radiatii ultraviolete pe care le poate absorbi organismul de-a lungul vietii. Cu cat se consuma mai mult din acel capital la varsta frageda, cu atit sunt mai mari riscurile ca mai tarziu sa apara cancerul de piele.

Deci, pina la varsta de 11 ani, expunerea la soare a copiilor trebuie facuta cu mare atentie si doar cu protectie adecvata.
Radiatiile ultraviolete sunt cele mai periculoase!
Studiile medicale au demonstrat ca expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete UVA poate duce la in timp la aparitia cancerului de piele. Parintii cred ca daca cel mic nu s-a ars la soare inseamna ca pielea lui nu a avut de suferit si ca nu va avea nici o problema in viitor.

Total gresit! Ultravioletele sunt cele mai periculoase, actioneaza pe nesimtite - fara sa produca inrosirea pielii sau arsuri solare. Consecintele grave apar insa dupa 20 de ani.
Atentie, UVA patrund si prin geam si prin nori.
Fototipul pielii sau tipurile de piele
Fototipul 0 = albinosi = nu se bronzeaza niciodata
Fototipul 1 = tenul de culoare deschisa, ochii albastri si parul blond sau roscat = se ard cu usurinta si nu se bronzeaza
Fototipul 2 = blonzi cu ochii deschisi la culoare, care se ard intotdeauna si se bronzeaza cu dificultate
Fototipul 3 = sateni cu ochi deschisi la culoare sau caprui care se ard mai greu si se bronzeaza binisor
Fototipul 4 = bruneti cu ochii inchisi la culoare si pielea inchisa care se bronzeaza si nu se ard niciodata.
Fototipul 5 = include rasele intermediare ca si pigmentare (rasa asiatica)
Fototipul 6 = rasa negroida

Sfatul lui Desprecopii.com: Cum ne protejam copiii la soare?
• Regula de baza: Copilul (si de fapt nici adultul) nu trebuie sa strea la soare intre orele 11 - 16, perioada in care concentratia de ultraviolete este maxima. Intre aceste ore, este de preferat ca cei mici sa nu iasa deloc afara.
• De asemeni, ori de cite ori este la plaja - in afara acestor ore, copilul trebuie protejat cu un preparat fotoprotector - care sa aiba inscris pe flacon ca asigura protectie atit impotriva UVA dar si impotriva UVB.Cind iesim cu bebelusul la soare
• Orele destinate plimbarilor sunt in intervalul 08.00 - 10.00 si dupa 18.00, atunci cand razele soarelui sunt mai blande cu pielea delicata a copilului nostru. Inainte cu 30 minute de a expune copiii la soare este necesar sa aplicam o crema cu factor de protecttie cat mai mare, contra radiatiilor UVA /UVB.
• Sa nu neglijam hidratarea: Hidratarea este deosebit de importanta si previne aparitia insolatiei - dati copiilor sa bea in timpul expunerii la soare apa plata sau sucuri de fructe diluate. Este recomandat ca in timpul verii copiii sa consume fructe bogate in beta-caroten si vitamina C naturala, cu efect antioxidant - morcov, caise, piersici.
• Palariutele intotdeauna: Indiferent de ora diminetii, este recomandata purtarea palariutelor, sepcilor sau baticutelor, care sa previna aparitia insolatiei.
• Ochii delicati ai micutilor sunt afectati de razele puternice ale soarelui de vara si de aceea este indicat ca si acestia sa poarte ochelari prevazuti cu lentile anti UVA/UVB.
• Lenjeria si hainutele: Lenjeria si hainutele copiilor trebuie sa fie confectionate din bumbac, pentru a preveni aparitia iritatiior si pentru a absorbi transpiratia.
Pe plaja, reinnoiti stratul protector de crema care este diminuat in apa sau la joaca in nisip.

Ce factor de protectie folosim?
Pentru copiii mai mari si cei care au o piele rezistenta, sunt recomandate produsele cu un factor de protectie de minimum 30 iar pentru copii mai mici si copiii care au o piele mai sensibila, se folosesc produsele cu factor de protectie 50.
Produsul trebuie aplicat pe toata suprafata corpului copilului si re-aplicat la fiecare 2 ore. Desigur se re-aplica produsul dupa fiecare baie in mare, precum si daca cel mic s-a murdarit de nisip - in acest caz in spalam si il ungem din nou :)

Ce facem pentru copilul care s-a ars la soare?
Metodele traditionale sunt de o eficacitate indoielnica - diversele remedii populare au cel mult un efect de auto-sugestie.
Medicii recomanda utilizarea produselor dedicate arsurilor solare, disponibile in farmacii. In cazul in care arsurile sunt grave si sunt insotite de febra, varsaturi, frison, dureri de cap - se recomanda sfatul unui medic.
Pina la vindecarea completa a arsurilor, trebuie intrerupta total re-expunerea la soare.

DespreCopii.com, 19 iul 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu