Puterea de cumparare a romanilor este printre cele mai slabe din Europa, avand un indice de 27 de puncte, fata de 100 cate are Austria. In urma Romaniei se situeaza totusi Bulgaria, Turcia, Ucraina, Belarus, Macedonia si Serbia se arata intr-un studiu efectuat de compania Gfk Group.
Daca, de exemplu, in Polonia o persoana cheltuieste 28% din totalul veniturilor pe mancare, in Romania procentul este dublu.
Nici din punctul de vedere al posibilitatii de a economisi lucrurile nu stau mai bine pentru romani. In timp ce 49% dintre austrieci sunt convinsi ca vor economisi bani pe parcursul urmatorului an, doar 22% dintre romani sunt increzatori in acest lucru.
Comparativ cu ungurii sau polonezii stam un pic mai bine, in Ungaria doar 16% sperand sa economiseasca bani, iar in Polonia 21% dintre locuitori.
In privinta motivelor pentru care economisesc, primul motiv la romani il reprezinta "banii pentru urgente" si pe locul doi "asigurarea unei vieti mai bune pentru copii."
La intrebarea referitoare la o posibilitate avantajoasa de economisire, aproximativ 50% dintre cei intervievati au ales o investitie imobiliara, pe locul doi situandu-se cei care ar depune banii la banca.
Doar 15% dintre romani si-ar investi banii in actiuni, in timp ce numai 5% ar alege un fond de investitii.
Fenomenul cardurilor bancare, in special "overdraft-ul" si cardul de credit (mai recent) este un unul dintre cei mai importanti factori care a influentat pozitiv consumul.
Incepand cu anul 2003, cresterea veniturilor nete a depasit si a ramas permanent peste rata inflatiei. In special spre sfarsitul anului 2004 s-a inregistrat o crestere puternica a increderii consumatorilor romani. Din pacate, acest indicator este puternic influentat de evenimentele
politice.
Desi intentia si increderea romanilor ca vor putea economisi in viitorul apropiat (12 luni) este la un nivel relativ ridicat in comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est, realitatea le contrazice asteptarile - scaderea penetrarii produselor de economisire bancara este datorata mai putin reorientarii catre alte instrumente de economisire/investitie si mai mult datorita cresterii ratei de indatorare a populatiei.
In plus, trebuie subliniat ca, desi este cea mai atractiva, investitia in imobiliare este varianta cea mai putin accesibila pentru cea mai mare parte a populatiei.
HotNews.ro, V.T., 02 iun 2006
duminică, iunie 04, 2006
Un roman cheltuieste jumatate din salariu pe mancare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu