Fara indoiala, concertul Depeche Mode care va avea loc la Bucuresti luna aceasta, reprezinta cel mai important eveniment muzical al anului. Altii ar zice ca e cel mai important eveniment muzical care a avut loc vreodata in Romania. Probabil ca cei care sustin asta nici nu gresesc prea tare pentru ca pasiunea romanilor pentru aceasta trupa dateaza de la sfarsitul anilor '80.
Insa "libertatea" care a venit o data cu decembrie '89, a transformat pasiunea in manie si fanatism.
Explicabil, pentru ca muzica trupei a fost perceputa ca o chintesenta a tot ceea ce tinerilor romani le fusese interzis. Asadar, spectacolul de pe 23 iunie va aduna mai multe generatii, mai multe categorii sociale, fiind practic un moment pe care mii de oameni il asteapta de mai bine de 15 ani.
Concertul de la Bucuresti face parte din turneul de promovare al celui mai recent album, Playing The Angel si va beneficia de suportul celor de la Suie Paparude care, impreuna cu Sistem, vor canta in deschidere.
Prezenta celor de la Depeche Mode in Romania este deosebit de importanta si din alt punct de vedere, fiind primul concert sustinut de o trupa in plina glorie la care s-au vandut toate biletele. Si asta deja a starnit interesul mai multor producatori care incep sa perceapa Romania ca pe o piata viabila, una in care se pot recupera banii investiti.
Si desi acest eveniment nici n-a avut loc inca, deja zvonurile dau ca sigura si prezenta celor de la The Rolling Stones la Bucuresti, anul viitor.
Pana in ziua de azi, Depeche Mode au vandut peste 72 de milioane de albume in toata lumea si incepand cu anii '90, au lansat un album la fiecare patru ani. Show-urile lor sunt printre cele mai spectaculoase iar muzica lor a aparut pe coloana sonora a mai multor filme, spoturi publicitare si chiar jocuri video.
Inceputurile
Istoria Depeche Mode incepe undeva in 1976 cand Vince Clarke si Andrew Fletcher au pus bazele unei trupe care se chema No Romance In China, trupa care nu s-a bucurat de nici un succes astfel ca, in 1979, Clarke infiinteaza o alta formatie, French Look, de data asta impreuna cu Martin Gore.
In 1980, li se alatura si Fletcher iar, in 1981, Dave Gahn pe care cei trei il auzisera cantand intr-un club obscur este invitat in trupa. Astfel ia fiinta Depeche Mode, trupa care avea sa schimbe fata muzicii si care avea sa influenteze decisiv generatii de tineri.
In acelasi an apare si primul album, Speak And Spell, iar Vince Clarke paraseste Depeche Mode, fiind inlocuit de Alan Wilder, care avea sa se dovedeasca a fi cel mai inzestrat muzician al trupei.
In 1982 apare A Broken Frame, un disc mai ambitios si mai lucrat decit precedentul, compus de Martin Gore si mixat de Alan Wilder.
O data cu el incep sa se vada primele tendinte dark-goth pe care trupa le va cultiva mai tirziu. Construction Time Again, aparut in 1983, desi industrial si oarecum experimental, este primul album pe care Depeche Mode suna legat, muzica este mai complexa iar versurile sint cele mai inteligente de pina acum.
Popularitatea trupei incepe sa depaseasca granitele Marii Britanii, astfel ca DM devin relativ populari si in restul Europei, mai cu seama in Germania. Tot acum, apar primele incercari timide de a intra pe piata americana, unde se bucura de un oarecare succes.
1984 aduce un nou album Some Great Reward, si primul semn ca Depeche Mode ar putea sa se transforme intr-o mare trupa.
Aproape ca nu exista piesa slaba pe acest album, iar vocea lui David Gahan suna din ce in ce mai bine. Succesul incepe sa apara si chiar daca presa engleza ii ironizeaza pentru trecerea destul de brusca de la synth-popul adolescentin la nevrozantul goth, numarul fanilor creste.
In America insa, se formeaza un adevarat cult Depeche Mode, astfel ca toate singleurile de pana atunci ale trupei sunt editate pe Catching Up With Depeche Mode, care apare in 1985, exclusiv in SUA.
Din cluburi pe stadioane
Din 1986 insa, lucrurile incep sa se schimbe. Apare Black Celebration, album care confirma renuntarea completa a trupei la tendintele industriale si, asa cum ii spune si numele, trecerea la dark-goth. Piese lirice si tenebroase, sample-uri foarte diverse si o productie perfecta marca Wilder.
Depeche Mode deja devenisera o trupa care nu mai putea fi trecuta cu vederea nici macar de catre exigentii critici englezi, renumiti pentru maniera cinica si brutala cu care desfiinteaza sau inventeaza talente.
In 1987 apare Music For The Masses, practic, albumul care a rupt o lume intreaga si care i-a transformat pe DM, dintr-o trupa care performa in cluburi, intr-una care umplea stadioane.
Albumul se bucura de un success neasteptat iar turneul american de promovare al albumului culmineaza cu show-ul de la Pasadena Rose Bowl, unde 80 de mii de oameni ii ovationeaza frenetic. Apare si un documentar despre experienta americana, regizat de faimosul D.A. Pennebaker iar concertul de la Pasadena este editat pe dublul album 101.
Gloria anilor '90
In 1990, Violator ii transforma pe Depeche Mode in cea mai populara trupa din lume. Mult mai accesibil, dansabil, si poate putin mai comercial, a dat cele mai multe hituri si i-a transformat pe fanii trupei in adevarati fanatici. Desi erau foarte populari in Europa de Vest si in America, o data cu Violator, au devenit celebri si in Europa de Est.
Caderea comunismului, deschiderea granitelor si nevoia de modernism au facut ca zeci de mii de oameni sa dezvolte o pasiune dusa pana la obsesie pentru muzica trupei. Si desi in Romania discuri sau casete cu Depeche Mode circulau inca de prin 1985 si desi Europa Libera mai difuza piese ale trupei, abia in 1990 romanii au reusit sa aiba acces complet la muzica trupei.
Muzica care in scurt timp a devenit un adevarat mod de viata, o alternativa la ceea ce multi traisera in anii '80. Probabil ca multa lume isi mai aminteste rivalitatile dintre "depecheri" si fanii celorlalte curente muzicale, rivalitati care nu de putine ori se transformau in batai de strada.
Deceniul noua a fost presarat cu evenimente mai mult sau mai putin fericite pentru Depeche Mode. Supradoze de heroina, certuri intre membrii trupei care au dus la plecarea lui Wilder, internari in clinici de psihiatrie dar si doua albume.
Songs Of Faith And Devotion (1993), un album splendid dar care a avut de suferit din pricina faptului ca a aparut in vremea in care grunge-ul era considerat ca fiind singura muzica demna de luat in seama.
Desi e un album foarte bun, fanii au fost oarecum dezamagiti de sound-ul mai rock si de look-ul prea din Seattle al solistului David Gahan, suspectind trupa ca incearca sa ramina in topuri cu orice chip. Patru ani mai tarziu, a aparut si Ultra (1997) - fara Wilder si cu un Gahan inca dependent de heroina si cu o tentativa de sinucidere la activ. Un album minunat.
Matur si contemporan, depresiv si foarte sincer, Ultra este unul din cele mai frumoase albume ale trupei.
Noul Depeche Mode
In 2001, la mai bine de 20 de ani de la infiintare, refacuti fizic si psihic, Depeche Mode au lansat Exciter care din pacate nu s-a bucurat de un succes prea mare. Si pe buna dreptate.
Cu un David Gahan care pare sa-si fi pierdut puterea si pasiunea, un Gore repetitiv si neinspirat si fara nici o piesa cu vreo minima sansa de a deveni clasica, Exciter este cel mai slab album al formatiei.
Apoi, au trecut patru ani, timp in care au aparut compilatii si DVD-uri, Gahan si Gore au lucrat la proiecte solo dar de soarta trupei nu s-a mai auzit nimic.
Asta pana pe 17 octombrie 2005 cand trupa a lansat mult asteptatul
Playing The Angell, cel de-al 11-lea album de studio. Un disc impecabil, al unei trupe care nu degeaba canta de 25 de ani.
Poate ca Playing The Angel (2005) nu sta pe aceeasi treapta cu Violator sau Ultra, dar in mod sigur e pe undeva pe-aproape.
Martin Gore intr-o forma in care nu s-a mai aflat de la Ultra (A Pain That I'm Used To, John the Revelator, Lilian vin sa confirme asta), David Gahan, care pe linga ca are o voce parca mai puternica ca niciodata, pentru prima data in istoria trupei compune si cateva piese care cu siguranta vor deveni clasice, te fac sa-ti dai seama ca in muzica asta mare exista foarte putine trupe care stiu intr-adevar sa cinte. Depeche Mode e una dintre ele.
HotNews.ro, Alex Telibasa, 05 iun 2006
joi, iunie 08, 2006
Despre Depeche Mode, afaceri si vise implinite
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu