5% din actiuni merg la salariati
Camera Deputatilor a adoptat, marti, ordonanta Guvenului nr.199/2005 privind continuarea privatizarii CEC, care stabileste vanzarea unui pachet de actiuni de 5% catre salariatii societatii. Au fost 145 voturi "pentru" din partea UDMR, PC, a minoritatilor, a PNL si PD, 106 "impotriva" de la deputatii PSD si PRM si 3 abtineri.
Proiectul de lege prevede stabilirea exacta a patrimoniului institutiei si formarea comisiei care se va ocupa de privatizare. Totodata in actul normativ sunt stipulate modalitatea de tranzactionare a actiunilor catre salariati, disponibilizarile care trebuie facute si salariile compensatorii.
Astfel, pe langa pachetul de 69,9% din actiunile CEC care va fi vandut unui cumparator strategic, 5% dintre actiuni vor fi vandute catre salariatii si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC, la un pret egal cu cel din cazul vanzarii pachetului majoritar.
Cei care vor cumpara aceste actiuni vor fi obligati sa plateasca integral sumele respective in momentul cumpararii, spre deosebire de propunerea Executivului, care prevedea posibilitatea acordarii unor credite pentru aceasta, cu dobanda subventionata.
Proiectul de lege a starnit reactii negative in randul parlamentarilor PC si PRM.
Conservatorul Nicolae Popa i-a acuzat pe premier si pe presedintele comisiei buget finate de la Senat, Varujan Vosganian ca sunt indifernti la problemele oamenilor care au pierdut bani de la CEC.
« Nu vrea Vosganian si primul ministru sa fie introdus un amendament care sa vizeze despagubirea celor care au pierdut. Guvernul intoarce spatele oamenilor si vrea toti banii la bugetul de stat.
Cand a fost vorba de retorcedarea proprietatilor catre familia regala, au aprobat imediat proiectele, acum,cand este vorba de niste oameni amarati, Guvernul trateaza cu indiferenta » a declarat Nicolae Popa.
Deputatul PC a solicitat parlamentarilor sa nu voteze acum proietul de lege si sa astepte ca doua amendamente referitoare la privatizarea CEC depuse la Biroul Permanent al Senatului sa fie dezbatute, in paralel cu actul normativ de la Camera. Totodata acesta a declarat ca va depune sesizari la Birourile Permanete ale celor doua Camere pentru rediscutara ordonantei 199/2005.
Si presedintele comisiei de privatizare de la Camera Deputatilor, Mihai Tudose (PSD) este de acord cu depuatul conservator. « Observatia domnului Popa este buna si trebuie introdusa si o reglementare care sa ii vizeze pe pagubitii CEC. (..) Nu este prima si nici ultima ordonanta de urgenta privind privatizare CEC.
Pe parcurs vor mai fi proiecte de lege care trebuie sa intregeasca si sa completeze modalitatea de privatizare. Intr-o noua ordonanta se poate stipula o prevedere in care oamenii sa fie despagubiti.", a explicat Tudose.
37 000 de persoane au pierdut actiuni la CEC, cei mai multi avand sume de aproximativ 7 000 de lei iar 9 060 de persoane aveau sume cuprinse intre 20.000-50.000de lei.
HotNews.ro, L.P., 23 mai 2006
miercuri, mai 24, 2006
Deputatii au votat continuarea privatizarii CEC
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu