Reprezentantii companiei energetice Grivco au anuntat miercuri ca il vor actiona in instanta pe deputatul PD, Radu Berceanu, dupa ce acesta a facut mai multe declaratii care ar fi prejudiciat imaginea firmei. Berceanu a sustinut ca mai multe firme intermediare, printre care Grivco, cumpara energie electrica ieftina de la stat si o revand la preturi mult mai mari tot la stat.
"Parlamentarul PD Radu Berceanu a facut niste afirmatii pentru care trebuie sa raspunda, de aceea am discutat si am hotarat impreuna cu Departamentul juridic sa-l dam in judecata si sa cerem despagubiri de doua milioane euro", a declarat miercuri, Mihai Lazar, presedinte director general Grivco.
Radu Berceanu a declarat marti ca, pe piata energiei electrice, cinci-sase firme privilegiate fac profituri de miliarde pe zi, enumerand trei companii, respectiv Grivco, firma primarului PNL de Neamt Gheorghe Stefan (zis Pinalti) si cea a fostului director de la Electrica, acum sub ancheta penala.
Berceanu a mai prezentat contracte incheiate imediat dupa alegerile generale din 2004 de Grivco, prin care firma a vandut unor societati de stat energie cumparata de la complexele energetice Rovinari si Turceni.
Presedintele director general al Grivco, Mihai Lazar a sustinut miercuri o conferinta de presa in care a incercat sa ofere raspunsuri la acuzatiile facute anterior de catre parlamentarul PD si a anuntat ca pentru informatiile false prezentate de Berceanu il va actiona in instanta si va solicita despagubiri de doua milioane euro.
Lazar a precizat ca, in prezent, piata de energie electrica din Romania este o piata libera, concurentiala in proportie de 85%, restul de 15% fiind o piata reglementata. Pe aceasta piata reglementata se regasesc indeosebi consumatorii casnici, iar pretul platit de acestia la energie este cel stabilit de catre stat.
De unde este cumparata energia electrica?
Lazar a spus ca in Romania problema cea mai mare este ca productia de energie electrica, care face obiectul comertului, este 100% de stat. Toti jucatorii de pe aceasta piata cumpara fie de la stat sau de la alti furnizori de pe piata interna, fie din import.
"Ca atare, toti jucatorii de pe aceasta piata nu au de unde sa cumpere din alta parte, ori de la stat, ori din import; in conditiile in care exista surse de import, pentru ca nu orice sursa de import poate sa intre in Romania. In Romania poate intra energie din import numai de la tari afiliate UCTE, un organism de reglementare a calitatii energiei in Europa.
Spre exemplu, energia din Rusia nu poate fi adusa, si nici din Ungaria pentru ca aceasta tara este un importator net. Deci sursele de import sunt putine", a declarat Lazar.
Directorul Grivco a contrazis afirmatiile lui Berceanu, potrivit carora Grivco ar fi cumparat energie electrica de la complexul Turceni si a mentionat ca firma pe care o conduce a cumparat doar de la complexul Rovinari si ca toata cantitatea cumparata este exportata integral in tari precum Serbia si Ungaria si se fac tranzactii cu firme mari.
Presedintele Grivco a mai precizat ca in prezent energia din import este cea mai mare din cosul companiei din punct de vedere cantitativ si ca toata aceasta energie este platita in avans.
Lazar a spus ca toata energia electrica vanduta la Metrorex este energie din import, adusa din Bulgaria. In opinia presedintelui, tranzactia cu Metrorex a fost una transparenta si in urma acestui contract Metrorex a facut economii anuale de 50 miliarde lei.
"Metrorex a facut un caiet de sarcini, a organizat o licitatie la Bursa de Marfuri, la aceasta licitatie s-a prezentat cine a vrut si a castigat cine a putut. Dupa aceasta au mai fost negocieri cu Metrorex, iar rezultatul: economii anuale de minim 50 miliarde de lei pentru Metrorex.
De unde stim acest lucru? Din faptul ca in caietul de sarcini s-a cerut un pret limita", a declarat Lazar.
El a spus ca in piata nu sunt cinci sase traderi, cum spune Berceanu ci 40-50, romani si straini.
"Sa stea la Senat sa faca politica si daca vrea sa faca afaceri sa se pregateasca. In piata sunt zeci de traderi, romani si straini. Si nu sunt firme cu un angajat, un calculator si un fax, este nevoie de un sistem de management, sa ai specialisti, sa-i scolarizezi etc.", a adaugat Lazar.
Conducerea Grivco a anuntat ca in prezent nu are decat un contract bilateral si ca acest contract nu este cu Hidroelectrica.
De asemenea, Lazar a mai precizat ca energia pe care o cumpara din Romania este de la complexul Rovinari (in proportie de 15-16% din ponderea energiei cumparate) si de la alti furnizori interni si, ca in prezent, tot importul (ce reprezinta circa 55% din ponderea energiei cumparate) este din Bulgaria.
Pe de alta parte, potrivit oficialilor Grivco, in anii 2003-2004, ponderea importurilor a fost de 100%, anul trecut a scazut la 65%-67% iar anul acesta ponderea a ajuns la 52%-55%.
Potrivit presedintelui Grivco, contractul cu Electrica nu este unul ferm. Cristian Dumitru, manager Grivco a tinut sa precizeze ca in prezent Electrica si Grivco au acelasi statut.
Lazar a mentionat ca atat Electrica cat si Rovinari au trimis recent notificari de reziliere a contractelor catre Grivco, dar ca Rovinari-ul a revenit asupra deciziei de reziliere, in prezent, cerand renegocierea contractului.
"Nu vom accepta reziliere unilaterala. Oricum, acum vom cere daune domnului Berceanu.", a declarat Lazar.
In privinta cifrei de afaceri a companiei Grivco, Lazar a precizat ca anul trecut aceasta a fost de aproximativ de 50-60 milioane euro, din care ponderea castigurilor din domeniul energiei a fost de 20-25%.
HotNews.ro, A.V., 07 iun 2006
joi, iunie 08, 2006
Mihai Lazar: Am hotarat sa-l dam in judecata pe Berceanu si sa cerem despagubiri de doua milioane euro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu