joi, iunie 22, 2006

Petrom, vanzare la jumatate de pret


Valoarea de piata a companiei Petrom a fost puternic subevaluata la privatizare printr-o prognoza ridicola a pretului titeiului intern, stabilit de consultant la doar 22 de dolari barilul.

Grupul austriac OMV a preluat Petrom la o valoare de piata de 2,23 miliarde de euro sau 2,76 miliarde de dolari. Valoare bazata pe calculele consultantilor.

Documentatia, dar si contractul de privatizare, intocmite de consortiul de consultanti desemnat sa pregateasca Petrom pentru vanzare, format din Credit Suisse First Boston, ING si Jacobs Consultancy, prin "Analiza Diagnostic Tehnica" si "Ipotezele CSFB si ING", aduce o previziune socanta: "Valoarea noastra indicativa (a consultantului n.r.) pentru divizia de

explorare si productie variaza intre 1,7 miliarde de dolari si 2,1 miliarde de dolari". O valoare care, la cotatia actuala a titeiului de tip Brent de circa 70 de dolari barilul, s-ar traduce printr-o crestere cu cel putin cinci miliarde de dolari a Petrom.

Varianta admisa de altfel de catre consultant, care, in aceleasi documente, precizeaza ca: "valoarea diviziei Explorare si Productie este extrem de sensibila la pretul global al titeiului: o variatie de doi dolari in pretul Brent la titei conduce la o schimbare de 600 de milioane de dolari in valoarea companiei".

In 2003, un an in care Venezuela o luase razna pe piata petrolului, iar americanii anuntau invazia din Irak, consultantii Petrom au indicat aceeasi valoare a rezervelor de titei: din 2003 pana in 2012 maxim 22 de dolari si minim 18 dolari. O prognoza ridicola, daca tinem cont de faptul ca, in acelasi an, barilul a depasit 30 de dolari si nu a mai coborat niciodata sub 25 de dolari.

Dar consultantul nu a refacut calculul. Valoarea subevaluata se regaseste in cazul tonei de titei intern, care, desi in 2003 s-a vandut cu 169 de dolari, din 2004 pana in 2012 este evaluata inexplicabil la 155 de dolari. "Riscati sa ramaneti cu mirarea, domnule Nedelcu", a fost singura declaratie a fostului ministru al Industriei, Dan Ioan Popescu, artizanul privatizarii Petrom.

Subevaluarea se repeta in cazul gazelor naturale, pentru care mia de metri cubi a fost evaluata la un maxim de 75 de dolari pentru 2006 si 2007. Acum, Petrom-OMV vinde gazele naturale cu peste 130 de dolari mia de metri cubi, adica dublu.

Prognozele care au redus valoarea de piata a Petrom

Statul roman castiga cel mai putin din rezervele de gaze naturale si titei, pe plan mondial, pentru ca OMV, investitorul care a preluat Petrom, a avut grija sa semneze un contract "beton". Iar consultantii si oficialii guvernamentali l-au ajutat.

Zvonurile privind aplicarea unui impozit suplimentar de 6% asupra productiei de petrol a Petrom au circulat extrem de repede. Doar ca sansele de reusita sunt minime. Revista Capital detine documentele care stau atat la baza stabilirii valorii de piata a Petrom, cat si a modificarilor cadrului legislativ facute in favoarea investitorului.

Subevaluarea diviziei de explorare si productie, activitatea de baza a companiei, a condus la diminuarea majora a valorii de piata a Petrom, dar si la evolutiile ulterioare ale companiei. Consultantii ar putea sustine ca nu au putut prognoza derapajul petrolului incepand cu 2004.

Oficial, OMV a anuntat ca Petrom detine rezerve de petrol si gaze naturale estimate la aproximativ un miliard de barili echivalent petrol. "In anul 2004, nivelul productiei s-a ridicat la 5,5 milioane de tone de titei si sase miliarde de metri cubi de gaze naturale".

In studiul de piata realizat pentru privatizarea Petrom, in mai 2003, consultantul tehnic, Jacobs Consultancy, anunta Ministerul Industriei ca a identificat rezerve de 128 milioane de tone echivalent petrol. Plus 16 milioane de tone petrol in Kazahstan. Niciuna nu fusese exploatata.

Jacobs mai anunta ca, potrivit Standardelor Internationale de Contabilitate, la sfarsitul lui 2001, rezervele erau de 70 milioane tone titei si 70 miliarde metri cubi gaze naturale.

In timp ce vanzarea companiei petroliere s-a facut printr-o evaluare a rezervelor de titei la un maxim de 22 dolari barilul, cifrele prezentate de OMV indica, pentru 2004, un nivel mediu de 31,97 dolari barilul, iar pentru 2005, o crestere cu 55%, pana la 49,43 de dolari barilul. Valoare echivalenta unui profit brut (EBITDA) de aproape un miliard de euro.

Capital, 22 iun 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu