Statul român va cumpăra domeniul Peleş, mai puţin Pelişorul, cu suma de 30 de milioane de euro, după ce acesta va fi retrocedat Casei Regale a României, a anunţat ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Potrivit lui Iorgulescu, Casa Regală a propus recent Guvernului un aranjament sau o tranzacţie care vizează momentul imediat următor retrocedării domeniului Peleş.
"Am primit o nouă propunere din partea Casei Regale ca, imediat după retrocedare, care se poate face într-un termen relativ rapid, contra unei sume de 30 de milioane de euro, statul român să reintre în posesia domeniului Peleş", a declarat Adrian Iorgulescu. Ministrul a precizat că, în prezent, se vorbeşte la modul general urmând ca în viitor să se perfecteze toate detaliile.
Iorgulescu a afirmat că se are în vedere cumpărarea de către statul român a castelului Peleş cu domeniile aferente şi cu bunurile mobile şi imobile. Mai mult, statul român va intra în posesia definitivă a Foişorului care, în prezent este deţinut de RAPPS. Un al doilea obiectiv care este avut în vedere este Pelişorul însă, în acest caz, lucrurile "trebuie clarificate foarte bine" deoarece Casa Regală doreşte ca acesta să fie cetatea sa de scaun, a explicat Iorgulescu. "Pelişorul va fi şi muzeu, însă Casa Regală doreşte să fie sediul său, cetatea de scaun.
Vom conveni care anume spaţii vor fi ale Casei Regale şi care vor rămâne în circuitul muzeal", a spus ministrul. Aranjamentul propus de Casa Regală Guvernului prevede şi un lucru nou, respectiv cumpărarea Palatului Elisabeta de către statul român, în contul aceleiaşi sume, de 30 de milioane de euro. "Aranjamentul prevede un lucru foarte important pentru noi, respectiv statutul Palatului Elisabeta. Casa Regală doreşte ca acesta să fie transformat, şi suntem de acord în principiu, într-un muzeu al istoriei regalităţii autohtone", a mai spus Adrian Iorgulescu.
În ceea ce priveşte banii pe care statul român trebuie să îi dea Casei Regale, respectiv 30 de milioane de euro, ministrul Culturii şi Cultelor susţine că "nu vor fi probleme". "Există bani, nu avem nici o problemă. Rămâne să vedem cum îi eşalonăm. Casa Regală spunea că în 30 de zile de la semnarea acordului, dar vrem să vedem dacă această chestiune nu se poate realiza în două-trei tranşe", a menţionat Adrian Iorgulescu.
În afară de aceste proprietăţi, statul român ar mai putea intra şi în posesia mai multor zeci de hectare de teren prin care se va face accesul la acestea. În plus, Casei Regale îi vor mai fi retrocedate complexele Ceramica şi Stăvilari, precum şi alte terenuri deţinute în prezent de Primăria Sinaia. Ministrul Culturii a precizat însă că, până în prezent, nu s-au discutat toate chestiunile de detaliu însă el şi ministrul Finanţelor au fost delegaţi de către premierul Călin Popescu Tăriceanu să realizeze acordul cu Casa Regală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu