marți, iunie 13, 2006

Vladescu, in grupul de interese 'mici si ceafa' al lui Tariceanu


Despre finante si gagica lui Boureanu cu prietenul lui Tariceanu, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, intr-un interviu acordat revistei Academia Catavencu.

Reporter: Domnule Vladescu eu cred ca asa cum i-ati vrajit gagica lui Boureanu, asa conduceti si ministerul Finantelor. Deci, conduceti cu vrajeala din aia cu vorba putina si farmec.
Sebastian Vladescu: Oau! Hahaha. M-ati luat tare.

Rep.: Nu tare, simplu.
S.V.: Lucrurile stau foarte simplu. E ultima mea calitate, aceea de a fi vrajitor. Nu am vrajit in viata mea nici o gagica. Nu ma pricep sa vrajesc. In general, nu sint un om cumpatat, sint un plezirist, un epicurian, imi place sa traiesc.

Traim o perioada in care parca lumea a inebunit, in care exista o agitatie, o nevroza in lumea politica, o stare de confruntare, intr-un moment in care, din punctul meu de vedere, al unui om care a mai trecut prin ministerul finantelor, si in ciuda opinie mentionate, de vrajitor, ma mai pricep, departe de a fi perfect, mai am mult de invatat, si fata de alte momente in care am facut-o, in acest

moment exista o enorma fereastra de oportunitate in care se poate construi. Ai nevoie de calm, de cumpatare, de oameni care pot sa stea sa reflecteze, sa puna lucrurile in miscare, ceea ce vreau eu este sa fac acest lucru si, daca ati observat, eu nu am intrat in confruntare cu nimeni, chiar daca am fost jignit.

Acest subiect mentionat de dumneavoastra, acuzatia de imoralitate, este o poveste de dragoste foarte adevarata, care nu are nici o legatura cu vrajeala. Exista ceva ce se numeste libertatea oamenilor si, daca ma puneti pe mine alaturi de Cristi, va veti intreba ce motive are o femeie sa plece cu Vladescu.

Rep.: De ce au inebunit cu totii?
S.V.: Nu stiu, nu inteleg.

Rep.: E o dementa la cumparare. O nebunie la vinzare…
S.V.: Da, avem o crestere solida a consumului si, in acelasi timp, un proces de decrestere a consumului, coerent cu politica macroeconomica pe care vrem s-o ducem. Se investeste mult in Romania.

Rep.: De unde are lumea asta bani?
S.V.: Pai, din cota unica!

Rep.: Iar bagati vrajeala!
S.V.: Cota unica a functionat instantaneu, cind a disponibilizat acel miliard pentru care sintem acuzati de FMI ca am pierdut venituri bugetare. Ele au fost recuperate ulterior. Pe linga cei care, de-a lungul timpului, au simtit piata imobiliara sau cea de retail, sau bursa, exista oameni care investesc pur si simplu, din putinul ramas din cota unica.

La unii putinul acesta e mic, la altii e un putin mult mai mare. Avem crestere economica mai solida, avem investitii mai solide…

Rep.: Tot aia de afara au facut investitiile mari: Metro, Carrefour, Cora…
S.V.: Nu, nu, asta dovedeste ca economia noastra e pe calea cea buna. Faptul ca cineva vine si investeste in ultimul segment de vinzare, in detail, inseamna ca stie ca va avea clienti. Nu poti avea clienti decit daca in economie vei avea un proces solid de crestere…uite, dau din mina ca Ceausescu…

Rep.: V-ati enervat?
S.V.: Nu, doar ca nu sint convins ca pot sa explic cu cuvintele si mai incerc sa explic cu cuvintele si incerc si cu gesturile.

Rep.: Investitii, de acord, dar omul simplu tot sarac e, tot la negru munceste. E o umflare artificiala, unde saracii sint tot ce au fost.
S.V.: Nu, va contrazic. Exista o expresie cinica: "Paduche la paduche si ban la ban trage". Imbogatirea e un proces, de care unii au beneficiat licit sau ilicit, in ultimii ani, iar ceea ce se intimpla acum e un proces solid de crestere economica, e cu totul altceva.

Ca efectele acestei cresteri nu se distribuie uniform, cum ar trebui sa fie intr-un sistem pe care banuiesc ca nu-l sustinetI, un sistem egalitarist…acest proces de crestere incepe sa existe. E normal sa apara diferentieri. Din fericire, nu ne nastem egali, nu avem aceleasI defecte sI e normal ca evolutia de la individ la individ sa fie diferita.

Ceea ce spunetI dumneavoastra inseamna: oamenii sint saraci fiindca statul nu-I face bogati. Statele devin bogate prin oamenii bogati. Acest proces a inceput cam dupa 2000. E un proces ce va dura zeci de ani. Vor fi romani care nu vor iesi din saracie pe parcursul vietii lor fiindca sistemul in care au trait si pe care l-au acceptat e un sistem care i-a blocat acolo.

Si aici ma refer la marea populatie rurala a Romaniei, care va evolua foarte greu. De ce? Au trait si au votat un sistem care i-a involuat. Incercam sa-I scoatem pe oameni de acolo, sa modernizam satul rominesc, dar asta nu se intimpla peste noapte. Discrepanta asta exista si in America. Nimeni nu a taiat diferenta bogati-saraci.

Rep.: Corect. Eu nu m-am exprimat total…
S.V.: Recunoasteti ca ati gresit!

Rep.: O, nu, nu am gresit! Hahaha
S.V.: Hahaha!

Rep.: Recunosc, am gresit…daca ministerul da semnale, patronul vede tot mai multe biruri…
S.V.: Sinteti anacronic. Taxe si impozite, nu biruri…

Rep.: Patronul zice: "tot ii dau saracului doua milioane la negru"! De ce sa merg eu la "alb". Omul simplu tot fara pensie iese!
S.V.: E alta batalie! Aici sinteti mereu in avantaj si ma dominati fiindca vorbiti mereu despre cetatean, individ si, in mod constant, vom gasi indivizi care sufera. Dumneavoastra veti spune: "un om sufera, de ce nu faceti nimic?" Din nefericire, la Finante judecam economia in ansamblul ei.

In Romania, sa zicem, avem 1000 de oameni ce au nevoie de transplant de maduva, spunem cinic: doar pentru 100 avem resurse. Asta nu inseamna ca nu-I iubim pe ceilalti 900. E o limita. Limita e data de ansamblul activitatilor din Rominia, nu de ce face un individ. Conteaza ce facem toti. Finantele nu opresc nici un ban.

Tot ce incasam platim pentru pensii, asistenta medicala…nici un domeniu dintre acestea nu sint cum ar vrea sa fie, dar sint procese aminate 15 ani de zile, altele de 30 de ani…sanatatea, invatamintul. Aud acuzatii ca nu dam bani pentru invatamint.

Rep.: Pai, asa e. Va paste greva.
S.V.: N-o sa fie greva! Am alocat invatamintului sume cit toate sumele de sase ani incoace. Se vor vedea lucrurile astea in doi ani. Vladescu n-o sa taie panglici, Vladescu determina inceperea proceselor. Cel mai simplu lucru pentru Vladescu e sa tina totul sub control, sa nu-si asume nici un risc.

Rep.: Profesorii nu simt procesele. Le-a intrat un ban gros la buzunar? Nu.
S.V.: Vor simti aceste procese. Cit putem mari salariile? Un milion treisute de mii de posturi in bugetar la un total de angajati de 4 milioane sasesute de mii. Numarul total de angajati sustine si sistemul de pensii si cel de sanatate si cel bugetar. Avem un buget limitat. Nu putem da salarii ca-n tari care au zecemii euro pe cap de locuitor. Romania are sub 3000 euro venit pe cap de locuitor.

sintem limitati de propriul nostru trecut economic si de ceea ce facem acum. Nu pot discuta ca un om va simti cinci lei in plus in buzunar, ceea ce vreau eu este o incepere aceelerata a Romaniei. Pentru asta Romania are nevoie de educatie. Da! Spuneti ca sint oameni cu salariu minim, da, dar exista zone in Rominia cu cerere de forta de munca la nivel ridicat de calificare care nu e asigurat.

Companii mari ce vin in tara nu au personal calificat. Rolul meu nu e sa dau bani omului de la baza si care a fost pastrat la baza, fiindca omul acela poate fi cumparat politic mai usor. Nu! Rolul meu e sa-l ridic in sus, sa-I pun mijloacele de invasamint la dispozitie ca sa se bata pentru un salariu mai mare. Priviti, nevoia de personal este identica.

Si pentru femei de serviciu, si pentru ingineri, si pentru contabili. Nu fac nici un falanster. Dau posibilitatea ca oamenii, ideile, capitalul sa se poata misca si sa intre in competitie. Daca omul nu intra in competitie, statul nu-l va duce inapoi. Omul e responsabil pentru sine. M-am ambalat! Si nu va vrajesc!

Rep.: Nu stiu de ce, dar as incheia ceea ce spuneti cu ideea ca numai Dumnezeu o sa va ajute, ca societatea, politica, nu o va face.
S.V.: Priviti in urma. Priviti acum! Sistemul bancar! Ce lovituri a primit! Dupa 2000 sistemul a functionat occidental. Comunicatiile! In 90, doua ore sa dai un fax. Azi, jumatate din populatie au telefoane mobile. Pentru o viata de om, pentru o tara, 15 ani inseamna putin.

Sint multe rele care se petrec! S-a furat si se fura! Se dau lovituri, inca! FNI, Caritas! - sint lacomi sI oameni care beneficiaza de lacomia lor.

Rep.: Aveti afaceri. Ati mai innegrit din cind in cind?
S.V.: Nu. Dar cind am putut sa platesc taxe si impozite, in mod legal, cit mai mici, am platit taxe si impozite cit mai mici. Sa stiti ca am pierdut afaceri…ketchupul l-am pierdut fiindca firma concurenta nu platea taxe si impozite. Oricum, si atunci si acum sint mult mai bogat decit am visat vreodata.

Rep.: Ce face banul din om?
S.V.: Te face sa traiesti mai bine. Pot sa ma uit linistit la un magazin si pot sa nu ma intreb daca pot sa-mi iau lucrul respectiv. Nu inseamna ca daca mi-am luat un lucru imi doresc cinci la fel, sau imi iau lucruri in competitie cu cineva. Banul da relaxarea vietii.

Rep.: Bani negrii umbla sa stiti.
S.V.: Oho, in toata lumea. Noua ne place sa fim increzuti, la noi circula mai putini decit in alte tari. Banii negri sint la fel de multi cit e economia e de dezvoltata. Ori, Romania si economia… Avem zone mari de frauda, dar nimeni nu a mai inchis doua fabrici de tigari cum au facut colegii mei Bodu si Cucu. Sistemul vamal e corupt cu 50% mai putin fata de trecut.

E bine, ca se fac pasi inainte, e rau ca e mult de facut. Oamenii nu toti sint corupti…

Rep.: Restul sint prosti. Ma duc la Administratia financiara si stau zece ore sa-mi gaseasca o lege sau un soft. Sint prosti!
S.V.: Avem o tara care e locuita de oamenii care traiesc in ea. Invatam cu totii in mod constant. Nimeni nu s-a nascut invatat. Unii prind repede, altii incet! Din pacate, Romania a fost cea, mai opresata tara si poporul a fost cel mai linistit la opresiune, de aceea nivelul de la care am pornit a fost mult mai jos decit al vecinilor. Trebuie sa recuperam.

Rep.: Individul Vladescu nu simte aceste decalaje?
S.V.: Individul Vladescu a fost norocos si activ. Dar individul Vladescu poate vedea ca orice om, paharul plin sau gol.

Rep.: Fir-ati ai dracului de guvernanti cu totii sinteti mari vizionari! Videanu e, Tariceanu e, Vladescu si el! Care face treaba?
S.V.: Toti! Viziunea e necesara ca sa-ti faci treaba. Treaba ne-o facem zi de zi.

Rep.: Sinteti in grupul de interese Tariceanu. Va dicteaza ce sa faceti?
S.V.: Nu! In exterior exista multa agitatie, dar din punct de vedere practic, in guvern ne facem treaba. Nici Presedintele, nici prim-ministrul nu m-au impiedicat sa-mi fac treaba. Nici nu as actiona, daca mi s-ar da directive. Aici e responsabilitatea mea.

Rep.: Sinteti prieten cu Tariceanu. Prietenii isi ajuta afacerile din grupul de interese.
S.V.: Cind ma suna primul ministru ma suna sa ne plimbam cu motocicletele.

Rep.: Sinteti prieteni de somon sau de mititei si ceafa la gratar?
S.V.: Eu prefer mititeii si ceafa.

Academia Catavencu, Eugen Istodor, 21 iun 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu