Banca Mondiala ar putea acorda Romaniei imprumuturi in valoare de circa 450-550 milioane dolari pe an, in perioada 2006-2009, potrivit noii Strategii a Parteneriatului de Tara (SPT), dezbatuta marti la Washington de catre Consiliul Directorilor Executivi ai bancii, informeaza un comunicat de presa al institutiei financiare internationale.
Banca Mondiala a atentionat ca in ciuda cresterii economice din ultimii ani, Romania va trebui sa faca eforturi majore in continuarea reformelor structurale precum si in combaterea saraciei.
Noul document reprezinta baza operatiunilor bancii in Romania (imprumuturi, activitati de analiza si asistenta tehnica) si stabileste in detaliu sprijinul acordat de catre Banca Mondiala Romaniei pentru ca aceasta sa isi atinga obiectivele privind cresterea economica sustinuta si imbunatatirea conditiilor de viata in contextul integrarii si armonizarii cu Uniunea Europeana.
Noua strategie vizeaza perioada 2006-2009 si preconizeaza un program de imprumuturi in valoare de 450-550 milioane dolari pe an, impreuna cu activitati analitice si servicii de consultanta semnificative. In calitate de tara cu venit mediu, Romania se califica de asemenea pentru produse privind riscul de management precum si facilitati pentru o garantie partiala de risc oferite de Banca.
Reprezentantii institutiei financiare internationale au atentionat ca in pofida cresterii economice robuste din ultimii cinci ani, raman alte provocari importante pentru Romania. Continuarea reformelor structurale este esentiala pentru construirea unei economii de piata competitive, capabila sa faca fata presiunilor integrarii europene.
Mai mult, saracia ramane inca o problema, 25% din populatie traind sub limita saraciei.
Strategia Parteneriatului de Tara este structurata in jurul a trei teme centrale:
- Accelerarea reformelor structurale si institutionale pentru sprijinirea cresterii economice, incluzand finalizarea programului de privatizare, cresterea productivitatii in agricultura, reducerea costurilor de transport si actualizarea standardelor de mediu;
- Abordarea aspectelor fiscale vulnerabile si modernizarea sectorului public, incluzand stimularea colectarii si gestionarii veniturilor si imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE;
- Reducerea saraciei si promovarea incluziunii sociale, incluzand modernizarea serviciilor de asistenta medicala, imbunatatirea conditiilor de trai si a incluziunii sociale a romilor si imbunatatirea serviciilor de educatie infantila timpurie.
In primul an vizat de noua strategie, Banca Mondiala va sprijini Romania in implementarea proiectelor din domeniul reformei justitiei, incluziunii sociale, serviciilor municipale, administrarii veniturilor si infrastructurii transporturilor.
La inceputul acestui an fiscal, banca a aprobat doua proiecte, respectiv Proiectul pentru reforma in justitie in valoare de 130 milioane dolari si proiectul Economia Bazata pe Cunoastere in valoare de 60 milioane dolari.
Marti, 13 iunie 2006, Banca Mondiala a mai aprobat un proiect pentru incluziune sociala in valoare de 58,5 milioane dolari care vizeaza ameliorarea conditiilor de trai pentru grupurile vulnerabile din tara.
De asemenea, Guvernul Romaniei si echipa Bancii Mondiale au initiat negocieri cu privire la al doilea Imprumut de ajustare programatica in valoare de 150 milioane dolari, care va continua sa sustina programul de reforma structurala al Romaniei. In ansamblu, partile au in desfasurare 26 de proiecte a caror valoare se ridica la 1,6 miliarde dolari.
Strategia anterioara de asistenta pentru Romania viza perioada 2002-2004 si se axa pe imbunatatirea serviciilor sociale si revitalizarea economiei rurale, accelerarea cresterii economice prin intermediul dezvoltarii sectorului privat si consolidarea capacitatii institutionale a sectorului public, inclusiv reforma administratiei.
Pentru realizarea acestor obiective, au fost elaborate si implementate proiecte in valoare de 775 milioane dolari.
In ultimii 15 ani, Banca Mondiala a acordat Romaniei imprumuturi in valoare de cinci miliarde dolari.
HotNews.ro, A.V., 14 iun 2006
sâmbătă, iunie 17, 2006
Romania ar putea primi de la Banca Mondiala circa 550 milioane dolari pe an
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu