Valoarea investitiilor straine in Romania s-ar putea ridica in acest an la peste 10 miliarde de euro, in acesta suma fiind inclusi atat banii obtinuti prin privatizarea CEC cat si suma pe care Erste Bank o va plati pentru BCR. Numai in primul trimestru al acestui an valoarea investitiilor a depasit 1,7 miliarde de euro.
Cu toate acestea, este de asteptat ca in urmatorii ani dupa aderarare la Uniunea Europeana volumul investitiilor sa scada. In conditiile in care deficitul bugetar este acoperit in acest moment tocmai cu ajutorul fluxurilor de bani intrate in tara se pune problema gasirii unei strategiii pentru contra-balansarea acestui efect.
Presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca se lucreaza la elaborarea unei strategii in colaborare cu Guvernul pentru gasirea unor solutii de acordare a unor facilitati marilor producatori mondiali de produse electronice si electrocasnice in asa fel incat acestia sa-si deschida unitati de productie in Romania.
"Produsele electronice si electrocasnice sunt printre produsele care contribuie semnificativ la adancirea deficitului. In acest moment suntem in discutii cu o serie de companii internationale ce activeaza in acest domeniu pentru a le oferi toate conditiile necesare deschiderii unor fabrici in Romania" a precizat presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina.
Comparativ cu tarile din sud-estul Europei, in 2005 Romania se claseaza pe locul 3, cu investitii straine de peste 5 miliarde de euro, pe primele pozitii aflandu-se Cehia cu aproape 9 miliarde de euro si Polonia cu 6.1 miliarde.
Din punct de vedere al investitiilor pe cap de locuitor Romania se plaseaza pe locul patru, cu 239 de euro pe cap de locuitor, Cehia fiind lider si la acest capitol cu 865 de euro, urmata de Ungaria cu 341 de euro si Croatia cu 292 de euro.
HotNews.ro, V.T., 01 iun 2006
vineri, iunie 02, 2006
Valoare investitiilor straine ar putea depasi 10 miliarde de euro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu