Vinurile din Republica Moldova nu mai pot fi exportate in Rusia. Federatia Rusa a stopat importul de vinuri din Republica Moldova si Georgia.
Serviciul sanitar al Rusiei a dispus suspendarea, pe un termen nelimitat, a importului de vinuri din Republica Moldova si Georgia pe motiv ca acestea ar fi de calitate proasta si chiar nocive.
Exportatorii de vinuri sustin insa ca masura reprezinta un gest de represalii cu caracter politic, in legatura cu conflictul nistrean. Seful serviciului sanitar din Federtatia Rusa, Ghenadi Oniscenko, a declarat ca vinurile fabricate in cele doua tari ar contine metale grele si pesticide extrem de periculoase pentru sanatate.
Exportatorii de vinuri considera ca Rusia aplica represalii ca moneda de schimb pentru Transnistria.
Presedintele Uniunii Exportatorilor de Vinuri, Gheorghe Cozub, considera ca motivele adevarate pentru care Rusia a stopat importul de vin din Republica Moldova este introducerea noului regim vamal pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.
Acest regim, introdus pe 3 martie, prevede ca Transnistria nu mai poate exporta marfuri in sau prin Ucraina decat cu autorizatia vamei de la Chisinau, nu si a cele de la Tiraspol, cum era pana nu demult.
Gheorghe Cozub a subliniat ca producatorii din Republica Moldova sunt gata in orice moment sa accepte o comisie din Rusia care sa verifice
“Noi le propunem: “Daca vreti sa controlati, nu e nici o problema. Veniti oricand, va asteptam. Daca chiar, Doamne fereste, apare o fabrica care are probleme cu calitatea, eu va garantez ca in nici un caz nu va fi vorba despre pesticide si metale grele. Poate altceva, numai nu pesticide si metale. Daca rusii vor sa controleze, sa cantroleze si sa ia o decizie, iar daca e problema politica, ea va fi taraganata inca mult timp”, a declarat la BBC Gheorghe Cozub.
Analistul economic, Valeriu Prohnitchi, spune ca, in cazul in care restrictiile introduse de Rusia vor fi de lunga durata, ele vor avea un efect dramatic asupra economiei Republicii Moldova.
“Ar putea fi comparabile cu efectele crizei financiare din 1998, deoarece industria vinului este pilonul economiei Republicii Moldova si de contractele de export sunt legate foarte multe credite bancare. De performanta industriei vinului depind intreprinderile de transport, fabricile de carton, de sticla. Pana la urma si agricultura, viticultura depinde si ea de posibilitatile de export a vinului”, este de parere Valeriu Prohnitchi.
www.euractiv.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu