Un studiu publicat de UniCredit Romania afirma ca romanii sunt cei mai saraci, dar si mai putin indatorati din regiune.
Cercetarea a analizat principalii factori care au stat la baza cresterii semnificative inregistrate in ultimii ani la nivelul pietei creditului in statele din Noua Europa (NE), zona care cuprinde Bulgaria, Cehia, Croatia, Romania, Polonia, Slovacia, Turcia si Ungaria, precum si perspectivele pentru intervalul 2006-2008.
Dezvoltarea economica, in special dezvoltarea pietelor financiare inregistrata in ultimii ani in aceste state a condus la o crestere accelerata a resurselor financiare ale populatiei, pe de o parte, si a gradului de indatorare, pe de alta parte. Romania insa, este pe ultimul loc atat la indatorare cat si la avutie.
La sfarsitul anului trecut, avutia financiara a romanilor reprezenta doar 19% din PIB, fata de 53% cat este media in zona NE. Comparativ, in Estonia avutia financiara a populatiei reprezenta 29% din PIB, iar in Bulgaria aceasta era de 41% din PIB. Cele mai ridicate procente din regiune s-au inregistrat in Croatia (76% din PIB) si Cehia (64% din PIB).
Avutia financiara pe locuitor in Romania era la sfarsitul anului trecut de 682 euro, iar nivelul estimat de analistii Unicredit pentru anul 2008 este de 1170 euro. In Bulgaria, avutia financiara pe locuitor a fost de 1151 euro, pentru 2008 estimandu-se nivelul de 1904 euro.
Indatorarea financiara pe locuitor in Romania era anul trecut de 277 euro, iar nivelul estimat pentru 2008 este de 546 euro. La nivelul populatiei indatorarea financiara ca procent din PIB, a ajuns anul trecut la doar 8% comparativ cu 14% in zona NE.
Spre deosebire de Zona Euro, unde creditul ipotecar si imobilar detine cea mai mare pondere in volumul indatorarii populatiei (70% in 2005), in zona NE creditul de consum contribuie cel mai mult la indatorarea populatiei, insa relevanta acestuia s-a diminuat de la 80% in 2000 la 64% in 2005, pe fondul cresterii medii anuale mai accelerate a pietei creditului ipotecar (44% fata de 18%).
Cu o crestere medie anuala de 118% in ultimii cinci ani, in 2005, creditul ipotecar si imobiliar a reprezentat 25% din totalul indatorarii romanilor. Aceasta expansiune a fost posibila ca urmare a existentei unui nivel redus de indatorare, dar si pe fondul cresterii veniturilor si a asteptarilor pozitive cu privire la veniturile viitoare.
Pentru perioada 2006-2008, analistii Unicredit Group estimeaza o crestere medie anuala a avutiei financiare a romanilor de 17% (comparativ cu media de 10% din zona NE) ca urmare a cresterii preferintei pentru piata fondurilor mutuale si a asigurarilor.
In acelasi timp, volumul indatorarii va creste, in medie, cu 22% pe an (fata de 19% in zona NE), creditul ipotecar sporindu-si treptat relevanta.
sursa: HotNews.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu