miercuri, mai 03, 2006

Microsoft lupta sa recupereze o amenda UE de 497 milioane euro


Avocatii companiei americane Microsoft incearca sa recupereze prin intermediul justitiei amenda de 497 milioane euro impusa marii corporatii de catre Uniunea Europeana. Amenda a fost data pentru incalcari ale regulilor UE privind competitia.

Comisia Europeana "a facut niste greseli fundamentale de fond" o data cu amendarea companiei Microsoft cu 497 de milioane de euro pentru "nereusita de a oferi un produs pe care nimeni nu il vrea", spun oficialii companiei, citati de The Times.

Acuzatiile vin o data cu deschiderea unui proces de recuperare a acestei amenzi cerute de Comisia Europeana marii corporatii americane in urma incalcarii unei reguli privind competitia: Microsoft a combinat doua tipuri de software in acelasi pachet si astfel a incalcat o norma comunitara.

Acum doi ani, Comisia Europeana nu a dat voie Microsoft, cea mai mare companie de software din lume, sa incorporeze Media Playerul cu care pot fi vizionate filme si muzica in sistemul de operare Windows, deoarece "aceasta practica ar ameninta competitorii si i-ar pune sub presiune". Sistemul de operare Windows este cel mai folosit sistem operational la nivel global.

Potrivit analistilor, este pusa in discutie masura in care Uniunea Europeana poate sa reglementeze climatul de afaceri pe plan international.

Comisia Europeana a decis in anul 2004 ca Microsoft i-a oprit pe concurenti sa dezvolte programe care ar putea fi utilizate la fel de bine cu omniprezentul sistem de operare Windows ca si propriile produse software ale lui Microsoft.

Comisia Europeana a ordonat companiei Microsoft sa transfere integral informatia tehnica necesara pentru a realiza produse compatibile. Microsoft spune insa ca Uniunea Europeana atenteaza la dreptul sau de a obtine profit din propriile inventii si inovatii.

Pentru a remedia situatia, Comisia Europeana a impus Microsoft comercializarea versiunii Windows fara Media Player.

Cazul ar putea avea implicatii destul de mari pentru regulile europene anti-trust. Michael Grenfell de la firma de avocatura Norton Rose spune ca disputa reprezinta o ciocnire intre doua organizatii care isi permit sa lupte pana la capat si nu isi permit sa piarda.

"Downloadurile media online care pot fi rulate cu Media Player si cresterea acestei practici ar trebui sa impulsioneze sectorul si sa lase loc concurentei", a spus Grenfell.

"Comisia vrea sa stabileasca un principiu legal prin care poate cere companiilor care domina piata sa impartaseasca drepturile de proprietate intelectuala - in cazul acesta, codurile softurilor - cu competitorii."

Microsoft a venit la tribunalul din Luxembourg, unde se desfasoara litigiul, cu o armata de 60 de avocati, specialisti in computer science si experti, o echipa de doua ori mai mare decat cea a Comisiei Europene. Microsoft isi cere inapoi banii din amenda de 497 de milioane de euro pe care deja a platit-o.

Unul din avocatii principali care apara Microsoft, belgianul Jean-Francois Bellis, a acuzat Comisia Europeana de grave erori. "Impactul acestui caz afecteaza mult mai multe companii. Capacitatea de a inova este importanta pentru dezvoltarea oricarei companii si pentru succesul economic al oricarei tari", a spus Bellis.

Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta care se ocupa de acest caz, a amenintat ca va amenda Microsoft cu 2 milioane de dolari pe zi daca descopera ca nu sunt respectate cererile Comisiei si corporatia americana nu face suficiente demersuri pentru respectarea acestor cereri.

Luna trecuta, Kroes i-a scris directorului executiv al Microsoft, Steve Ballmer, atentionand ca ultima versiune a Windows-ului, Vista, risca sa ridice noi probleme de concurenta, probleme ce ar putea duce la o noua confruntare intre Microsoft si Uniunea Europeana.

Procesul pe care Microsoft l-a intentat Comisiei Europene se anunta a fi unul extrem de lung, judecatorii anuntand ca decizia finala va fi data spre sfarsitului acestui an.

HotNews.ro, M.B., 03 mai 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu