miercuri, iunie 14, 2006

Cartierul Tineretului - pol urban de nivel european


Societatea IMPACT S.A., cunoscut dezvoltator imobiliar cu peste 1.000 de locuinte construite in Bucuresti, Oradea, Constanta si Ploiesti, le propune edililor din Cluj-Napoca un acces rapid in constelatia oraselor europene, prin construirea Cartierului Tineretului - un pol urban ce poate reuni peste 4000 de locuinte, impreuna cu zone moderne de comert, cladiri administrative si lacasuri de cult, birouri si spatii pentru petrecerea timpului liber.

Toate acestea vor fi amplasate pe terenul de 203 ha situat in partea de nord-est a municipiului, cu acces din Bulevardul Muncii spre pasunile Someseni. Relatia imediata cu padurea spre est, « Fanetele Clujului », (rezervatia naturala) spre nord si « pasunile comunale » ale orasului spre vest vor conferi cartierului valentele unui oras-gradina.

Amfiteatrul natural orientat catre vest-sud-est, va favoriza perspectiva catre oras, Cetatuia, Dealul Feleacului si Muntii Apuseni.

Locuintele care urmeaza sa fie ridicate in Cartierul Tineretului, prin finantarea partenerului ce urmeaza sa fie selectat de Consiliul Local, sunt destinate tuturor categoriilor sociale : pentru clasa medie si superioara - 2.000 de case individuale si apartamente cu 3-4 camere in miniblocuri; pentru studenti si tineri - 1.000 apartamente cu 1-2 camere; iar pentru cei cu probleme sociale - 1.000 de apartamente cu 1-2 camere in blocuri.

"Probabil ca in cartier se vor muta 10 - 12.000 de persoane care vor fi atrase mai ales din randul specialistilor, studentilor si cercetatorilor din mediul universitar si tehnologic", apreciaza Dan Ioan Popp, presedintele IMPACT S.A..

De altfel, IMPACT a inaintat in ultimii ani mai multor primarii si consilii municipale propuneri de parteneriat public-privat pentru constructia de locuinte, prin care terenurile sa fie oferite de autoritati, compania asigurand atat finantarea, cat si constructia, iar exploatarea investitiilor urmand sa se faca prin vanzare sau inchiriere.

In cazul proiectului clujean, pe langa donarea catre autoritati a locuintelor de tip social, acelasi tip de parteneriat public-privat poate functiona si prin achizitia de catre municipalitate a unor locuinte in vederea inchirierii sau chiar prin subventionarea chiriei pentru tineri.
Prin dimensiunile sale, Cartierul Tineretului va constitui cea mai elocventa demonstratie a principiului "bulgarului de zapada", pe care specialistii IMPACT doresc sa-l implementeze si in Romania : o investitie majora, racordata la o strategie gandita de dezvoltare, devine catalizator de venituri bugetare care se reintorc la cetatenii si societatile ce le-au generat, astfel incat

bunastarea si prosperitatea sa fie redistribuite intr-un spirit echitabil si democratic.

"Proiectul trebuie judecat intr-o sinergie a lucrurilor construite, a serviciilor adapostite in aceste constructii, a locurilor de munca create (6100 in timpul lucrarilor si 13.900 dupa finalizare), dar mai ales a veniturilor anuale pe o durata de cel putin 25 de ani (de ordinul a sute de milioane euro) ce vor fi colectate la bugetul Primariei", calculeaza Dan I. Popp.

Pentru a-si atinge obiectivele generoase si totodata rentabile, autoritatilor locale le revine misiunea de a selecta un partener capabil sa construiasca un numar mare de locuinte pentru clujeni, intr-un proiect care sa sustina strategic dezvoltarea in spatiul european a municipalitatii Clujului.

Prin urmare, este esential ca acel partener sa aiba un trecut prin care sa demonstreze ca a mai construit ansambluri, case, retele, spatii de birouri si comerciale si sa opereze cu abordari strategice moderne, dar care sa fie recunoscut si de institutii financiar-bancare dispuse sa finanteze un astfel de ansamblu rezidential.

"Cartierul Tineretului, conform propunerii IMPACT, reprezinta o investitie totala de 650 de milioane de euro derulata pe parcursul a numai cinci ani, cu finantarea asigurata de banci de prim rang din Marea Britanie, Austria, Ungaria, Romania, dar si din linii de creditare de la banci de investitii specializate si fonduri structurale de la Uniunea Europeana", se angajeaza fara ezitare

Dan Ioan Popp. Nu este de mirare: IMPACT S.A. este o societate publica listata la bursa de valori, cu 3.800 de actionari si valoare de piata de 130 de milioane euro, prezenta din 1996 pe piata nationala a dezvoltatorilor imobiliari din Romania.

Ager Press, 13 iun 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu