Revista "Capital" dezvaluie modul in care rezervele Petrom au fost subevaluate.
Compania Petrom a intrat pe mainile austriecilor de la OMV la un pret subevaluat cu aproape 50% din cauza estimarilor facute de consultantii care au evaluat rezervele de titei ale Petrom.
Banca elvetiana Credit Suisse First Boston si cea olandeza ING au evaluat rezervele companiei romane cu un pret maxim de 22 de dolari pe baril pana in 2012.
In momentul semnarii contractului de privatizare - la aproximativ un an dupa evaluarea initiala - pretul titeiului ajunsese deja la 35 de dolari pe baril, iar prognozele indicau inca de mai demult o ascensiune de durata a preturilor combustibililor.
Valoare de 20 de ori mai mica
La pretul de 22 de dolari pe barilul Brent, divizia de extractie si exploatare a Petrom a fost evaluata de consultanti la 1,7 miliarde de dolari, iar intregul Petrom la 2,8 miliarde de dolari.
In evaluarea facuta pentru guvern, acelasi consultant preciza ca "o variatie de 2 dolari in pretul Brent conduce la o schimbare de 700 de milioane de dolari in valoarea companiei".
Din pretul titeiului la momentul semnarii contractului de privatizare reiese o valoare de 5,5 miliarde de dolari pentru Petrom.
La ora actuala, pretul titeiului este de circa 70 de dolari, implicand o majorare a valorii Petrom cu peste 30 miliarde de dolari. Dupa calculul Credit Suisse, rezulta ca valoarea diviziei de exploatare ar fi de 20 de ori mai mare decat cea propusa comisiei de privatizare.
Pretul real din 2002, de 24,98 de dolari barilul, este totusi trecut in analiza Credit Suisse alaturi de prognozele care subestimau tendinta de scumpire a titeiului cu pana la 300 la suta fata de recordul atins in perioada august-septembrie a anului trecut.
Contractele uzuale pentru acest tip de tranzactie prevad un comision al consultantilor direct proportional cu pretul obtinut de acestia pentru activul vandut.
In aceste conditii, consultantii de la Credit Suisse si ING par sa-si fi diminuat singuri comisionul pe care l-au incasat de pe urma vanzarii Petrom.
Rezerve de 70 de miliarde
La cotatiile actuale ale titeiului, doar rezerva de titei si gaze a Petrom, de echivalentul a 991 milioane de barili petrol, valoreaza aproape 70 de miliarde de euro. In raportul anual al OMV pe 2005 se arata ca aceasta a angajat firma De Golyer & McNaughton pentru a realiza o evaluare ale carei rezultate vor fi facute publice in a doua jumatate a lui 2006.
Evenimentul Zilei, 21 iun 2006
miercuri, iunie 21, 2006
Petrom, 50 la suta gratis
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu