joi, iunie 29, 2006

Un maghiar produce de 2,4 ori mai mult decat un roman


In primul trimestru din 2006 numarul falimentelor in Ungaria a crescut cu peste 15% in timp ce in Romania numarul firmelor falimentare a crescut cu peste 54%. Acestea sunt rezultatele unui studiu Coface din care mai reiese ca un un maghiar produce de 2,4 ori mai mult decat un roman

Studiul releva ca desi numarul de locuitori ai Romaniei este mult mai ridicat, PIB-ul tarii noastre este de numai 79.3 mld. Euro, in comparatie cu 87.8 mld. Euro inregistrat de Ungaria. De asemenea, in ceea ce priveste nivelul PIB pe cap de locuitor(capita), acesta se situeaza in jurul valorii de 3.660 de Euro in Romania, respectiv 8.700 de Euro in cazul Ungariei.

Se estimeaza insa ca PIB-ul Romaniei va cunoaste o dinamica superioara celui al Ungariei, cu pana la 1.5% mai mult, in urmatorii doi ani.

In ceea ce priveste situatia macroeconomica din Ungaria, PIB-ul isi va mentine tendinta de crestere anuala de 4.3% in urmatorii ani datorita cresterii semnificative a exporturilor (aproximativ 50.

milioane Euro in 2005, fata de 22.000 milioane Euro in 2005 in Romania), cresterii investitiilor in sectorul privat, cresterii salariului minim, cresterii continue a creditelor, fondurilor Europene si cresterii veniturilor populatiei datorita scaderii TVA de la 25% la 20% incepand din Ianuarie 2006.

In Romania a crescut puternic si volumul investitiilor straine directe, care va atinge aproape 9 mld. Euro in 2006, iar evolutia lor se preconizeaza a fi din ce in ce mai favorabila o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Pentru anul urmator se estimeaza intrarea a peste 5 mld. Euro. O dezvoltare aparte a fost cunoscuta de sectorul IT care va inregistra cresteri semnificative constante de 10% in urmatorii trei ani, fiind estimat in prezent la valoarea de 1 mld. $.

In ceea ce priveste Ungaria, ISD - investitiile straine directe- in perioada de pre-aderare au atins o medie de 1.7 miliarde EURO in 2002 si 2003, dupa recordul de 4.4 miliarde de euro in 2001, cu un minim in 2003 de numai 424 milioane Euro.

\Incepand cu 2004 (anul aderarii) situatia fluxului investitional s-a remediat semnificativ, el urcand aproape de 3 miliarde de euro si crescand din nou in 2005 (primul an complet de la aderare) cu +50% fata de 2004, o crestere absoluta de 1.5 miliarde de euro.

60% din companiile romanesti asteapta o crestere a vanzarilor de doua cifre in 2006, pornind de la valoarea de 65% obtinuta in 2005. Doar un procent de 12% din companii au avut o cifra a vanzarilor in stagnare sau in scadere in perioada 2005-2006. Previziunile sunt pozitive pentru bunurile de consum, firmele din domeniul farmaceutic si societatile industriale.

In acelasi timp, Ungaria ramane o piata importanta in cadrul Europei Centrale si detine 12% din totalul vanzarilor regionale. In 2006, 80% din companiile ungare anticipeaza o crestere a vanzarilor de una sau doua cifre pentru 2006, in timp ce 25% din societati au inregistrat vanzari in stagnare sau scadere in 2005.

Performanta firmelor industriale a fost superioara celei firmelor producatoare de bunuri de larg consum.

In ceea ce priveste situatia insolventelor, in Ungaria se prezinta astfel: oficial una din 30 de companii intra in faliment in fiecare an, iar numarul falimentelor a crescut cu 15% in primul trimestru al lui 2006. In ceea ce priveste ramurile cele mai afectate, acestea sunt: agricultura, industria textila si comertul cu ridicata.

In Ungaria situatia privind respectarea termenelor de plata se afla intr-o continua inrautatire din iunie 2003, intarzierea platilor afectand peste 96% din totalul companiiloe chestionate. De aceea, termenul de plata este in prezent o caracteristica la fel de importanta ca si pretul in cadrul negocierilor contractuale.

In tara noastra s-au inregistrat peste 3500 de falimente in 2005, Romania avand cel mai mare ritm de crestere al falimentelor (numarul falimentelor inregistrate raportat la numarul total al firmelor existente) din regiune si chiar din Europa +54%. Cele mai dificile sectoare sunt reprezentate de industria textilelor, a mobilei, domeniul constructiilor si al transporturilor.

Din punctul de vedere al efectuarii platilor, incepand cu 2004 se remarca o imbunatatire continua, dar riscul de neplata afecteaza inca 90% din firme. Practic, Romania are al doilea grad de risc de insolventa din regiune, dar economia este in plin avant si exista sanse reale de redresare a acestei situatii.

In privinta preturilor la bunurile imobiliare inainte si dupa aderarea la Uniunea Europeana, studiul releva ca in Ungaria, si in special la Budapesta, se astepta ca preturile bunurilor imobiliare sa inregistreze o crestere semnificativa o data cu intrarea in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, incepand cu anul 2004 (anul aderarii), preturile au scazut sau au stagnat.

Avantul dinantea aderarii a fost in principal sustinut de garantii guvernamentale de imprumuturi si nu de milioanele de straini care doreau sa cumpere apartamente. Preturile cladirilor de birouri au avut o crestere moderata si doar spatiile verzi si cele comerciale au fost in crestere.

Locatiile de top, sau alte obiective calificate ca investitii financiare au fost cautate cu o tendinta destul de scazuta.

Studiul Coface evidentiaza ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va aduce sanse sporite si riscuri crescute in acelasi timp, dar reprezinta o oportunitate importanta pentru regiunea noastra.

Concurenta va fi mai puternica, din moment ce granitele de afaceri se vor largi, iar companiile vor trebui sa faca fata concurentei externe si unor tehnici financiare si de afaceri mai sofisticate. Nu sunt asteptate schimbari negative dramatice, nici macar pe piata bunurilor imobiliare, dar va exista o tendinta de concentare de piata concretizata in supravietuirea celor mai puternice firme.

Studiul elaborat de Coface Romania impreuna cu Coface Ungaria a fost prezentat cu ocazia Forumului Romano-Ungar ce a avut loc la Cluj Napoca la data de 15 iunie 2006.

HotNews.ro, V.T., 28 iun 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu