Romania va dispune de doua retele nationale de radio digital terestru (T-DAB) si opt retele nationale de televiziune digitala terestra (DVB-T), in cadrul planului de radiodifuziune digitala, stabilit la Geneva, la "Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii (RRC-06)", informeaza Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).
Conform cerintelor UE, pana in 2012, cele opt retele nationale digitale de televiziune va trebui sa inlocuiasca cele trei retele nationale analogice de televiziune, existente in acest moment, si cele peste 300 de statii locale licentiate.
"Sfarsitul conferintei marcheaza practic tranzitia de la televizunea analogica la cea digitala, proces care, conform cerintelor Uniunii Europene, trebuie sa se finalizeze pana in 2012. Negocierile pe care IGCTI le-a condus au fost pe alocuri destul de dure, insa in cele din urma socoteala de acasa ne-a iesit", a spus Catalin Marinescu, presedinte IGCTI.
Televiziunea digitala va inlocui treptat televiziunea analogica, deoarece ambele functioneaza in aceleasi benzi de frecvente si, prin urmare, nu pot coexista la parametri de calitate optima.
"Din acest moment, IGCTI va trebui sa pregateasca un plan de migrare de la televiziunea analogica la cea digitala, astfel incat sa putem respecta termenul dat de UE", a adaugat Marinescu.
Pana in 2012, cele opt retele nationale digitale de televiziune va trebui sa inlocuiasca cele trei retele nationale analogice de televiziune, existente in acest moment, si cele peste 300 de statii locale licentiate.
In ce priveste radioul, cele doua retele nationale digitale se adauga celor patru retele nationale analogice si celor doua retele digitale de T-DAB in banda L (1.452-1.479,5 MHz). Pentru unele zone, Romania a obtinut pentru televiziunea digitala chiar si a zecea acoperire cu caracter regional.
Potrivit IGCTI, cele mai dure negocieri pe care le-a avut Romania au fost cele cu Ucraina si cu Bulgaria. Reprezentantii Bulgariei au propus schimbarea radicala a planului pentru DVB-T in ultima saptamana. Daca Romania ar fi acceptat propunerile Bulgariei rezultatul insemna acces neechitabil la spectrul radioelectric in zona granitei, spun oficialii IGCTI.
Cat despre Ucraina, negocierile cu aceasta tara au durat 3 zile si s-au incheiat cu semnarea unui protocol prin care ambele tari vor aplica conditii tehnice de implementare a Planului digital, pentru anumite zone din Romania si Ucraina. Protocolul a fost semnat de ambele tari in ultima zi a conferintei, dupa lungi discutii.
Serviciile de televiziune digitala terestra ofera numeroase avantaje fata de televiziunea analogical, respective o gama mai larga de optiuni ale utilizatorului, calitate superioara a transmisiei audio si video, rate de transmisie mai mari ale datelor, eficienta mare de utilizare a spectrului - mai multe programe in aceeasi banda a canalului, consistenta fluxurilor de date pe distante lungi.
Flexibilitatea serviciilor digitale de televiziune terestra ofera posibilitatea receptiei mobile a semnalului de televiziune, internet si serviciilor multimedia, facand ca aceste informatii si servicii sa fie utilizabile oricand si oriunde.
Se deschide, astfel, o poarta noilor tehnologii precum DVB-H (televiziune digitala portabila - handheld) si HDTV (televiziune de inalta definitie). In acelasi timp, prin avantajul utilizarii eficiente a spectrului, se creeaza posibilitati mai mari de alocare a benzilor pentru serviciile mobile, fixe si de radionavigatie.
Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii a avut drept scop elaborarea planului pentru televiziunea digitala, plan ce cuprinde spectrul de frecvente 174-230 MHz si 470-862 MHz. Peste 1.000 de delegati din 104 tari din Europa, Africa, Orientul Mijlociu si Iran au semnat Acordul Geneva 2006, ce cuprinde procedura de coordonare a frecventelor intre tarile semnatare.
Noul Acord si planul asociat inlocuiesc Acordul Stockholm 1961 si planul pentru televiziunea analogica, pentru Europa, si Acordul Geneva 1989 pentru tarile din Africa.
HotNews.ro, A.V., 20 iun 2006
marți, iunie 20, 2006
Televiziunea digitala trebuie sa inlocuiasca televiziunea analogica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu