Un roman a reusit sa vanda pe internet statuia lui Ovidiu din Constanta. De fapt a incasat banii pe statuia care se afla si astazi la locul ei. Acesta este doar unul dintre monumentele istorice, castelele sau bisericile pe care romani foarte inventivi au reusit sa incaseze sume mari de bani.
Exista insa si mult folclor in cazul acestor asa-numite fraude de incredere, spune Madalin Matica, seful filialei romanesti a procesatorului american de carduri DotCommerce.
"Pe langa cazuri reale precum cel al statuii lui Ovidiu, exista si altele care s-au dovedit doar zvonuri", spune Matica. "Poate 20% din aceste fraude rasunatoare s-au si finalizat. Cele mai multe fraude de incredere realizate sunt cele care implica electronice."
Prea putini clienti
Fraudele realizate de romani pe internet reprezinta sub 1% din totalul celor de acest gen realizate la nivel mondial. Desi romanii nu fac prea multe pagube, totusi magazinele on-line vestice considera ca numarul redus de clienti romani nu merita riscul.
"Un calcul foarte simplu arata ca deschiderea unei porti pentru tranzactiile catre Romania aduce un profit prea redus. O astfel de decizie este luata impreuna cu procesatorul de plati.
Fiecare magazin si fiecare procesator de carduri este interesat de numarul de potentiali clienti dintr-o anumita tara. Pur si simplu acest numar de clienti, in cazul tarii noastre, este prea mic sa merite efortul si riscul, oricat de redus ar fi acestea", arata Matica.
Comenzi refuzate
Site-uri precum Amazon permit utilizatorilor din tara noastra sa plaseze comenzi. Probleme apar in momentul in care aceste comenzi trec printr-o verificare manuala realizata de angajatii procesatorului de plati. Verificarea manuala are rolul de a filtra comenzile din locatii neagreate.
In momentul in care este identificata o comanda dintr-o astfel de locatie, ea este respinsa. "Astfel ai cam 70% sanse pe Amazon sa-ti fie respinsa comanda.
Daca totusi aceasta trece de filtru, atunci a doua oara nu mai sunt probleme intrucat contul de pe care s-a realizat comanda este considerat sigur", spune Madalin Matica. Pe de alta parte exista si site-uri care nu permit nici macar plasarea comenzilor, locatii de livrare ca Romania sau Ucraina fiind respinse din start.
Magazinele din vest tin cont doar de profiturile pe care le pot obtine. "Concluzia firmelor straine este ca sunt prea putini romani care au carduri de credit cu care se pot face cumparaturi afara.
Sunt si mai putini romani care isi permit sa cumpere on-line din strainatate", a adaugat seful DotCommerce.
Sfaturi pentru cumparaturi on-line
Orice oferta prea buna prezinta o problema. Lacomia este intotdeauna inamicul cumparatorului. "Daca un laptop costa 3.000 de dolari nou, in magazin, iar cineva il vinde tot nou la 600, exista o problema", spune Matica.
Evenimentul Zilei, 20 iun 2006
marți, iunie 20, 2006
De ce nu pot romanii sa cumpere on-line
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu