duminică, iunie 04, 2006

Filmul lui Porumboiu, debutul anului la Cannes


Editia din acest an a festivalului de la Cannes a fost marcata de succesul peliculelor considerate "angajate". Atit pelicula lui Ken Loach, care a primit trofeul festivalului, cit si pelicula pentru care Corneliu Porumboiu a fost premiat sint enumerate de New York Times printre filmele care dau impresia ca "sintem in anii '60 dar fara sperantele de atunci".

Merita semnalat faptul ca este a doua oara cind Corneliu Porumboiu este premiat la Cannes dupa Premiul al II-lea obtinut acum doi ani la sectiunea rezervata scolilor de film.

Dincolo de performanta lui Porumboiu de a primi doua premii pentru filmul sau la Cannes, Dorotheea Petre, actrit a care interpreteaza rolul principal in filmul lui Catalin Mitulescu "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii" i-a cucerit pe critici, care au inventat pentru actrita din Romånia un premiu de interpretare la sectiunea "Un Certain Regard" a festivalului.

Saptamina trecuta, Hollywood Reporter remarca "Bonanza balcanica de la Cannes", vorbind despre tirgul deschis in cadrul editiei cu numarul 59 a celui mai cunoscut festival de film din lume. Jurnalistii americani considerau ca Bosnia-Hertegovina se poate lauda cu cele mai mari succese (Ursul de Aur la Berlin si premiul pentru scenariu in 2001 la Cannes).

Romånia era descrisa de americani ca impartind pavilionul de prezentrare cu Bulgaria, cele doua tari fiind cunoscute si pentru faptul ca au devenit destinatia preferata a multor productii internat ionale in ultimii ani. Prezentele lui Cristi Puiu, Catalin Mitulescu si a colegilor lor de generatie erau mentionate numai ca un semn ca, in Romånia, cinematografia isi revine.

In timpul festivalului, cronicile din presa internationala au aratat ca filmele romånesti nu au trecut neobservate. "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", filmul lui Catalin Mitulescu a fost considerat un eveniment de "Variety", mai ales din punct de vedere al performantelor actoricesti.

Dorotheea Petre le-a amintit criticilor americani ca anul trecut au vazut-o in rolul principal al peliculei "Ryna", regizata de Ruxandra Zenide. Ca sa primeasca premiul pentru interpretare inventat in acest an la sectiunea "Un Certain Regard", Dorotheea Petre a fost nevoita sa isi amine intoarcerea in tara.

A DOUA OARA CIND PORUMBOIU ESTE PREMIAT LA CANNES
Pentru Romånia, vedeta festivalului de la Cannes a constituit-o in acest an pelicula "A fost sau n-a fost", semnata de Corneliu Porumboiu.

Pelicula realizata de tinarul regizor din orasul romånesc cu un singur cinematograf, Vaslui, a primit "Camera de aur", premiul pentru cel mai bun debut, dar si premiul retelei Cinemas Europe. Cinemas Europe incurajeaza circulatia filmelor europene in cinematografele de pe intregul continent.

Difuzat cu titlul in limba engleza "12:08 East of Bucharest", filmul lui Porumboiu a fost considerat de juriul alcatuit din reprezentantii a patru programe de distributie interna- tionala a filmelor din Franta, Marea Britanie, Grecia si Lituania, "o comedie proaspata si provocatoare, ale carei teme universal valabile prind publicul." "Trateaza cu succes probleme

foarte importante intr-un mod plin de umor. Sintem incintati sa descoperim un nou regizor foarte talentat din Romånia", anunta comunicatul de presa oficial al juriului Cinemas Europe. "Camera de aur" i-a fost inminata de fratii Dardenne, cistigatorii "Palm D'Or" anul trecut si in 1999.

Succesul sau a fost considerat o confirmare si pentru sectiunea in cadrul careia a fost proiectat filmul sau la Cannes, "La Quinzaine des realisateurs".

Aceasta sectiune a festivalului este acreditata drept locul in care au fost descoperiti Martin Scorsese (care a venit la Quinzaine cu "Mean Streets"), Spike Lee ("Nola Darling") sau Michael Hjaneke ("Benny Video"). "Le Monde" subliniaza ca organizatorii sec- tiunii "Quinzaine des realisateurs" au cu ce se mindri.

Pelicula lui Porumboiu, prezentata la aceasta sectiune, a obtinut trofeul "Camera de Aur", desi s-a luptat cu toate filmele de debut prezentate in acest an in festival. Publicatia franceza "Lib?ration" a remarcat ca publicul a reactionat cu entuziasm la prima proiectie a filmului semnat de Porumboiu, apreciind umorul moldoveanului.

"Sint regizori tineri buni in Romånia. Cred ca este un nou val de regizori tineri" a fost citat regizorul romån de agentiile de presa internationale, dupa ce a primit trofeul in deschiderea ceremoniei premiilor de la Cannes.

In 2004, Corneliu Porumboiu a primit Premiul 2 la sectiunea "Cinefondation" din cadrul festivalului de la Cannes pentru scurt-metrajul "Calatorie la Oras".

PORUMBOIU: "UN INCEPUT BUN PENTRU MINE SI O CONFIRMARE A FAPTULUI CA FILMUL E BUN"
Corneliu Porumboiu a declarat pentru revista "Prezent": "Acest premiu inseamna foarte mult pentru intreaga echipa. E un inceput foarte bun pentru mine si o confirmare a faptului ca filmul e bun.

Sincer, nu ma asteptam sa cistig, pentru ca, de fapt, nu ma asteptam sa fiu selectionat. Am fost suprins de premiu, cu atit mai mult cu cit au fost 29 de filme in competitie, nu le-am vazut, asa ca nu ma asteptam sa cistig eu. Ma bucur ca filmul meu va fi distribuit in toata Europa."

Prezent, 02 iun 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu